Κι αυτό το τριήμερο από τους κορυφαίους προορισμούς η Ήπειρος…

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΛΛΟΙ, ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΛΙΓΑ!

Από διερχόμενους η μεγάλη επισκεψιμότητα, γι’ αυτό και η χαμηλή μέση δαπάνη ανά άτομο…

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες ΤΩΡΑ Δήμοι και Περιφέρεια

PARALIMNIOS KOSMOS 3 1 22

• Ελκυστικός προορισμός και κατά τους ανοιξιάτικους μήνες είναι η Ήπειρος και ιδιαίτερα ο Νομός Ιωαννίνων. Μετά το τριήμερο της Αποκριάς - Καθαράς Δευτέρας όπου η περιοχή «βούλιαξε» από επισκέπτες που την προτίμησαν για να βιώσουν από κοντά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα κατά τόπους δρώμενα, σειρά έχει αυτό της 25ης Μαρτίου, όπου τα Γιάννενα και πάλι έχουν την… τιμητική τους.

Άλλωστε, η πόλη των Ιωανννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακά δημοφιλή προορισμό για ανοιξιάτικες αποδράσεις, οι πληρότητες στα καταλύματα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ να σημειωθεί πως αποτελεί πόλο έλξης για τις σχολικές εκδρομές, τα διάφορα συνέδρια, τις παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα στην περιοχή. Παρόλο που τα παραπάνω δεν αρκούν για να απογειώσουν τουριστικά την περιοχή μας, δίνουν ωστόσο μια ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Γιάννενα, σύμφωνα με την έρευνα της Airbnb, περιλαμβάνονται στους αγαπημένους ανοιξιάτικους προορισμούς των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας μαζί με το Ρέθυμνο, το Καρπενήσι, την Καστοριά, τα Καλάβρυτα, το Μαρούσι, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Αράχωβα και τον Βόλο. 

Τα εμπόδια…

Φυσικά και δεν λείπουν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ήπειρος για να φτάσει στο απώγειο της τουριστικής της ανάπτυξης! Όπως προαναφέρθηκε, ναι μεν τα καταλύματα στον Νομό Ιωαννίνων πιάνουν υψηλές πληρότητες, ειδικά στις γιορτές και τα τριήμερα, ωστόσο οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή μεμονωμένα ή σε γκρουπ. 

Βέβαια, λύση σε αυτό μπορεί να έχει δώσει η αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση (Airbnb), όμως ακόμη κι έτσι τα καταλύματα που υπάρχουν είναι ελάχιστα και σε πολλές περιπτώσεις οι επισκέπτες που θέλουν να αποδράσουν στο Νομό Ιωαννίνων θα πρέπει να διαμείνουν σε γειτονικές πόλεις. Έτσι εξηγείται εν μέρει και το γεγονός ότι στην περιφέρειά μας καταγράφεται -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)- η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη επισκεψιμότητα και τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι από… διερχόμενους και δεν αποτυπώνεται σε τζίρο, γι’ αυτό και παραμένει χαμηλός!

Επίσης, πριν ένα μήνα προβληματισμό είχε προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΤ να μην συμπεριλάβει τον Νομό στην τουριστική προβολή της χώρας, ενώ «φρένο» στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη βάζουν οι κατά καιρούς ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, εξαιτίας του προβλήματος με την αιθαλομίχλη!..

Απαιτείται συνεργασία!

Αν και φαίνεται ότι δίνει δυναμικό «παρών» σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η Περιφέρεια Ηπείρου, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι αλλού! Πρέπει να γίνουν περισσότερα τουριστικά ακίνητα, μέσα από μια πιο στενή συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επαγγελματιών τουρισμού.

Παράλληλα, απαιτείται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για ενιαία τουριστική προβολή και ανάπτυξη, ώστε να μην υπάρχουν προορισμοί δυο ταχυτήτων! Αυτοί που ελκύουν μεγάλο ποσοστό τουριστών όπως το Μέτσοβο, το Ζαγόρι και τα Γιάννενα, αλλά και εκείνοι που βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ Βαθμού, οφείλει να συνεργαστεί πιο στενά για να πείσει την ιδιωτική πρωτοβουλία να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν πνοή και στις λιγότερο σήμερα ανεπτυγμένες περιοχές της Ηπείρου. Είναι αδήριτη ανάγκη η περιοχή να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν πιο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης και άλλα συναφή που μπορούν να καλύψουν καλύτερα τις απαιτήσεις των επισκεπτών 

Στα Β. Τζουμέρκα…

Τον δρόμο που πρέπει να χαράξουν προς την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη έδωσε στους υπόλοιπους Δήμους, αυτός των Βορείων Τζουμέρκων. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ο «οδικός χάρτης» για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νεοσύστατο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου στο Καλέντζι. Ως άμεσοι στόχοι από την πλευρά του Δήμου τέθηκαν η καλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού ιστότοπου και των ψηφιακών εφαρμογών «My tzoumerka», η εκπροσώπηση του Δήμου σε παγκόσμιες εκθέσεις από εταιρία του εξωτερικού, με στόχο το άνοιγμα σε νέες αγορές και την καθιέρωση του brand name Tzoumerka στην παγκόσμια αγορά. Επίσης η προσέγγιση μεγάλων γραφείων, με σκοπό να εντάξουν τον προορισμό στα πλάνα τους για επόμενες εκδρομές και μεγαλύτερη διαφήμιση και η ανάδειξη της περιοχής μέσα από ταξιδιωτικά portal και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και η οργάνωση διήμερων εξορμήσεων εντός του Δήμου!

Ας βρει μιμητές…

Ειδικά, το να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία υποδομών διαμονής επισκεπτών και  εργαζομένων, αλλά και να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης για τον εναλλακτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, δεν θα πρέπει να είναι μόνο στόχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αλλά πρέπει να βρει μιμητές. Και οι υπόλοιποι Δήμοι και η Περιφέρεια πρέπει να οργανωθούν για την απόκτηση περισσοτέρων κλινών και την προβολή του τουριστικού προϊόντος ΟΛΗΣ της Ηπείρου, που είναι πράγματι πολύ αξιόλογο…

Μπορεί λοιπόν και πρέπει ολόκληρη η Ήπειρος να αποτελέσει «μαγνήτη» για τους επισκέπτες δώδεκα μήνες το χρόνο, αφού διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μοναδικά σε όλη τη χώρα. Ο συνδυασμός βουνού - θάλασσας, τα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία, η πλούσια γαστρονομία, η υψηλή παροχή υπηρεσιών σε καταλύματα και εστίαση, καθώς και τα σπάνια πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία «γοητεύουν» ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες! Σημαντικό ρόλο στην τουριστική άνθηση της περιοχής τα τελευταία χρόνια έχουν διαδραματίσει οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού, που κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή. Αν και οι αεροπορικές συνδέσεις με κάποιες χώρες του εξωτερικού γίνουν πιο τακτικές και αυξηθούν οι πτήσεις στα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, τότε μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί και εξωτερικός τουρισμός…