Με το νέο Νόμο, φόβοι για μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων…

ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΒΙ.ΠΕ. ;

Η ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων και άλλοι 13 επιχειρηματικοί φορείς προσφεύγουν στα δικαστήρια…

Δεν έχουν λόγο για τις επενδύσεις, αν και αυτοί τις πληρώνουν!

BIPE BIOMHXANIKH IOANNINON

• Στα… κάγκελα βρίσκονται οι Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών σε όλη τη χώρα, λόγω του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και λίγους μήνες, αλλά κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΒΙ.ΠΕ. Για το λόγο αυτό η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και άλλοι 13 επιχειρηματικοί φορείς προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του επίμαχου Νόμου 4982/2022 και των νέων Κανονισμών Λειτουργίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ο Νόμος αυτός εξελίσσεται σ’ ένα επικίνδυνο «πείραμα» για τη βιωσιμότητα των εγκατεστημένων στα Επιχειρηματικά Πάρκα επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα ζητούν συνάντηση τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τους Προέδρου των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι αναγκαίες διορθώσεις προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εποπτείας της Πολιτείας, αλλά και της πιο ορθολογικής ανάπτυξης στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Προβληματικές επιχειρήσεις…

Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις και στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, που τώρα ενώνουν τη φωνή τους με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και άλλους 12 Συνδέσμους Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (Ηρακλείου - Λαμίας - Λάρισας - Πάτρας - Κομοτηνής - Δράμας - Σερρών - Πρέβεζας - Καλαμάτας - Τρίπολης - Βόλου - Αλεξανδρούπολης) εκφράζοντας τους φόβους τους ότι θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, λόγω της κατακόρυφης και μη προβλέψιμης αύξησης του λειτουργικού κόστους, με αποτέλεσμα να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας! 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους «πρόκειται για δαπάνες οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλους μη ελκυστικούς όρους για τους ιδιοκτήτες στις ΒΙΠΕ, δημιουργούν προϋποθέσεις μετατροπής υγιών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που μόλις τώρα βγαίνουν από την περιπέτεια των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων, σε προβληματικές».

Οι συνυπογράφοντες φορείς επισημαίνουν ακόμη ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τα Επιχειρηματικά Πάρκα καταλύει πλήρως την έννοια της δημοκρατίας και προσβάλλει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Να έχουν λόγο στις επενδύσεις…

Για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ΒΙΠΕ, είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω άλλων πόρων, διευκρινίζουν ότι οι όποιες επενδύσεις ανέκαθεν πληρώνονταν και συνεχίζουν να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, είναι αδιανόητο ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων, που επί δεκαετίες στηρίζουν τις ΒΙ.ΠΕ, να μην έχουν κανένα λόγο για το ποιες επενδύσεις χρειάζονται, πόσο θα κοστίσουν αυτές και πώς πρέπει να υλοποιηθούν.

Αμφισβητούν τη διαδικασία…

Οι Σύνδεσμοι, αναφερόμενοι στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ, που απορρέουν από τον ίδιο νόμο, υπενθυμίζουν ότι προήλθαν από μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία δεν αναγνωρίζουν και η οποία δεν νοείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής, ήταν η κατάργηση του δικαιώματος βέτο των επιχειρήσεων.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελάχιστους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, είναι προσβλητικά για την δημοκρατική λειτουργία και ενισχυτικά των φόβων για τη βιωσιμότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα», τονίζεται σε σχετικά στην επιστολή. 

Γιατί προσφεύγουν στο ΣτΕ

Στην επιστολή καταγράφονται και οι λόγοι, οι οποίοι ανάγκασαν πάνω από 150 επιχειρήσεις να προσφύγουν στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια κατά του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Πιο συγκεκριμένα:

- Θεωρούν ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την υπαγωγή υφιστάμενων ΒΙ.ΠΕ στο ν. 4982/2022, στηρίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις και εκδόθηκαν για την εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

✓ Τη θέσπιση μονοπωλίου υπέρ της διαχειρίστριας των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων και την παραβίαση της αρχής του ελεύθερου ανταγωνισμού.

✓ Την παραβίαση της οικονομικής ελευθερίας και ελευθερίας των συμβάσεων με την εξουσιοδότηση ενός ιδιωτικού φορέα να επιβάλει ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου που αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών…

✓ Την παραβίαση περιουσιακών και πολεοδομικών κεκτημένων των ιδιοκτητών γης, στις ήδη εγκατεστημένες ΒΙΠΕ…

Όμως, όπως τονίζεται στην επιστολή ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αφορά στην βιωσιμότητα των υφιστάμενων Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και στην πλήρη αποξένωση της Πολιτείας, από ένα σημαντικό βιομηχανικό και μεταποιητικό δυναμικό της περιφέρειας με μακροχρόνια παρουσία και συνεισφορά στην τοπική απασχόληση.  

Εποπτεία μέσω ξένου Fund!

Στην επιστολή τους οι ΒΙ.ΠΕ. θίγουν και το θέμα της εποπτείας των υφιστάμενων Πάρκων, την οποία -όπως τονίζουν- υποκαθιστά, κατά έναν εντελώς ιδιότυπο τρόπο, η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, η οποία δεν είναι πλέον μια ελληνική εταιρία, καθώς σύμφωνα με δήλωσή της, έχει ως βασικό μέτοχο με 64%, την εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «STRIX HOLDINGS L.P.» η οποία ανήκει στο ξένο Fund Blantyre. Στο μετοχικό της κεφάλαιο, συμμετέχει επίσης με 35% το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου και κατά 1% η Τράπεζα Πειραιώς!

Όπως αναφέρεται σχετικά «με βάση το νέο νόμο, η σχέση ανάμεσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στην Διαχειρίστρια καθορίζεται πλέον ως μια αμιγώς ιδιωτική σύμβαση και σχέση, που όμως, σε αντίθεση με την ελευθερία των συμβάσεων που ισχύει στις ιδιωτικές συμβάσεις και σε αντίθεση με αντίστοιχα μοντέλα Κανονισμών Λειτουργίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που οι όροι τους καθορίζονται με κοινή συμφωνία των μερών, κατόπιν διαπραγμάτευσης, εν προκειμένω όπως θεσμοθετήθηκε με το ν. 4982, ασκείται καταχρηστικά σε βάρος του ενός εκ των δύο συμβαλλομένων ήτοι των εγκατεστημένων στις ΒΙΠΕ και τα ΕΠ επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιωτικής σχέσης και εφεξής, οι εγκατεστημένες στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα επιχειρήσεις, συμβάλλονται αναγκαστικά και δεσμεύονται αποκλειστικά από τις μονομερείς αποφάσεις ενός διαχειριστή, που προσφέρει υποχρεωτικά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες: Δηλαδή, ιδιοκτήτες γης εδώ και δεκαετίες, οι οποίοι εκπροσωπούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των οικοπέδων στις ΒΙ.ΠΕ. δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε άλλο πάροχο για υπηρεσίες, πλην της σημερινής διαχειρίστριας, αλλά ούτε και να διεκδικήσουν πιο ανταγωνιστικές ή πιο ποιοτικές ενδεχομένως υπηρεσίες. Επιπλέον, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αποφάσεις για επενδύσεις που άμεσα τους αφορούν, παρά το γεγονός ότι έχουν υποχρέωση να πληρώνουν για αυτές μέσω των κοινοχρήστων. Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα δικαίωμα ελέγχου στις αποφάσεις και δαπάνες της διαχειρίστριας».

Τι προτείνουν

Οι Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις – βελτιώσεις τόσο στο νέο νόμο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όσο και στον Κανονισμό Λειτουργίας, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξη των ΒΙ.ΠΕ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν:

- Πρώτον, στην αναλογική και δίκαιη εκπροσώπηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ αυτών και της ΕΑΔΕΠ ( ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.) που θα διέπεται από το ισχύον Κοινό Δίκαιο και όπου κανείς από τους συμβαλλομένους δεν θα έχει δεσπόζουσα ή προνομιακή θέση. 

- Δεύτερον, στην δημιουργία εποπτικού φορέα από πλευράς Πολιτείας με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων για στρατηγικά θέματα όπως ενδεικτικά η διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού και ίσων όρων ανταγωνισμού με τις άλλες εκτός ΒΙΠΕ επιχειρήσεις, με ισχυρές αρμοδιότητες στα πρότυπα μιας ανεξάρτητης αρχής.

- Τρίτον, στην υλοποίηση εκάστοτε επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν τις ΒΙΠΕ με πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

-Τέταρτον, στην διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

- Πέμπτον, στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σε μακροπρόθεσμη βάση μεταξύ Φορέα Διαχείρισης και εγκατεστημένων επιχειρήσεων στο πλαίσιο βελτιώσεων του Κανονισμού Λειτουργίας.