Πολλά τα προβλήματα, οι ελλείψεις και τα παράδοξα…

«ΑΝΑΡΧΗ» ΠΟΛΗ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Για να βρουν τον… δρόμο τους, απαιτείται σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων και διευρυμένες συνεργασίες

• Μάχη με τον χρόνο δίνει η νέα Δημοτική Αρχή, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις…

PARALIMNIO MOLOS DENTRA KARABAKIA

• Τρεις μήνες συμπλήρωσε στο «τιμόνι» της πόλης των Ιωαννίνων η νέα υπό τον Θ. Μπέγκα Δημοτική Αρχή. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς την ικανότητα της νέας Διοίκησης, κατά πόσο δηλαδή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κυρίως της καθημερινότητας, αλλά και των μεγάλων έργων, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί και να συνυπολογιστεί η κατάσταση στην οποία παρέλαβε την πόλη. 

Αναμφίβολα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για ν’ αλλάξει πραγματικά και στο σύνολό της η εικόνα των Ιωαννίνων, να γίνει δηλαδή μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, που να σέβεται τους κατοίκους, τους επισκέπτες και την ιστορία της. Που δεν θα χρειάζεται να… γκρινιάζουμε όλοι για αυτονόητα πράγματα, όπως τις λακκούβες, το πάρκινγκ, την καθαριότητα, την αποκομιδή απορριμμάτων, τον φωτισμό, τα αδέσποτα, τον ευπρεπισμό κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της πόλης κ.α.

Απαιτείται ιεράρχηση!

Διασχίζοντας κανείς την πόλη σήμερα από την μια άκρη στην άλλη, μπορεί να καταγράψει πολλά προβλήματα, παραλείψεις και παράδοξα! Δεν αρκεί βέβαια για την όποια Δημοτική Αρχή να καταγράφονται, αλλά και να επιλύονται έγκαιρα. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου σωστή ιεράρχηση, έτσι ώστε σταδιακά να μπαίνουν όλα σε τροχιά αποκατάστασης. 

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή εκτός από τους δημότες, που συχνά απευθύνονται οι ίδιοι στις διάφορες υπηρεσίες για τα παράπονά τους, είναι και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης που επισημαίνουν τα κακώς κείμενα και γίνονται η «φωνή των κατοίκων» προς τη Δημοτική Αρχή. 

Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της Αντιπολίτευσης στο Δήμο, η οποία θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την στείρα αντιπαράθεση και με ουσιαστικές παρεμβάσεις και έλεγχο της Διοίκησης, να συμβάλει ώστε σύντομα τα Γιάννενα να καταστούν πόλη – πρότυπο! 

Με… πιστοποίηση!

Εξάλλου, οι προϋποθέσεις υπάρχουν και η πρώτη προσπάθεια έχει ευοδωθεί, αφού μόλις πριν λίγες μέρες τα Γιάννενα ήταν μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών πόλεων που έλαβαν το «EU Mission Label» από την Ε.Ε., μια πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Αποστολής της ΕΕ για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη». Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων, διότι αναγνωρίζει την επιτυχημένη εφαρμογή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της πόλης για το κλίμα, ο οποίος περιγράφει το συνολικό όραμα για κλιματική ουδετερότητα, το σχέδιο δράσης, καθώς και την επενδυτική στρατηγική. Παράλληλα, διευκολύνει τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Παρεμβάσεις στους δρόμους…

Στις… μακέτες και τις προτάσεις τα Γιάννενα φαίνεται πως τα καταφέρνουν περίφημα! Θα πρέπει όμως ο Δήμος να πάρει πιο ζεστά τις απλές καθημερινές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την ζωή των κατοίκων. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εργασίες που αφορούν το οδικό δίκτυο. Θα πρέπει όμως να αποκατασταθούν όλοι οι δρόμοι, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους είναι… βομβαρδισμένοι! 

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που ο Δήμος αναγκάστηκε σε πρώτη φάση να κλείσει λακκούβες σε διάφορα σημεία, αν και πρόκειται για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, αφού αρκούν δυο - τρεις ισχυρές βροχοπτώσεις στα Γιάννενα για να ξαναδημιουργηθούν! 

Επειδή τα παράπονα των δημοτών από διάφορες γειτονιές είναι καθημερινά και έντονα, καλό θα είναι η Δημοτική Αρχή να καταθέσει δημόσια τον προγραμματισμό της για τις παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο, προκειμένου να γνωρίζουν και οι πολίτες πότε θα μπουν τα μηχανήματα στις δικές τους περιοχές. 

Επείγουν τα πάρκινγκ!

Και μιας και ο λόγος για τα έργα στους δρόμους, στο τραπέζι επανέρχεται επιτακτικά το θέμα της έλλειψης πάρκινγκ. 

Όπως έχει επισημάνει τελευταία πολλές φορές ο «Π.Λ.», καλή είναι η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης και αισθητικά και πρακτικά για τους πεζούς, όμως για τους οδηγούς έχει καταστεί πραγματικό μαρτύριο! 

Τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την ολιγωρία φέρει κυρίως η προηγούμενη Δημοτ. Αρχή, η οποία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει πρωτίστως χώρους στάθμευσης! Αυτή την… παρενέργεια λοιπόν, καλείται η σημερινή Δημοτική Αρχή να διευθετήσει και μάλιστα χωρίς χρονοτριβές! 

Ήδη, όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Γιώτη, μελετώνται δημοτικά ακίνητα, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης που έχει ανακύψει. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που θα πρέπει να επισπευσθεί, με άλλα λόγια να θέσει η Δημοτική Αρχή το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα!

Καθαριότητα – ευπρεπισμός

Στις πρώτες προτεραιότητες όμως θα πρέπει να θέσει και το ζήτημα της καθαριότητας. Και αυτός ο τομέας χρειάζεται καίριες παρεμβάσεις, ενόψει μάλιστα Πάσχα που και πάλι αναμένεται πλήθος επισκεπτών στην πόλη! 

Είναι κάποια σημεία των Ιωαννίνων που χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, καθώς αποτελούν την «βιτρίνα» της πόλης. 

Ο λόγος κυρίως για την παραλίμνια περιοχή, η οποία χρειάζεται ένα γερό «λίφτινγκ», με κόψιμο χόρτων, άσπρισμα δέντρων και καθαριότητα περιμετρικά της λίμνης.

Επίσης, οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να φροντίσουν για τον επαρκή φωτισμό σε όλες τις περιοχές, αντικαθιστώντας όπου υπάρχουν τις καμένες λάμπες. Στα πλαίσια της καθαριότητας είναι καιρός να ξεκινήσει ανά περιοχή ένα καλό πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και κάδων απορριμμάτων…

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, είναι γνωστά στη Δημοτική Αρχή και χιλιοειπωμένα και από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για απλές, μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ πιο σημαντικές από τα μεγάλα έργα (!) για τους πολίτες, καθώς διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους. 

Η νέα Διοίκηση φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει ότι η πόλη πάσχει κυρίως στα μικρά – καθημερινά. Πρέπει όμως συνετά να διαχειριστεί τα ζητήματα αυτά και με σωστό προγραμματισμό να αρχίσει να τα επιλύει. Καλά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για βιώσιμες και «πράσινες» πόλεις, όμως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Δημοτική Αρχή σε αυτή τη φάση, είναι να κερδίσει τη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας…

Ε.Κ.