Για να μπορέσει να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης…

ΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ-ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ!

Από το 2025 και με πανελλαδικές η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Νέα κινητοποίηση σήμερα (12 μ.) στα Γιάννενα με αφορμή το νομοσχέδιο Εργαλειοποίηση των φοιτητικών συλλόγων βλέπει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

PINAKIDES GLYPTO PANEP

• Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια περι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μεγάλη αναστάτωση έχουν δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα στην εύρυθμη λειτουργία του ακαδημαϊκού έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι καταλήψεις διαρκείας από φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κλείνοντας τις πόρτες ερμητικά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν ως προτεραιότητα τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι εκείνοι που… ευαγγελίζονται το συμφέρον του δημόσιου πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή κλείνουν σε αρκετές περιπτώσεις και με το έτσι θέλω τις σχολές, παρεμποδίζοντας τους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια να σπουδάσουν ομαλά ή μπλοκάροντας το πλούσιο διδακτικό και ερευνητικό έργο που επιτελεί για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όσο για το τοπικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μπορεί η Σύγκλητος να αποφάσισε η εξεταστική να διενεργηθεί εξ’ αποστάσεως στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη και η απόφαση αυτή να έχει υποχρεωτική ισχύ αλλά και να συνοδεύεται από κυρώσεις για όσους δεν την εφαρμόσουν, ωστόσο μερικά μέλη ΔΕΠ κάνουν τον… Κινέζο! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου ακόμη δεν έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου που θα γίνει διαδικτυακά, την ίδια στιγμή που οι φοιτητές αναρωτιούνται αν θα δώσουν τελικά ή όχι τις πολύπαθες εξετάσεις τους. Το στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι είτε οι καταληψίες, είτε οι καθηγητές που είναι αντίθετοι στην διενέργεια της ψηφιακής εξεταστικής, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών με στόχο να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτό τον τρόπο είναι πολέμιοι και όχι υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς προκαλούν εδώ και καιρό αναστάτωση με τις κινητοποιήσεις τους στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Νέες κινητοποιήσεις στα Γιάννενα…

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται στα Γιάννενα από φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς οι κινητοποιήσεις, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σήμερα, Πέμπτη οι διαφωνούντες στο νομοσχέδιο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. 

Στο πλαίσιο, αυτό το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να εκφραστεί η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με τη συμμετοχή τους στο Φοιτητικό Συλλαλητήριο για να μη περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Στις κινητοποιήσεις και στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχει και η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων. «Είναι απολύτως σαφές ότι τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι αυτά που θα γίνουν τα πρώτα θύματα, είναι αυτά που θα δουν τους φοιτητές και τις χρηματοδοτήσεις τους να συρρικνώνονται δραματικά», υπογραμμίζεται σχετικά.

ΔΑΠ: Μικροπολιτικές σκοπιμότητες…

Θέση για τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πήρε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία τις χαρακτηρίζει έκνομες ενέργειες και ντροπιαστικό σημείο των ελληνικών ΑΕΙ. 

Όπως αναφέρει, η φοιτητική παράταξη των Ιωαννίνων πολλές είναι οι περιπτώσεις που, όχι μόνο κατέφυγαν ορισμένες ομάδες σε κατάληψη Τμημάτων, αλλά το έπραξαν μέσω απόφασης ελάχιστων συμμετεχόντων -πολύ πιο κάτω από το όριο της απαρτίας για την εκάστοτε Γενική Συνέλευση- αλλά και συγκαλώντας ΓΣ παρακάμπτοντας το καταστατικό του αντίστοιχου Τμήματος.

«Είναι λοιπόν σχήμα οξύμωρο να μιλάμε για υποβάθμιση των σπουδών μας, οταν ορισμένοι κλείνουν ασφυκτικά τις πόρτες στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν ως στόχο την πραγματοποίηση ή ολοκλήρωση των σπουδών τους. Μήπως είναι εμπόδιο στις σπουδές μας η ψευτοεπαναστατική δραστηριότητα μερικών;», αναρωτιούνται τα μέλη της ΔΑΠ.

Παράλληλα, η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια που οδηγεί στη διακύβευση των σπουδών των φοιτητών του Πανεπιστημίου και θεωρεί πως η αλα καρτ εργαλειοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων για προώθηση συγκεκριμένων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων δεν έχει θέση στα δημόσια ΑΕΙ. 

Από το 2025 και μέσω Πανελληνίων η εισαγωγή στα ιδιωτ. Πανεπιστήμια…

Αποκλειστικά μέσω των πανελληνίων εξετάσεων θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την χθεσινή παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι την προσεχή εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά, αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο Πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, ενώ για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου, που τον ενδιαφέρει.

Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025, τόνισε και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις Σχολές, που υποχρεωτικά θα ιδρύσει, και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη Πανεπιστήμια του κόσμου, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία Σχολή. 

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Κοινά μεταπτυχιακά…

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια Πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων ΑΕΙ με ξένα Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά Πανεπιστήμια, η θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων, η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου. 

Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζουν, ότι ο όρος πρόσβασης που ανακοινώθηκε για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.

Σχετικά με τις καταλήψεις ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι τον διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».