ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ!

- Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στην ψηφιακή οικονομία, τονίστηκε στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου τεχνολογίας TechFuse

- Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Θα δημιουργηθεί δίκτυο υψηλών ταχυτήτων…

SYNEDRIO TECHFUSE

• Νέες ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για τα Γιάννενα και ευρύτερα για την Ήπειρο μέσω δράσεων στον κλάδο της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας. Βασικός «μοχλός» είναι οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή μας, ενώ στόχος είναι να έρθουν και άλλες. 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού TechFuse που διεξήγαγε με επιτυχία στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» η Κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.ioannina. Η ατζέντα του συνεδρίου ήταν πολυθεματική, με Έλληνες και ξένους ομιλητές, στον πυρήνα του όμως βρέθηκε το πώς η πόλη μας θα καταστεί περιφερειακός κόμβος στον συγκεκριμένο τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η ανάπτυξη ενός ευρυζωνικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων, γεγονός για το οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου.

Βελτίωση υποδομών

Για να προχωρήσει το εγχείρημα της ανάπτυξης ενός πλήρους οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στα Γιάννενα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μία από τις βασικότερες, ίσως η πιο σημαντική, είναι η ύπαρξη ενός ευρυζωνικού δικτύου μεγάλων ταχυτήτων.

Εδώ υπάρχει έλλειμμα και αυτό το παραδέχθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος συμμετείχε στη δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου TechFuse. Όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο έχει ζητήσει από τους παρόχους να δεσμευτούν για την ολοκλήρωση των υποδομών που θα προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σε τέσσερις πόλεις σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι και τα Γιάννενα. Εδώ μάλιστα είπε ότι τα σχετικά έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.  Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι για την περαιτέρω διείσδυση του ευρυζωνικού δικτύου στα σπίτια και τις επιχειρήσεις θα δίνεται επιδότηση μέσω voucher το οποίο θα αφορά στην αναβάθμιση των οικιακών οπτικών ινών.

Έχει γίνει δουλειά!

Εξάλλου, ο Υπουργός χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δουλειά που γίνεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όσο αφορά στην ανάπτυξη θυλάκων υψηλής τεχνολογίας. «Το οικοσύστημα που δομήθηκε την τελευταία δεκαετία δείχνει πως και η επαρχία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία και με αφορμή την ύπαρξη πολλών μεγάλων εταιριών αλλά και μικρότερων το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως μπορούμε, τώρα που η Ελλάδα κάνει το τεράστιο ξεπέταγμα στην τεχνολογία, να το απλώσουμε παντού», σημείωσε με έμφαση. 

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

-Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε ότι η Τράπεζα είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην οικονομία της Ηπείρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε το 35% στη αγορά χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ήπειρο. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να έχουμε τέτοιο μερίδιο αγοράς… θέλουμε να ανταποδώσουμε μεγάλο μέρος της αξίας που δημιουργούμε και να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν οι επενδύσεις». Ο κ. Μεγάλου συμπλήρωσε λέγοντας πως «μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι υπάρχει Πανεπιστήμιο που δημιουργεί μεγάλη αξία, που φέρνει ταλέντα που θα βρει ανθρώπους που θα δημιουργήσουν στην περιοχή» και στάθηκε στη σημασία των υποδομών, που είναι, όπως είπε, απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν και διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί. Κατέληξε, δε, λέγοντας, ότι η  ‘Ήπειρος έχει μια σειρά από οικοσυστήματα που μπορούν να τη φέρουν μπροστά.

- Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου τόνισε πως η περιφέρεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια χάρη στην τεχνολογία. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δώσει  16 τρις μέχρι το 2030 και θα φέρει αξίες και στην περιφέρεια. Οι εταιρείες που θα την αξιοποιήσουν θα έχουν πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πολλά σύνθετα έργα θα γίνουν πιο εύκολα αλλά θα υπάρξει και ισχυρό πράσινο αποτύπωμα με καλύτερη χρήση των πόρων». Όπως είπε, πολλές εργασίες θα αναβαθμιστούν και θα μπορούν να γίνουν από απόσταση και  η περιφέρεια θα μπορεί να υποστηρίξει νέες δουλειές.

- Ο Νίκος Καλογιάννης, Partner, FS Leader, PwC Greece έθεσε με σαφήνεια τους βασικούς πυλώνες, που μπορούν να στηρίξουν νέους θύλακες αποκεντρωμένης ανάπτυξης. «Σημαντικά θέματα για το μετασχηματισμό στην περιφέρεια είναι να διαθέτουν οι εκεί επιχειρήσεις επιχειρησιακά πλάνα στη βάση των δεδομένων των επιμέρους περιοχών, να έχουν πρόσβαση σε ξένες αγορές, αλλά και βασικά χαρακτηριστικά καινοτομίας. Επίσης να έχουν προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, να έχουν πρόσβαση σε ειδικευόμενο προσωπικό., μια και τα θέματα στελέχωσης των επιχειρήσεων είναι κομβικά, να αναβαθμίσουν την τεχνολογική υποδομή τους αλλά και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε.

- Ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου τόνισε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα συνέδριο όπως το Tech Fuse γίνεται στα Γιάννενα. «Εμείς ως Τράπεζα Ηπείρου στηρίζουμε την όλη προσπάθεια που αποσκοπεί στο να γίνει η πόλη κέντρο ψηφιακής καινοτομίας», ανέφερε.

- Ο Θανάσης Ναβρόζογλου, CEO της NATECH, δήλωσε πως τα Γιάννενα έχουν τεράστιες προοπτικές και πρόσθεσε: «Ως πόλη έχει καταπληκτική ποιότητα ζωής. Υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και ένα Πανεπιστήμιο που βγάζει ταλέντα και άλλες εταιρίες μπορούν να έρθουν, οπότε δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα».

Η επόμενη ημέρα

Λίγο πριν την έναρξη του διήμερου συνεδρίου ο Τάσος Κούτλας, συνιδρυτής της Κοινότητας ψηφιακών νομάδων C.ioannina, σημείωσε πως φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να γίνει αυτό ετήσιο. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να διευρυνθεί αυτό το οικοσύστημα τεχνολογίας καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας που δημιουργείται στα Γιάννενα», ανέφερε με έμφαση.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια κατάλαβε από τη πρώτη στιγμή πού πηγαίνουν τα πράγματα κα είναι παρούσα γιατί, όπως είπε, «πρέπει να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται για να αλλάξει η περιοχή μας». Μιλώντας δε στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην έκταση που έχει παραχωρηθεί δίπλα στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αποτελέσει βάση ανάπτυξης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων.

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αυτό που συμβαίνει στα Γιάννενα., τονίζοντας πως «αυτό που ήρθε στην πόλη μας ως καταιγίδα, δηλαδή η εγκατάσταση σημαντικών εταιριών τεχνολογίας και οι νέοι άνθρωποι που έχουν τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι πολύ σπουδαίο. Το μεγάλο στοίχημα για τον τόπο είναι πώς θα το διαχειριστούμε όλο αυτό. Ποιος θα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα ώστε να προκύψει οργανωμένα υπεραξία για τον τόπο μας που θα αντέξει στον χρόνο». Διαβεβαίωσε δε ότι ως Δήμος «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».