Αρκετές εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα λόγω εργασιών στην ύπαιθρο

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ!

Την προσοχή των Πολιτών εφιστά η Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, τονίζοντας ότι εντείνονται οι έλεγχοι

• Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων • Αυξημένο πρόστιμο για όσους δε συμμορφώνονται προτείνει ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων

XORTA KATHARISMOS OIKOPEDA

Αργεί ακόμα η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει επίσημα με την είσοδο του Μαΐου όμως οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα Πυροσβεστική Υπηρεσία και Δήμοι, προετοιμάζονται ήδη καθώς το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους.

Πάντως, φωτιές εκδηλώνονται ήδη τελευταία και στην περιοχή μας, κυρίως εξαιτίας υπαίθριων εργασιών σε κήπους και χωράφια, με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου να εφιστά την προσοχή στους πολίτες υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας. Παράλληλα, προειδοποιεί με πρόστιμα όσους δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις. Ενόψει θερινής περιόδου, βασικό ζητούμενο είναι και οι καθαρισμοί οικοπέδων σε κατοικημένες περιοχές με την τοπική Πυροσβεστική να δίνει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες τους. 

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου ζητάει να προτείνει την αύξηση του προστίμου για ακαθάριστες ιδιοκτησίες. 

Αρκετές πυρκαγιές

Αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ήπειρο όσο και γενικότερα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, όπως προβλέπονται στη σχετική Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους». Η Διάταξη αφορά σε δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο όπως το άναμμα, η διατήρηση και η χρήση πυρός, η εκτέλεση θερμών εργασιών, η χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα, η χρήση ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών, η τοποθέτηση, φύλαξη, απόρριψη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, λοιπών καυστών υλικών κλπ.

Γίνονται έλεγχοι!

Η ΠΕ.ΠΥ.Δ. κάνει γνωστό πως ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες, με στόχο να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα. Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, προβλέπονται κυρώσεις, δηλαδή διοικητικά πρόστιμα.

Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι με άλλη Πυροσβεστική Διάταξη καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. 

Τι προβλέπεται

Η Διάταξη προβλέπει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Επισημαίνεται ότι κυρίως για την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών, έως και την 30 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

Καθαρισμός οικοπέδων

Ο καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους είναι πάντως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης πυρκαγιών ενόψει καλοκαιριού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτά είναι γεμάτα με εύφλεκτη καύσιμη ύλη και αποτελούν σοβαρή απειλή.

Ο καθαρισμός επιβάλλεται από τη νομοθεσία, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr όπου θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου.

Επιστολή Ν. Βαϊτση

Με αφορμή σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ, όπου από το σύνολο των μελών του εκφράστηκαν ανησυχίες και προβληματισμοί, ο κ. Βαΐτσης τονίζει πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα είναι υλοποιήσιμη, σε αντίθεση με την ερμηνευτική εγκύκλιο προς εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», η οποία καλεί τους ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την έκθεση για πυροπροστασία στο ακίνητό τους, να έχουν καθαρίσει τα ακίνητα και τα οικόπεδά τους και να έχουν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στους Δήμους, αφού η σχετική εφαρμογή στο gov.gr, δεν είναι ακόμη έτοιμη.

«Δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο “ειδικός επιστήμονας”, που θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες, αλλά κυρίως σε πολλούς Δήμους προκύπτει αντικειμενική αδυναμία συγκρότησης τριμελών επιτροπών, αποτελούμενων από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας, για να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών, είναι ηλίου φαεινότερο ότι το μέτρο είναι ανεφάρμοστο», τονίζει ο κ. Βαΐτσης και κάνει λόγο για προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από την Πολιτεία στους Δήμους. Όμως, όπως τονίζει, «επειδή το πρόβλημα μας ακουμπά… μέλημά θα πρέπει να είναι να βρούμε τρόπους, που θα οδηγήσουν τους ιδιοκτήτες στην τήρηση της υποχρέωσης για καθαρισμό των οικοπέδων τους».

Να αυξηθεί το πρόστιμο!

Ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων προτείνει λοιπόν να αυξηθεί το πρόστιμο για ακαθάριστες ιδιοκτησίες στα 2,50 - 3 ευρώ ανά τ.μ., που, όπως υποστηρίζει, θα αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να προχωρούν στον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς σαφέστατα το πρόστιμο θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος καθαρισμού. Ακόμη, όμως, και αν δεν το πράξουν, ο κάθε Δήμος θα μπορεί να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» για να προχωρά με αναθέσεις σε καθαρισμό των επικίνδυνων οικοπέδων, κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει σήμερα ως δυνατότητα, όπως τονίζει, με πρόστιμα της τάξης του 0,50 ευρώ/τ.μ.

Ο κ. Βαϊτσης καταλήγει στην επιστολή του αναφέροντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση τη συζήτησε στο παρελθόν με τον πρώην υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος συμφώνησε ότι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση.