Σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς σήμερα διαθέσιμο σπίτι στο κέντρο

ΟΞΥ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Η μεγάλη ζήτηση και η έλλειψη προσφοράς εκτινάσσουν τα μισθώματα, λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεοδ. Μπάσιος

• Μέχρι και 3.500 ευρώ/τ.μ. πωλούνται τα νέα διαμερίσματα στην πόλη…

 Οξύ στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και τα Γιάννενα, ακολουθώντας στον κρίσιμο αυτό τομέα την υπόλοιπη χώρα. 

IOANNINA POLYKATOIKIES

Ένα πρόβλημα που σήμερα τουλάχιστον μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Χθες έγινε συζήτηση στη Βουλή για τη στέγη, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μέτρα τόσο για το πρόγραμμα της «Golden Visa», όσο και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με αφορμή αυτήν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, μιλώντας στον «Π.Λ.», περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη μας, όπου η ζήτηση για κατοικίες είναι μεγάλη, η προσφορά όμως σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, ειδικά για σπίτια στο κέντρο, να έχουν πλέον εκτιναχθεί! Αντίστοιχη κατακόρυφη αύξηση γνωρίζουν και οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών.

Οι τιμές… πετούν!

«Υπάρχει ζήτηση για κατοικίες στην πόλη μας, για αγορά και ενοικίαση, δεν υπάρχει όμως προσφορά κι αυτό σημαίνει πως οι τιμές ανεβαίνουν σύμφωνα με τον νόμο του εμπορίου», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Μεσιτών. 

Όπως είπε, μέσα στο κέντρο των Ιωαννίνων είναι πολύ δύσκολο σήμερα να βρει κανείς καλό διαμέρισμα σε λογική τιμή. Όσα διατίθενται είναι πλέον πολύ ακριβά, επειδή είναι ελάχιστα. Στη μείωση των προσφερόμενων κατοικιών βασικό ρόλο παίζει φυσικά η πρακτική του Airbnb, καθώς είναι πολλοί πια οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν την εκμετάλλευση των διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία είναι γι’ αυτούς πιο προσοδοφόρα σε σχέση με την μακροχρόνια.

«Φωτιά» τα καινούρια!..

Όσο για τα καινούρια κτίρια, εδώ οι τιμές για αγορά κατοικίας κυριολεκτικά… πετούν. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μπάσιο, τα νέα διαμερίσματα στο κέντρο πωλούνται από 3.000 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με άλλα λόγια, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών κοστίζει 260.000 – 280.000 ευρώ. Ποσό απλησίαστο για μία μέση οικογένεια. Τι φταίει για τη μεγάλη αυτή αύξηση στις τιμές των νέων κατοικιών; Το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως είπε. 

Πάντως, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει στα Γιάννενα, ειδικά για μικρά ακίνητα, στα οποία στρέφονται κυρίως όσοι διαθέτουν κάποιες οικονομίες. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή στην πόλη σε διαμερίσματα μικρής επιφάνειας.

Κλειστά ακίνητα…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Μεσιτών, αυτή την περίοδο περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά, είτε από funds – επενδυτικά σχήματα, είτε από ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να τα ανακαινίσουν λόγω κόστους, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην χτίζονται αρκετές νέες κατοικίες. Αυτό το τελευταίο φαινόμενο χαρακτηρίζει και την περιοχή μας. Από την άλλη, επικαλέστηκε έρευνα γνωστής Τράπεζας με βάση την οποία, για να καλυφθούν πλήρως οι στεγαστικές ανάγκες πανελλαδικά, απαιτούνται περίπου 214.000 ακίνητα. Με άλλα λόγια, αν αποδεσμευτεί το ένα τρίτο των ακινήτων που σήμερα είναι κλειστά, το πρόβλημα της στέγης μπορεί να επιλυθεί. 

Συζήτηση στη Βουλή

Το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα συζητήθηκε χθες και στη Βουλή, με το Πρωθυπουργό να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «Golden Visa» και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα και δήλωσε πως επεξεργάζεται σχέδιο, προκειμένου να αυξήσει την τιμή ορίου για τις «Golden Visa» στα 800.000 ευρώ στις περιοχές με πίεση. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις «γκόλντεν βίζα» που θα αφορά τις περιοχές με πίεση στα μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά. Το όριο θα πάει πολύ υψηλότερα, στις 800.000», υπογράμμισε. Σε άλλες περιοχές είπε πως το όριο μπορεί να παραμείνει στις 250.000. 

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέφερε ότι «δεν έχει εύκολη λύση στο θέμα, είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης γειτονιών που θα κατοικούνται από τουρίστες μέσω airbnb» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει λύσεις επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηρές στο να χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων, ενώ συμπλήρωσε «ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα».

Κοινωνική Αντιπαροχή

Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων σε πρόσφατη συνάντησή τους με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, μεταξύ άλλων, είχαν αναφερθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, μέσω του οποίου 10 ήδη επιλεγμένα οικόπεδα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ θα παραχωρηθούν προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Σ’ αυτά θα κατασκευαστούν κατοικίες, εκ των οποίων οι μισές θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση από τους κατασκευαστές και οι υπόλοιπες θα παραχωρηθούν για κοινωνική στέγαση με χαμηλό ενοίκιο. 

Τα Γιάννενα δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, με τον Σύλλογο να προτείνει την εύρεση κατάλληλου οικοπέδου και στην πόλη μας από συνεργαζόμενους οργανισμούς του Δημοσίου ή ακόμη και από εκτάσεις αγνώστου ιδιοκτησίας που θα επέλθουν στο Δημόσιο, με την λήξη των ενστάσεων από το Κτηματολόγιο.