Προτάσεις από το ΤΕΕ Ηπείρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος…

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ!

Ν’ αυξηθεί η επιχορήγηση στο «Εξοικονομώ» και να αντικατασταθούν οι παλιοί λέβητες στις πολυκατοικίες Αν και ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, δεν έχει γίνει η ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού…

AITHALOMIXLH

• Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού διαχρονικού προβλήματος της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Γιάννενα καταθέτει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για ακόμη μια χρονιά η αιθαλομίχλη συνεχίζει να «συντροφεύει» την πόλη των Ιωαννίνων και το πρόβλημα οξύνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, όπου οι ρύποι των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πιάνουν υψηλές τιμές συγκεντρώσεων. Αναμφίβολα, σε όλη τη διάρκεια του έτους αλλά κυρίως τον χειμώνα, η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι αρκετά επιβαρυμένη και αποπνικτική ελέω αιθαλομίχλης.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες που κατά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν σημαντικές υπερβάσεις στις τιμές των επιτρεπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ και στις αρχές Φεβρουαρίου οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν σε ημερήσια τιμή τα 94, 88 και 62 μg/m3 αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Επιδείνωση…

Μάλιστα, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που προκαλείται λόγω της εκτεταμένης καύσης ξύλου στα τζάκια, σε συνδυασμό με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες, είχε «φτάσει» μέχρι τη Βουλή με σχετική ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μ. Τζούφη.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι για το ζήτημα, οι αρμόδιοι φορείς μπορεί να έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κάτι για να το αντιμετωπίσουν. Αναμφίβολα, η αιθαλομίχλη είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Επιπτώσεις έχει και κατά την οδήγηση, μιας και δεν υπάρχει ορατότητα στο δρόμο και μπορεί να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν ακυρωθεί πτήσεις από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, στην περιοχή μας το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία 10 χρόνια όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές αναζήτησαν εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουν το κόστος θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρότυπο Λύκειο Ιωαννίνων λειτουργεί όλο τον χρόνο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι Ρύποι που καταγράφονται είναι PM10, PM4, PM2.5, PM1, PMtot, O3, NO, NO2, NOx, CO, SO2.

Φορολογικά κίνητρα…

Με δεδομένο ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχουν αποδώσει καρπούς, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ ενεργοποιήθηκε για το ζήτημα, καταθέτοντας προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών (το σχετικό έγγραφο υπογράφει ο Πρόεδρος Ι. Τσίγκρος). 

Όπως τονίζεται, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, μιας και δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εποπτεία της εφαρμογής τους, ενώ δεν έχει γίνει η ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ζημιά που προκαλεί η αιθάλη στην ανθρώπινη υγεία. Απόρροια όλων αυτών, όπως επισημαίνει, είναι η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο να γίνεται όλο και χειρότερη!

Τα πρόσθετα μέτρα που προτείνει το ΤΕΕ προς την Πολιτεία αφορούν τη διεύρυνση του υπό σχεδίαση δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και την παροχή άτοκου δανείου και εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα, με ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, για την εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες. 

Στις προτάσεις που καταθέτει το ΤΕΕ, περιλαμβάνεται ακόμα η διεύρυνση του προγράμματος  «εξοικονομώ» με μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης και μεγαλύτερο ποσό επιδότησης σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες έχουν ευμενέστερες συνθήκες τους χειμερινούς μήνες του χρόνου. 

Παράλληλα, το ΤΕΕ προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Λεκανοπεδίου, για εφαρμογή δράσεων μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος, ενώ καταθέτει μια καινοτόμο ιδέα να αντικατασταθούν οι απαρχαιωμένοι λέβητες στις πολλές παλιές πολυκατοικίες με νέας τεχνολογίας που έχουν παραπάνω απόδοση από τους συμβατικούς. 

Ειδικά τιμολόγια…

Μεταξύ των ενδιαφέρουσων προτάσεων από το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περιλαμβάνεται και η δημιουργία και άλλων ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή μας που θα έχουν και στόχευση πέραν της μείωσης του κόστους για τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και διευκόλυνση με ειδικά τιμολόγια για τη χρήση ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Το ΤΕΕ ζητά, επίσης, την εφαρμογή τηλεθέρμανσης με επιδοτήσεις μέσα από το πρόγραμμα Smart Cities, στο οποίο συμμετέχουν και τα Γιάννενα, με παραγωγή ζεστού νερού με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας, χρησιμοποιώντας είτε το νερό της λίμνης, είτε υπόγεια νερά, είτε τα νερά που αποστραγγίζουν στην λίμνη ή στη λαγκάτσα, μετά από βροχές με παράλληλο καθαρισμό τους.

Από τις προτάσεις του ΤΕΕ δεν θα μπορούσε να λείπει η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ιωαννιτών, με άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται και έχουν ήδη εκπονηθεί όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου και τη λειτουργία Ηλεκτρικών ευέλικτων Μέσων Μαζικής μεταφοράς (Mini Bus). Είναι γεγονός ότι η χρήση αυτών των μέσων θα συμβάλλει στη μείωση των ρύπων που προκαλούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.