Ακόμα πιο… τσουχτερό το κόστος διαβίωσης στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα

«ΦΩΤΙΑ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Κατά 10% αυξήθηκαν σ’ ένα χρόνο τα προς πώληση νεόδμητα ακίνητα

«Φτάσαμε στο αποκορύφωμα, δεν πάει άλλο», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Μεσιτών Θοδ. Μπάσιος

GIANNENA APOPSH PANORAMIKH

• Σε μία από τις πλέον ακριβές πόλεις πανελλαδικά έχουν μεταβληθεί τα Γιάννενα όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης των κατοίκων τους, το οποίο αυξάνει διαρκώς. Βασικότερη παράμετρος είναι φυσικά η κατοικία κι εδώ τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά. 

Οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας περαιτέρω το ήδη τσουχτερό κόστος για τους πολίτες που ονειρεύονται να βάλουν ένα αξιοπρεπές «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Αδιάψευστοι μάρτυρες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Ιωαννίνων Θοδωρής Μπάσιος. «Καπέλο» έχουν πάρει και τα ενοίκια σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, σε μείωση του αριθμού των φοιτητών από άλλες περιοχές της χώρας που σπουδάζουν στην πόλη.

Ο Πρόεδρος Μεσιτών

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θοδωρής Μπάσιος επιβεβαίωσε, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι στα Γιάννενα καταγράφεται φέτος αύξηση της τάξης του 10% περίπου στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών σε σχέση με το 2023.

Αυτή την εποχή πάντως κατοικίες δεν αναζητούν οι φοιτητές, αλλά οικογένειες, οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν καλά ευρύχωρα σπίτια. Πού θα πάει λοιπόν το πράγμα; Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις τιμές πώλησης ακινήτων; Ο κ. Μπάσιος εξέφρασε την άποψη ότι «φτάσαμε πλέον στο αποκορύφωμα των αυξήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια κι αυτό επειδή ο κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε περαιτέρω αυξήσεις».

«Φωτιά» οι τιμές!

Αυτή τη στιγμή ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο κέντρο των Ιωαννίνων πωλείται έναντι 3.200 – 3.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 85 τετραγωνικών κοστίζει περίπου 280.000 ευρώ, τιμή απλησίαστη για μία μέση οικογένεια. 

Όσο για τα παλιά διαμερίσματα, αυτά πωλούνται αρκετά φθηνότερα, έναντι 1.400 – 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. 

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στον τομέα της ενοικίασης κατοικιών. Ένα καλό διαμέρισμα 100 τ.μ. νοικιάζεται αυτό το διάστημα έναντι 500 – 600 ευρώ, ενώ στις γκαρσονιέρες του κέντρου που έχουν πάντα μεγάλη ζήτηση, ειδικά από φοιτητές, το μέσο ενοίκιο είναι στα 330 – 350 ευρώ.

Μία άλλη στατιστική

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα ακίνητα δείχνουν στατιστικά της πλατφόρμας αναζήτησης «Spitogatos.gr», η οποία πάντως τα εξάγει με βάση τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες που αναρτούν αγγελίες και όχι την τελική πώληση ή ενοικίασή τους. Σύμφωνα με αυτά, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα Γιάννενα αυξήθηκαν σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο κατά 11,9%, με το τετραγωνικό στα καινούρια ακίνητα να φτάνει τα 1.471 ευρώ από 1.314 το 2023. 

Όσον αφορά στα ενοικιαστήρια, εδώ η αύξηση είναι μεν μικρότερη, αλλά επίσης αξιοσημείωτη φτάνοντας σε ποσοστό το 4,1%. Το τετραγωνικό ανέβηκε στα 7,81 ευρώ από 7,50 ευρώ πέρυσι. Φυσικά, οι συγκεκριμένες τιμές είναι οι ακριβότερες σε όλη την Ήπειρο.  

Φτιάχνουν για φοιτητές

Αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα στα Γιάννενα, αυτή εμφανίζει ελαφρά αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ο Πρόεδρος των Μεσιτών ανέφερε χθες ότι μέσα στο 2023 κατασκευάστηκαν συνολικά 83 οικοδομές με βάση τον αριθμό οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν. Από αυτά τα κτίρια ένα ποσοστό της τάξης του 60%, δηλαδή περισσότερα από τις μισά, αφορούσε σε επενδυτικό σκοπό. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να κατασκευάσουν γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια προκειμένου να τα νοικιάσουν σε φοιτητές.  

Ζητείται πολιτική

Καταλήγοντας, ο Θοδωρής Μπάσιος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μίας στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα και στα Γιάννενα. Αναγνώρισε πάντως ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θα φανεί στη συνέχεια αν αποφέρουν «καρπούς». Ως παράδειγμα ανέφερε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας που αφορά σε 12.500 κατοικίες περίπου, η ανακαίνιση των οποίων θα επιδοτηθεί σε ποσοστό της τάξης του 40%, καθώς και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής που επίσης θα τρέξει μέσα στο 2024, για το οποίο ο Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων έχει ζητήσει από την Υφυπουργό Μαρία Κεφάλα να βρεθεί οικόπεδο και στην πόλη μας προκειμένου να χτιστεί συγκρότημα κατοικιών.

Αποτρεπτικός παράγοντας

Οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων ετών στα ενοίκια υπάρχει ανησυχία ότι θα πλήξουν σύντομα τον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς, σε συνδυασμό με την ακριβή ζωή γενικότερα στην πόλη, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για φοιτητές που προέρχονται από μικρομεσαία στρώματα ώστε να έρθουν για σπουδές. Κι αυτό επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. 

Προς το παρόν η ζήτηση για φοιτητική στέγη είναι ικανοποιητική, όμως κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που θα εισαχθούν στο τοπικό ΑΕΙ, θα το σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν να έρθουν και να εγκατασταθούν στα Γιάννενα. Παρόλα αυτά, τάση μείωσης των φοιτητικών ενοικίων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μπάσιος. Προφανώς, όλα θα κριθούν από τη ζήτηση.