Δυστυχώς, οξύνεται το πρόβλημα στα Γιάννενα όσο περνάει ο καιρός…

«ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!

- Ενημερωτικές δράσεις έγιναν χθες σε σχολεία της πόλης - Π. ΠΑΛΑΣΧΑΣ (Αντιδήμαρχος): Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των πολιτών…

- Ηλικιωμένος έπεσε στη λίμνη κυνηγημένος από σκυλιά - Στον Εισαγγελέα γιατί κλώτσησε σκυλί…

SKYLIA DROMOS

Σε αληθινό «γόρδιο δεσμό» που εύκολη λύση δεν έχει, έχουν μετατραπεί τα εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά, τα οποία εξακολουθούν να κυκλοφορούν μόνα ή σε ομάδες σε όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. 

Πρόκειται για ζώα που δεν… φύτρωσαν μόνα τους, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας, αλλά βρέθηκαν στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες επειδή κάποια στιγμή τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους για τους δικούς τους λόγους. Είναι σαφές ότι μαγική λύση γι’ αυτά δεν υπάρχει, πέρα από στειρώσεις και υιοθεσίες. Και, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα οξύνεται. Χθες, πάντως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων έγιναν δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία της πόλης, με στόχο την προαγωγή φιλοζωικής κουλτούρας. 

Ωστόσο, την πρωτοβουλία επισκίασε πρωτοφανές περιστατικό στο Μάτσικα όπου ηλικιωμένος πολίτης δέχθηκε επίθεση αγέλης, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στη λίμνη, από την οποία ευτυχώς βγήκε σώος. 

Προσπαθεί ο Δήμος!

Έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών να περιορίσει τον αριθμό των αδέσποτων σκυλιών στο Λεκανοπέδιο. Τόσο υπό τον προηγούμενο αντιδήμαρχο Νίκο Τσόλη όσο και υπό τον Πέτρο Παλάσχα σήμερα, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, οι υπηρεσίες του Δήμου συλλέγουν διαρκώς ζώα, τα διαχειρίζονται και κάνουν δράσεις για να αυξηθούν οι υιοθεσίες. Εξάλλου, η επέκταση του κυνοκομείου βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς είναι σημαντική υπόθεση, καθώς όλοι πρέπει πια να τοποθετούν τσιπ στα σκυλιά τους και να τα στειρώνουν. 

Αν όμως ο Δήμος θέλει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να ενταθούν και να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων δεν συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία.

Δράσεις σε σχολεία

Σημαντικό ρόλο στην  υπόθεση «αδέσποτα» παίζει πάντως τόσο η ενημέρωση των πολιτών όσο και η εκπαίδευση, η οποία πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία ώστε να γίνεται βίωμα. Αυτό ακριβώς έκανε χθες ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, προχώρησε σε μία σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα φιλοζωίας, υιοθεσίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων σε διάφορα σχολεία.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων επισκέφτηκαν σχολικές μονάδες (φωτό) και συζήτησαν με τους μαθητές το σημαντικό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με τον Π. Παλάσχα να τονίζει ότι οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται καθημερινά για την μείωση του αριθμού τους μέσω των προγραμμάτων στειρώσεων και υιοθεσίας, έχουν όμως ανάγκη από την συμβολή όλων στην προσπάθεια που κάνουν.

«Δεν… φυτρώνουν μόνα»

Σε δηλώσεις του ο κ. Παλάσχας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων είναι αφιερωμένη στα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο όχι από δική τους επιλογή. Τα αδέσποτα έχουν κι αυτά κατοχυρωμένα δικαιώματα και εμείς ως Δήμος αλλά και οι πολίτες οφείλουμε να τα σεβόμαστε».

Όσον αφορά στον στόχο των δράσεων που έκανε χθες ο Δήμος σε σχολεία, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως «θέλουμε να προάγουμε τη φιλοζωική κουλτούρα για να καταφέρουμε να αμβλύνουμε το πρόβλημα. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαχειρίζεται με όλες του τις δυνάμεις τα αδέσποτα και γι’ αυτό είναι πρώτος σε αριθμό στειρώσεων και υιοθεσιών. Το πρόβλημα όμως αντί να μειώνεται μεγαλώνει γιατί δεν αρκούν οι δικές μας ενέργειες αλλά χρειάζεται και η βοήθεια των συμπολιτών μας. Τα αδέσποτα δεν… φυτρώνουν. Κάποιοι τα εγκαταλείπουν. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

Έπεσε… στη λίμνη!

Η παραδοχή του κ. Παλάσχα ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου το πρόβλημα μεγαλώνει έρχεται έπειτα από ένα πρωτοφανές περιστατικό που έλαβε χώρα προχθές στην περιοχή του Μάτσικα.

Συγκεκριμένα, αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε ηλικιωμένο ο οποίος έκανε τη βόλτα του στην Παραλίμνιο αργά το απόγευμα. 

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Epiruspost.gr» επιτάχυνε προσπαθώντας να τα αποφύγει, τα σκυλιά τον κυνήγησαν και τελικά… έπεσε μέσα στη λίμνη. Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, ενώ περαστικοί έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Τελικά ο ηλικιωμένος βγήκε σώος από το νερό και μεταφέρθηκε σπίτι του, ευτυχώς έχοντας αποφύγει τα χειρότερα. Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε στην περιοχή και λίγες ημέρες νωρίτερα. 

Κλώτσησε σκυλί

Ένα άλλο περιστατικό, αυτή τη φορά όμως με θύμα σκυλί, έλαβε χώρα προχθές το απόγευμα στην πλατεία της Ανθούπολης, όπου ένας 66χρονος άνδρας κλώτσησε στο κεφάλι ένα αδέσποτο ζώο, άγνωστο για ποιο λόγο. 

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 66χρονος από άνδρες της Άμεσης Δράσης που έσπευσαν στο σημείο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ του βεβαιώθηκε επιπλέον το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ