ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ!

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες…

Πλούσιες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τις 72 τζαμάλες (!) που θ’ ανάψουν την Κυριακή στα Γιάννενα

GAITANAKI 10 3 2024

  Αν και ακόμη έχει πολύ δρόμο να διανύσει, η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας, ενώ σταθερά χτίζει το «brand name» της ώστε να αποτελεί για τους επισκέπτες επιλογή 12 μήνες το χρόνο! 

Πάντως, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά που η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας άγγιξε το απόλυτο, σειρά παίρνουν τα δυο συνεχόμενα τριήμερα (Αποκριάς και 25ης Μαρτίου) και στη συνέχεια το Πάσχα, που όντας αργά φέτος (5 Μαΐου) θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς απόδημους να έρθουν στα χωριά τους και να γιορτάσουν πατροπαράδοτα με ανοιξιάτικο καιρό! 

Σε ρυθμούς Αποκριάς…

Σε πρώτη φάση, η Ήπειρος κινείται σε ρυθμούς Αποκριάς, καθώς για το ερχόμενο τριήμερο Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν ετοιμάσει πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Και μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στην Πάτρα με το γνωστό Καρναβάλι που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ακόμη και από το εξωτερικό, ωστόσο και άλλες περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις, προσελκύοντας τους επισκέπτες που δεν μπορούν να διαθέσουν μια μικρή περιουσία για να διασκεδάσουν στο Καρναβάλι της Πάτρας. Μια από αυτές φυσικά είναι η Ήπειρος, όπου μπορεί κανείς να περάσει ένα όμορφο αποκριάτικο τριήμερο! 

Υψηλές πληρότητες!

Μάλιστα στα Γιάννενα οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το έθιμο με τις δεκάδες τζαμάλες που ανάβουν σε κάθε γειτονιά την Κυριακή της Τυρινής, αποτελεί πόλο έλξης και για πολλούς επισκέπτες, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες πολίτες μασκαρεμένους και μη για ξέφρενη διασκέδαση, με αποτέλεσμα όλη η πόλη να είναι στο… πόδι  μέχρι το πρωί! 

Μετά το τριήμερο της Αποκριάς, η πόλη των Ιωαννίνων θα δεχτεί νέο κύμα επισκεπτών το αμέσως επόμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου!  Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου αγγίζουν το 85%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 62. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 432 ευρώ.

Πλούσιες εκδηλώσεις…

Πάντως, οι γιορτινές εκδηλώσεις του Δήμου ξεκίνησαν από χθες Κυριακή της Απόκρεω, στα «Λιθαρίτσια» όπου πολιτιστικοί σύλλογοι χόρεψαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι, παρουσιάζοντας και άλλα αποκριάτικα δρώμενα. 

Αύριο, Τρίτη και ώρα 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, δίπλα στην Περιφέρεια Ηπείρου, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ρυθμούς λάτιν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Γεωργάνος. 

Βέβαια, το αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου, με παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, χορό και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12 μ.), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. 

Το απόγευμα (4 μ.μ.) θα ξεκινήσει και το Καρναβάλι των Λογγάδων, που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων και η Κοινότητα Λογγάδων, ενώ από νωρίς το απόγευμα σε όλες τις συνοικίες της πόλης θα ανάψουν οι παραδοσιακές τζαμάλες με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, που προσφέρει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα. Μικροί και μεγάλοι θα χορέψουν, μεταμφιεσμένοι ή όχι, σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω από τις φωτιές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Αργά το βράδυ, θα σερβιριστεί και παραδοσιακή φασολάδα.  Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος, σε όλο το λεκανοπέδιο θα ανάψουν 72 τζαμάλες!

…Και τα Κούλουμα

Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου. Από τις 12 το μεσημέρι ο Δήμος θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.