Ακόμη και οι τιμές στα Σαρακοστιανά πήραν την ανηφόρα...

ΜΟΝΙΜΟΣ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Αύξηση πωλήσεων αναμένεται το τριήμερο στα θαλασσινά και στους φούρνους, με μέτρο όμως ψωνίζουν οι καταναλωτές…

LAGANES SARAKOSTIANA

• Πιο ακριβά θα κοστίσει φέτος στα νοικοκυριά το οικογενειακό τραπέζι με τα σαρακοστιανά εδέσματα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και την περίοδο της Νηστείας. Ωστόσο, μόνιμο «βραχνά» για τους καταναλωτές αποτελεί η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Μια σειρά από παραδοσιακά εδέσματα, όπως χαλβάς, λαγάνα, ταραμοσαλάτα και άλλα, περιλαμβάνει το σαρακοστιανό τραπέζι, με τους περισσότερους καταναλωτές να έχουν ολοκληρώσει ήδη την έρευνα αγοράς και να έχουν προμηθευτεί όσα χρειάζονται για το τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και για τις υπόλοιπες μέρες, όσοι κάνουν νηστεία μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου.

Όπως έγραψε σχετικά ο «Π.Λ», οι τιμές στα σαρακοστιανά όπως χαλβάς, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά κοντεύουν να φθάσουν εκείνες ειδών πολυτελείας! Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Καλάθι της Σαρακοστής», που τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελεί μια μικρή βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να ανακουφίσει τους πολίτες από την ακρίβεια που εξακολουθεί να μαστίζει τα νοικοκυριά.

Τιμές που… καίνε!

Ενδεικτικά, οι τιμές στα εδέσματα των ημερών - σύμφωνα και με στοιχεία του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» - έχουν ως εξής: χαλβάς βανίλια ή κακάο των 400 γραμμαρίων πωλείται στα σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο στα 3,45 ευρώ (έναντι 2,36 ευρώ πέρυσι) Δηλαδή αύξηση 46,2%! Ο χαλβάς με αμύγδαλο 3,78 ευρώ έναντι 2,60 πέρυσι, με την αύξηση να αγγίζει το 45,4%! 

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η πατροπαράδοτη ταραμοσαλάτα, η τιμή της οποίας (450 γρ.) αγγίζει φέτος τα 3,44 ευρώ από 1,74 πέρυσι! Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 97,7%, ενώ η μελιτζανοσαλάτα (250 γρ.) έφτασε φέτος τα 2,36 ευρώ από 1,06 ευρώ πέρυσι (αύξηση 122,6%). Ο λόγος είναι η αύξηση του ελαιόλαδου κατά 63,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

Όσο για τη λαγάνα, αυτή δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα, με την απλή να πωλείται φέτος από 2,80 έως 3,50 ευρώ.

Μια φορά το χρόνο!

Αναμφίβολα οι αυξήσεις σε νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και στα θαλασσινά, είναι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο στην πλειονότητά τους οι πολίτες τηρούν πιστά την παράδοση της Καθαράς Δευτέρας και σπεύδουν να προμηθευτούν τη λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά είδη.

Πέρα από την παράδοση, οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να στηρίξουν το «φούρνο της γειτονιάς» τους σε μια περίοδο που πιέζονται από διάφορες υποχρεώσεις, αφού πολλά αρτοποιεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη του λουκέτου! Στα Γιάννενα, οι τιμές της λαγάνας διαφέρουν από αρτοποιείο σε αρτοποιείο και οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν μια έρευνα αγοράς για να βρουν τη φθηνότερη, με την τιμή της αλλού να ανέρχεται στα 2,80, αλλού στα 3 και αλλού στα 3,50 ευρώ. Άλλωστε, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια περίοδος που τα έσοδα των παραδοσιακών αρτοποιείων αυξάνονται και έπειτα από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, χρειάζονται μια τόνωση, ψυχολογική περισσότερο... Πάντως και στα Γιάννενα αναμένεται να σχηματιστούν ουρές έξω από τους φούρνους ειδικά τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.

Διαρκής η μάχη!..

Βέβαια, οι πολίτες κρατούν… μικρό καλάθι,  γιατί το πόσο τελικά θα βοηθήσει το «καλάθι της Σαρακοστής» που ισχύει έως το Μ. Σάββατο μένει να φανεί στην πράξη. 

Να σημειωθεί ότι χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας βρέθηκε στη Βαρβάκειο για να κάνει τη δική του αυτοψία για τις τιμές στα θαλασσινά. Μίλησε για προσιτές τιμές και μάλιστα ότι κινούνται σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα! Πάντως η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τα περισσότερα νοικοκυριά, βάζοντας φρένο στην ξέφρενη πορεία σε βασικά προϊόντα κυρίως στα Super Market. 

Η παρατεταμένη περίοδος ακρίβειας είναι γεγονός ότι έχει… τσακίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αυξάνοντας τις ανισότητες, με αποτέλεσμα πολλοί οικογενειάρχες με δυσκολία πια και πολλές περικοπές να βγάζουν το μήνα. Οπότε ο αρμόδιος υπουργός και το οικονομικό επιτελείο οφείλουν να βάλουν «βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο» για να αντιμετωπίσουν το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά την επιβίωση των πολιτών.