ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ…ΙΣΟΝ ΠΡΟΛΗΨΗ!

- Υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος ανάφλεξης τα οικόπεδα και οι σπιτότοποι στα ερημωμένα χωριά μας

-Τον πρώτο λόγο έχουν οι Δήμοι με την Πυροσβεστική, προέχει βέβαια το Μητρώο Ιδιοκτησιών

XORTA KATHARISMOS OIKOPEDA

• Σ’ έναν μήνα από σήμερα αρχίζει η αντιπυρική περίοδος (1 Μαΐου - 31 Οκτωβρίου) και μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνουν πολλά, τόσο από την Πολιτεία, όσο κυρίως από τους Δήμους και τους πολίτες, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι! Εξάλλου, η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά και με ανθρώπινες ζωές τις πυρκαγιές, είτε από αμέλεια, είτε ακόμη χειρότερα από εμπρησμό!

Δεν χωρούν λοιπόν δικαιολογίες, ολιγωρίες και παραλείψεις από ΚΑΝΕΝΑΝ! Υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης. 

Γιατί εάν δεν επιδειχθεί η δέουσα προσοχή, είναι πολύ εύκολο να γίνει το κακό! 

 Αυτόφωρη σύλληψη και πρόστιμο!

Χαρακτηριστική η προχθεσινή αυτόφωρη σύλληψη ενός 53χρονου για πρόκληση φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης Πέτα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική ο άνδρας έβαλε φωτιά σε ξερόκλαδα, η οποία όμως επεκτάθηκε σε γειτονικό αγροτεμάχιο. Με προφορική εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών ο υπαίτιος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Το παραπάνω περιστατικό αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ακόμη και μια απλή εργασία στην ύπαιθρο - και μάλιστα όχι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου - εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά!

Ο καθαρισμός 

Ενόψει λοιπόν της αντιπυρικής περιόδου όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων  χώρων καλούνται να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, τα οποία δύνανται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Κυρώσεις 

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που από αμέλεια ή αδιαφορία δεν προχωρούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις  επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

- πρόστιμο 50 λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ,

- δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Εντός προθεσμίας 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον οικείο Δήμο, παρελθούσης δε άπρακτης της ως άνω προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της άνω προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο οικείος Δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου.

Μετά το πέρας της 10ήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση, η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο Δήμος υποχρεούται εντός 5 ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Και οι Δήμοι…

Το πρόβλημα με ακαθάριστα οικόπεδα, δε συναντάται μόνο στα χωριά, που σε πολλές μάλιστα   περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες… αγνοούνται (είτε είναι απόδημοι, είτε έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους και αδιαφορούν). Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στις πόλεις, με τα «πνιγμένα» στα χορτάρια ιδιωτικά οικόπεδα, αλλά και τα δημοτικά, για τα οποία όμως οφείλουν οι υπηρεσίες των Δήμων να τα καθαρίζουν εγκαίρως. 

Σωστές είναι λοιπόν οι συστάσεις των Δήμων προς τους κατοίκους, αλλά πρώτα θα πρέπει να οι ίδιοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να διατηρούν καθαρούς όλους τους δημοτικούς και κοινόχρηστους  χώρους. 

Τι θα γίνει με το Μητρώο;

Στο μεταξύ, άμεσα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τι ακριβώς ισχύει και με το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων. 

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  εκκρεμεί και η έναρξη εφαρμογής του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που νομοθέτησε το Υπουργείο και προβλέπει άλλη μιά ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο. Μέχρι στιγμής  -σημειώνει - δεν έχει εκδοθεί ούτε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος, ούτε έχει ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ούτε έχει γίνει η παραμικρή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ. 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι ότι η τήρηση του νέου αυτού «Μητρώου», που προστίθεται στη σειρά των ήδη ισχυουσών καταγραφών (Εθνικό Κτηματολόγιο, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Δήλωση ακινήτων στο Ε9, Ηλεκτρονική Βάση Κανονισμού Πυροπροστασίας),  συνοδεύεται από πρωτοφανή χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων…

«Όπως έχουμε εγκαίρως επισημάνει, βασικό στοιχείο για να συμμορφώνονται οι πολίτες ενός ευνομούμενου Κράτους είναι το να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, και να έχουν το χρόνο και την πραγματική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές. Στη θεωρία μπορεί να ισχύει ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, στην πράξη όμως, αν δεν προηγηθεί μια εκτεταμένη πληροφόρηση των πολιτών για την σημαντική αυτή υποχρέωση, αλλά και ατομική ειδοποίησή τους, δεν νοείται να εφαρμοστεί σε βάρος τους ένα μέτρο, που θα δημιουργήσει μια ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου...», τονίζεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.