Μετά τη Χιμάρα η Κυβέρνηση Ράμα βάζει χέρι στον αρχαιολογικό του χώρο

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ…ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ!

Έκθεση - καταπέλτης από την UNESCO αποκαλύπτει ότι απέσπασαν 600 εκτάρια από το Εθνικό Πάρκο για να χτίσουν τουριστικές κατοικίες

• Ανήκει από το 1992 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

BOYTHROTO PARKO

• Δεν είναι μόνο η Χιμάρα την οποία η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να… αναπτύξει τουριστικά, μεθοδεύοντας την υφαρπαγή των εκτάσεων που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Χέρι έχει βάλει και στο Βουθρωτό, έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που ανήκει στην επικράτειά της.

Αυτό προκύπτει από έκθεση – καταπέλτη της UNESCO, στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της οποίας ανήκει εδώ και πάνω από 30 χρόνια η περιοχή του Βουθρωτού. Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία συνέταξε αποστολή του διεθνούς Οργανισμού στην Αλβανία, η κυβέρνηση Ράμα έχει αποσπάσει, χωρίς ενημέρωση της UNESCO από το Πάρκο Βουθρωτού, μία έκταση 600 εκταρίων! 

Σ’ αυτήν κατασκευάζει τουριστικό θέρετρο (!), προφανώς σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει για οικονομικούς σκοπούς το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Ο Οργανισμός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις αυτές και ζητάει από τις αλβανικές αρχές άμεση ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας του σημαντικού αυτοί αρχαιολογικού Πάρκου. Αντιδράσεις, εξάλλου, έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης και στην αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για αντισυνταγματική εκμετάλλευση της περιοχής του Βουθρωτού. 

Στο ανώτατο Δικαστήριο

Στα χέρια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης του Πάρκου Βουθρωτού, το οποίο προ ημερών ζήτησε από την κυβέρνηση Ράμα τη σχετική έκθεση της UNESCO. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα «Himara.gr», η συγκεκριμένη έκθεση συντάχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η αλβανική κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της προκειμένου να δει το φως της δημοσιότητας.

Η κοινή έκθεση UNESCO - ICOMOS είναι καταπέλτης για την Αλβανία, καθώς ασκεί έντονη κριτική για την αναθεώρηση των συνόρων του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού εν αγνοία του Οργανισμού και για τη μη διασφάλιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της περιοχής, όπως έχει ζητηθεί από προηγούμενες αποστολές της UNESCO που παρακολουθούσαν το Βουθρωτό.

Τι λέει η έκθεση

Συγκεκριμένα, η έκθεση που συνέταξε η αποστολή της UNESCO αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εκτός από τη δημιουργία του νέου Ιδρύματος Διαχείρισης Βουθρωτού, καμία άλλη πρόταση για τη διασφάλιση της εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης δεν παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής από τις αλβανικές αρχές» και προσθέτει: «Μόνο η δημιουργία του Ιδρύματος δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συστάσεις των προηγούμενων αποστολών, της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και του ίδιου του Σχεδίου Διαχείρισης για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του Βουθρωτού». 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τη δημιουργία Ιδρύματος Διαχείρισης του Βουθρωτού που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού και το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα (AADF) περιλαμβάνει μόνο μία περιοχή του πάρκου του Βουθρωτού, γνωστή ως περιοχή Α3. Σ’ αυτήν ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης, όμως μένουν εκτός τρεις άλλες περιοχές που αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Butritnt.

Τι ζητάει η UNESCO

Η αποστολή της UNESCO συνιστά στην έκθεσή της το αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού να διατηρήσει την εποπτεία διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής που ανήκει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και όχι μόνο ένα μέρος της, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και η διατήρηση των οικουμενικών αξιών αυτής της κληρονομιάς αλλά και η ακεραιότητά της.

Στην έκθεσή της η αποστολή του διεθνούς Οργανισμού αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την πρόσφατη αφαίρεση από το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού περίπου 600 εκταρίων από την περιοχή Β κοντά στα Εξαμίλια όπου κατασκευάζεται αυτή την περίοδο τουριστικό συγκρότημα κατοικιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «η απομάκρυνση 600 εκταρίων από το Εθνικό Πάρκο, δεν έχει κοινοποιηθεί στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στο καθεστώς προστασίας ενός ευαίσθητου τμήματος της νεκρής ζώνης και πιθανώς ακόμη και ενός μικρού τμήματος του κόσμου. Κληρονομιά που πλέον βρίσκεται εκτός των ορίων του Εθνικού Πάρκου».

Καταλήγοντας, η αποστολή της UNESCO ζητάει από τις αλβανικές αρχές επειγόντως να διευκρινίσουν ποια είναι τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλα τα περιουσιακά στοιχεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που περιλαμβάνονται στο Πάρκο του Βουθρωτού και στη ζώνη ασφαλείας εντός των ορίων του.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα πάντα με το «Himara.gr», η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού θα γίνει από ίδρυμα που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης για μία δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης. Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε από την αλβανική Βουλή τον Μάιο του 2022 και προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από πλευράς πολιτών, αλλά και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διατυπώνουν κριτική για παράνομη και αντισυνταγματική εκμετάλλευση ενός μεγάλου περιουσιακού στοιχείου της χώρας, το οποίο μπορεί να ζημιωθεί από αυτού του είδους τη διαχείριση. Μάλιστα, ομάδα 36 βουλευτών της αντιπολίτευσης ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό τον νόμο για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. 

Σημαντική περιοχή

H περιοχή της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού στη νότια Αλβανία αφενός αποτελεί καταφύγιο για μερικά παγκοσμίως απειλούμενα είδη φυτών και ζώων που την καθιστούν ως την πιο σημαντική από άποψη βιολογικής ποικιλότητας στη γειτονική χώρα και αφετέρου είναι τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που ξεκινάει από την ηπειρωτική φυλή των Χαόνων. Το Βουθρωτό αναδείχθηκε ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1948, ενώ το 1992 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το 1999 εγγράφτηκε επισήμως στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της. 

Το 2003, ο υγροβιότοπος, συμπεριλαμβανομένης και της λιμνοθάλασσας και της παράκτιας περιοχής του Βουθρωτού ανακηρύχθηκε και περιοχή Ραμσάρ, δηλαδή υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας για τον οποίο υπογράφτηκε και η σχετική ομώνυμη Σύμβαση και Εθνικό Πάρκο. Ως προστατευόμενη περιοχή αναγνωρίστηκε μια έκταση 29.000 στρεμμάτων, λόγω της ιδιαιτερότητας του τοπίου και της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων.