ΚΕΕΕ: Να δοθούν άμεσες και στοχευμένες λύσεις στα προβλήματά τους…

ΠΡΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

Ο κίνδυνος κατασχέσεων για παλιές και νέες οφειλές, τα πρόστιμα, οι υψηλές τραπεζικές χρεώσεις και τώρα το κόστος διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, έχουν καταστεί εφιάλτης για τους περισσότερους…

EYRO KOMPIOYTERAKI DOSEIS

• Μια σειρά από προκλήσεις και εμπόδια καλούνται να ξεπεράσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δεν είναι μόνο οι παλιές και νέες συσσωρευμένες πάσης φύσεως οφειλές, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η έλλειψη ρευστότητας, τώρα έρχεται να προστεθεί και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS, διαδικασία που ειδικά για τους «μικρούς», οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο. 

Ο λόγος οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν και ο ορατός κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες αποτελούν και οι υπέρμετρες χρεώσεις των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών! 

Υπόμνημα στο Υπ. Οικονομικών

Μια σειρά από προβλήματα και δυσκολίες, επισημαίνει σε υπόμνημά της προς το Υπουργείο Οικονομικών η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να αφουγκραστεί τις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που υποτίθεται ότι αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, αν και βρίσκεται μονίμως υπό πίεση! 

Το υπόμνημα κατέθεσε η διοικητική επιτροπή της ΚΕΕΕ σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χ. Θεοχάρη. Πιο συγκεκριμένα, ζητά τρίμηνη παράταση στην εγκατάσταση των POS για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, οι οποίοι δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις. 

Ως γνωστόν, το Υπ. Οικονομικών έχει δώσει παράταση ενός μήνα, μέχρι 31 Μαρτίου, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματά τους. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η παράταση αυτή πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί μία εύλογη περίοδος απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα myDATA & E-send. 

Ακόμα, ζητήθηκε η μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, για τις οποίες οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και η αναστολή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ και η πιλοτική λειτουργία του, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA.

Επίσης η Ένωση Επιμελητηρίων ζητά επανεξέταση και εξορθολογισμό των προστίμων του άρθρου 54 και των υπολοίπων άρθρων ποινών του ΚΦΔ τα οποία είναι εξουθενωτικά και σε πολλές περιπτώσεις ισοπεδωτικά για τις επιχειρήσεις.

Θα έχουν όφελος…

Σχετικά με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραστατικών, τα myDATA και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νέα φορολογική νομοθεσία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι θα έχουν όφελος από αυτή. 

Για να επιτευχθεί αυτό, ιδιαίτερα για την μεγάλη μάζα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΚΕΕΕ, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη και στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το επιπλέον κόστος και την δαπάνη για την επιτυχή συμμόρφωσή τους. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις δημιουργούν ένα επιπρόσθετο διαρκές κόστος για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων είναι η εξέταση της δυνατότητας ρύθμισης παλαιών ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των επιχειρήσεων, σε περισσότερες δόσεις από τις 24 που ισχύει σήμερα. Προτείνεται η εφαρμογή ρύθμισης εξόφλησης οφειλών τουλάχιστον σε 60 δόσεις.

Η συνάντηση

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Χ. Θεοχάρη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης, ο υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Φώτης Δαμούλος, ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, καθώς και ο διευθυντής της ΚΕΕΕ, Βασίλης Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με την Ένωση ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι εξετάζεται δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση για τα POS – οι επιχειρήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτόματης παράτασης.

Από πλευράς ΚΕΕΕ ζητήθηκε επιπλέον, το Υπουργείο να βρίσκεται πιο κοντά στις επιχειρήσεις, να ενημερώνει, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να δίνει λύσεις άμεσα, έγκαιρα και στοχευμένα. Ακόμα, ζητήθηκε λύση για τις επιχειρήσεις που χρωστούν και αποκλείονται από τη διαδικασία των POS, η άρση της κατάσχεσης όταν υπάρχει ρύθμιση, η επαναφορά του αφορολογήτου σε επιχειρήσεις που έχουν απλογραφικά βιβλία και η εξαίρεση του τεκμηρίου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής όπως όσες συναλλάσσονται με το δημόσιο, οι ασφαλιστές, όσες πωλούν καπνοβιομηχανικά προϊόντα. 

«Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στην εγκατάσταση POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δώσει τρίμηνη περίοδο παράτασης με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα και μείωση τραπεζικών χρεώσεων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Ι. Μασούτης.