Με τις κυβερνητικές ψήφους Νόμος του Κράτους το πολύκροτο Νομοσχέδιο

ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Και η Ελλάδα τώρα στον διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη με περισσότερες επιλογές σπουδών για τους νέους μας…

MHTSOTAKHS DHMARXEIO IOANNINON

 Ιστορική ήταν η χθεσινή μέρα για την ελληνική εκπαίδευση, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων για μη κρατικά Πανεπιστήμια και στη χώρα μας.

Σ’ ένα εκρηκτικό κλίμα έξω από τη Βουλή, όπου φοιτητές και φορείς πραγματοποιούσαν μεγάλο συλλαλητήριο, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε κάθε πόλη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει παράλληλα τον χαρακτήρα και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Αναμφίβολα, με την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, προσφέρονται στους νέους περισσότερες επιλογές σπουδών μέσα στην χώρα τους, η οποία πλέον μπαίνει δυναμικά στον διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη, αποτελώντας πανεπιστημιακό κόμβο στον χώρο της Μεσογείου.

Ακόμη με την μεταρρύθμιση αυτή, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στους υποψήφιους φοιτητές των επόμενων ετών να ψηφίσουν… δαγκωτό Ελλάδα για τις σπουδές τους και όχι να φοιτήσουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής.

Τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, ενώ το 70% των άρθρων του Νομοσχεδίου αφορά τα κρατικά ΑΕΙ και την ενίσχυσή τους, κυρίως των περιφερειακών.

Η μεταρρύθμιση αυτή σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη αποτελεί ένα βήμα απολύτως σταθερό που «αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο»! Η πρώτη νίκη της κυβέρνησης στη χθεσινή ημέρα της ψήφισης του καινοτόμου νομοσχεδίου, ήρθε με την απόρριψη της πρότασης να κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Ριζική τομή…

Με αναφορά - απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σχετικά με την τοποθέτησή του για «sugar daddies», ξεκίνησε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του σεξιστικές. Όπως είπε, με την απαράδεκτη αυτή αναφορά, το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη. 

Κατά τ’ άλλα, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ως μια μεγάλη καινοτομία, απαίτηση των καιρών! Όπως ανέφερε είναι προφανής ο στόχος να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό και πως η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης.

Αφού χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο ριζική τομή, διευκρίνισε πως η Κυβέρνηση προχωράει πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και πως το Νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης και αύξησης του διδακτικού προσωπικού. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε απαραίτητες τις αλλαγές, προκειμένου τα Πανεπιστήμια να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία, ώστε να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να επεκταθούν στην έρευνα και να διασυνδεθούν με την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

«Σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, μετά και την εκρηκτική πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου ξεχώρισε το επεισόδιο με τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου που ήταν θετικοί στο Νομοσχέδιο.

Καυστικός απέναντι στον αρχηγό του δεύτερου πολιτικού κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως αυτό που προτείνει «δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»!

Ο Πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί για την αναθεώρηση του άρθρου 16 γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά έκανε άλλη «κωλοτούμπα»!

Στο μεταξύ, αντίφαση καταλόγισε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός για το γεγονός ότι τάχθηκε κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, όταν ο ίδιος σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Εκρηκτική η κατάσταση…

Μεγάλη αναστάτωση έχουν δημιουργήσει εδώ και δυο μήνες στην εύρυθμη λειτουργία του ακαδημαϊκού έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι καταλήψεις διαρκείας από φοιτητές, που αντιδρούν στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, ενώ οι διαφωνούντες κλείνουν ακόμη τις πόρτες ερμητικά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν ως προτεραιότητα τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δυο - τρεις  Σχολές έχουν ανοίξει στο Πανεπ. Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ, για δεύτερη μέρα χτες ομάδα φοιτητών κατέλαβε το Δημαρχείο Ιωαννίνων, αναρτώντας και σ’ αυτό πανό τόσο για το σ/ν του υπουργείου Παιδείας όσο και για το δυστύχημα στα Τέμπη!