Ανυποχώρητοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους…

«ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!

- Αποκλεισμοί δρόμων και συλλαλητήριο στην Αθήνα - Ζητούν από την Αυτοδιοίκηση στήριξη στα αιτήματά τους

TRAKTER DROMOI

Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν χθες οι αγρότες, κατά την πανελλαδική σύσκεψή τους στη Νίκαια της Λάρισας, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, παρά την προσπάθειά της να τους πείσει ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να ληφθούν ρεαλιστικές αποφάσεις.

Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος δεν φαίνεται να πείθεται από τις προθέσεις της Κυβέρνησης και θα παραμείνει με τα τρακτέρ στους δρόμους, προχωρώντας σε εναλλάξ αποκλεισμούς οδικών αρτηριών, χωρίς όμως να είναι στις προθέσεις του να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα! 

Και πάλι χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας…», αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο. «Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς, όμως, να υπονομεύεται το αύριο της χώρας και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες  του ελληνικού λαού», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου τέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να παρίστανται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Όλοι αναγνώρισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγροτο-κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι βρίσκονται στα… κάγκελα, ζητώντας από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να σταθούν δίπλα τους και να στηρίξουν τον αγώνα τους! 

Έξι βασικά αιτήματα

Σε πανελλαδικό επίπεδο λοιπόν αποφασίστηκε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των Εθνικών Οδών σε πολλά σημεία από σήμερα Τετάρτη, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν τα έξι βασικά αιτήματά τους, με τα οποία απευθύνονται στην κυβέρνηση:

- αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

- 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

- επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

- μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και νέα διαπραγμάτευση

- αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

- όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Η απάντηση της Κυβέρνησης…

Στα παραπάνω αιτήματα κυβερνητικές πηγές, αφού επισημαίνουν την ανάγκη για συζήτηση και διάλογο με τους αγρότες, απαντούν τα εξής:

- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ. 

- 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Ανακοινώθηκε ήδη πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

- Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών, θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση: Η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το  ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δισ. ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ…

- Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα: Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε από τον ΙΑΝΟ και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. 

- Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις: Με εντολή του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, σε super market και σε λοιπά σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. 

Αντίστοιχοι μηχανισμοί του ΥΠΑΤ θα κινηθούν και για ελέγχους στο μέλι και στο κρέας.