Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα

«ΑΛΜΥΡΟ» ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ!

Πού κυμαίνονται χαλβάς, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά κ.α..

• Πρεμιέρα έκανε χθες και στα Γιάννενα το διευρυμένο «Καλάθι» του Υπ. Ανάπτυξης και οι καταναλωτές βγήκαν στο κυνήγι καλύτερων τιμών...

SARAKOSTIANO TRAPEZI 1

• Την έναρξη της περιόδου της νηστείας που προηγείται του Πάσχα σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα και, καθώς πλησιάζει, οι καταναλωτές και στα Γιάννενα ετοιμάζουν τη λίστα για το σαρακοστιανό τραπέζι, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από παραδοσιακά εδέσματα.

Ωστόσο, όσοι έχουν ξεκινήσει την έρευνα αγοράς είναι αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη: Οι τιμές σε δημοφιλή τρόφιμα της περιόδου αυτής όπως ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα και τα θαλασσινά κοντεύουν να… πιάσουν εκείνες ειδών πολυτελείας που συναντά κανείς σε γκουρμέ εστιατόρια! Οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι εντυπωσιακές και για να τις αντιμετωπίσει το υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε χθες σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο, πέραν των συνηθισμένων ειδών, περιλαμβάνει και τρεις επιπλέον κατηγορίες με νηστίσιμα εδέσματα, με την ελπίδα ότι δεν θα μείνει τελικά άδειο το σαρακοστιανό τραπέζι. 

Το «Καλάθι» θα παραμείνει σε ισχύ έως το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου, ωστόσο, ως μέτρο δεν μοιάζει ικανό να ανακουφίσει τους πολίτες από την ακρίβεια που εξακολουθεί να μαστίζει την αγορά τροφίμων.

Τιμές που… καίνε!

Κυριολεκτικά… καίνε την τσέπη του καταναλωτή οι τιμές φέτος στα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, τα οποία έχουν φτάσει να συναγωνίζονται τα πολυτελή πιάτα των πιο ακριβών εστιατορίων. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο χαλβάς βανίλια ή κακάο των 400 γραμμαρίων πωλείται φέτος στα σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο στα 3,45 ευρώ έναντι 2,36 ευρώ πέρυσι. Αύξηση 46,2%! Ο χαλβάς με αμύγδαλο της ίδιας ποσότητας κοστίζει 3,78 ευρώ έναντι 2,60 πέρυσι, με την αύξηση να αγγίζει το 45,4%. 

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ένα άλλο δημοφιλές έδεσμα των ημερών, η ταραμοσαλάτα, η τιμή της οποίας (450 γρ.) αγγίζει φέτος τα 3,44 ευρώ από 1,74 πέρυσι. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 97,7%, ενώ η μελιτζανοσαλάτα (250 γρ.) έφτασε φέτος τα 2,36 ευρώ από 1,06 ευρώ πέρυσι (αύξηση 122,6%). Ο λόγος, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου είναι η αύξηση του ελαιόλαδου κατά 63,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Όσο για τη λαγάνα, αυτή δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα, με την απλή να πωλείται φέτος από 2,80 έως 3,50 ευρώ.

Ακριβό το τραπέζι…

Η ακρίβεια λοιπόν επηρεάζει άμεσα και το σαρακοστιανό τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με εκείνα προηγούμενων ετών. Πάντως, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εμφανίζεται… αισιόδοξος, επικαλούμενος την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο γενικό δείκτη από το 3,2% στο 2,9% αλλά και στον δείκτη των τροφίμων. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά βλέπουμε ότι σταδιακά τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως χρειάζεται προσπάθεια και ο στόχος είναι να δούμε τις τιμές των προϊόντων όχι μόνο να σταθεροποιούνται αλλά αν είναι δυνατόν να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται κιόλας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

Ωστόσο, για τους καταναλωτές η σταθεροποίηση των τιμών ή έστω μία αποκλιμάκωση δεν είναι αρκετή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες αυτές εκτινάχθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πάλι τα τρόφιμα θα είναι πολύ ακριβότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Το Σαρακοστιανό «καλάθι»

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» που τέθηκε χθες σε ισχύ αποτελεί ουσιαστικά ένα διευρυμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που δημιουργείται, όπως και πέρυσι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών στις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση. Συγκεκριμένα, οι λίστες των σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο μέτρο, εμπλουτίζονται με χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και με δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

Όλα τα προϊόντα

Οι κατηγορίες των προϊόντων που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» είναι: Ρύζι, ψωμί για τοστ, ψωμί φραντζόλα, φρυγανιές, μακαρόνια Νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), πάριζα, γαλοπούλα (αλλαντικά), κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη), νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη), νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη), γάλα φρέσκο πλήρες, με χαμηλά λιπαρά, υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες, υψηλής παστερίωσης με χαμηλά λιπαρά και εβαπορέ, γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τυρί φέτα, λευκό τυρί, γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, χυμός ντομάτας διατηρημένος, αυγά, μαργαρίνες, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακά, μπάμιες, φασολάκια), λευκή ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς, προϊόντα βρώμης, κρέμα βρεφικής ηλικίας, γάλα βρεφικής ηλικίας, ελληνικός καφές, στιγμιαίος και γαλλικός καφές, χυμός πορτοκάλι, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες και απορρυπαντικά πιάτων, χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, σερβιέτες ή ταμπόν, σαμπουάν, σαπούνια σε στερεή κατάσταση, πάνες ακράτειας, πάνες για μωρά, μωρομάντιλα, σαμπουάν για μωρά, τροφές για σκύλους και για γάτες.

Με ειδική σήμανση

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αυτή γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στον φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή, μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας / καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι, ή μέσω ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα. Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι.