Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

«ΒΡΑΧΝΑΣ» Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ!

Κατά 35% αυξήθηκε μεσοσταθμικά το λειτουργικό κόστος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια

Πολλά τα χρέη, αλλά δύσκολη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση

XRHMATA REYSTOTHTA FAKOS

• Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα έχει μεταβληθεί η έλλειψη ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας, η πλειοψηφία των οποίων μετά βίας τα βγάζει πέρα, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων και φυσικά του υψηλού λειτουργικού κόστους. 

Πρόκειται για μια κατάσταση που τείνει τα τελευταία χρόνια να γίνει… κανονικότητα στη χώρα μας, αφού δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα ανακούφισης για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μόνο κατ’  όνομα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας!

Τα ευρήματα ερευνών που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά και παρά τα καμπανάκια που κρούουν οι άνθρωποι της αγοράς, η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος και κυρίως να επιλύσει το μέγα πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, καθώς οι κάνουλες παραμένουν ερμητικά κλειστές!

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Αποκαλυπτικά εξάλλου είναι τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις – Β’ Εξάμηνο 2023» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες (έναντι 66,7 το πρώτο εξάμηνο). Κι αυτό, όπως επισημαίνεται λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, όσο και από εφαρμοζόμενες πολιτικές που εντείνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων. 

«Αγκάθι» η ρευστότητα 

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι έλλειψη ρευστότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 4 στις 10 (42,4%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση της ρευστότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (25,5%) ή διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα (25,1%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα, ανέρχεται στο 61,3% (30,7% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και 30,7% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Και χρέη…

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες-ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό (30,6%). Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Όπως τονίζεται στην έρευνα, ο βαθμός υπερχρέωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθός τους. Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς το 14,7% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (13,2%) και τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 € (15,5%).

Επενδύσεις

Από τα ευρήματα της έρευνα προκύπτει ακόμη ότι μπορεί να έχουν γίνει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, όμως εξακολουθεί να είναι έντονο το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. 

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις (84,2%), που πραγματοποίησαν επενδύσεις, τις χρηματοδότησαν με ίδιους πόρους. Το 5,7% τις χρηματοδότησε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), ενώ μόλις το 3,7% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Πάντως, πάνω από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,2%) πραγματοποίησε κάποιας μορφής επένδυση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, διατηρώντας τον αριθμό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν επενδύσεις σε υψηλά ποσοστά. Το 21,6% πραγματοποίησε επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, το 20,1% επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 9,9% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 8,6% για κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού. 

Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν κάνει επενδύσεις, αυτές ήταν μικρής κλίμακας. Για περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις (49,1%) που πραγματοποίησε επενδύσεις το ύψος της επένδυσης ήταν έως 5.000 €. 

 Οι επιπτώσεις ανατιμήσεων 

Οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 2 περίπου ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35%. Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε. Τομεακά, το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34,6%, στη μεταποίηση κατά 39,2% και στις υπηρεσίες κατά 33,1%.

Τέλος, στις επιχειρήσεις εστίασης το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 46%. 

Δείκτες αβεβαιότητας…

Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σχετικά με τη μελλοντική τους βιωσιμότητα, καθώς ο δείκτης αβεβαιότητας ανήλθε στις 35,7 μονάδες καταγράφοντας αύξηση 4,8 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.  Από την άλλη μεριά, καλύτερη είναι η εικόνα ως προς τον δείκτη βιωσιμότητας, καθώς μόλις το 2,2% των επιχειρήσεων εκφράζει το φόβο για διακοπή της δραστηριότητάς του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έναντι 4,7% που ήταν τον Ιούλιο του 2023. 

Ο νέος τρόπος φορολόγησης

Αναφορικά με το ποιες πιστεύουν οι επιχειρήσεις ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων:

- 6 στις 10 επιχειρήσεις (61%) θεωρούν ότι ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα.

- Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (27,1%) θεωρεί ότι θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο σε γενικές γραμμές υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση. Από την άλλη μεριά, μόλις το 7,7% θεωρεί ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ το 5,1% θεωρεί ότι δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

- Το 17,2% θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή της εταιρικής μορφής των επιχειρήσεων (από ατομικές σε εταιρίες).

- Τέλος, μόλις το 3,9% θεώρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση για τις επιχειρήσεις. 

Και θετικά ευρήματα…

Στα θετικά ευρήματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα χρήσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το 2023, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσε ότι είχε κέρδη, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). 

Υψηλό είναι, επίσης, και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (37,2%).