Με αυστηρά μέτρα θα αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό φαινόμενο…

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ!

Επαναφορά πενθήμερης αποβολής, οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές στα σχολεία...

Τέθηκε σε λειτουργία πλατφόρμα για καταγγελίες…

SXOLIKH BIA

• Αναμφίβολα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποτελούν μια φρικτή καθημερινότητα στη ζωή πολλών παιδιών στη χώρα, μεταξύ αυτών και πολλών Ηπειρωτόπουλων.

Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταπολεμήσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς παρουσιάστηκε χθες η εθνική στρατηγική και η εκστρατεία ενημέρωσης που έχει υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Γενναίες παρεμβάσεις που αφορούν στην εξάλειψη της παραβατικότητας των ανηλίκων και την ουσιαστική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, σκοπεύει να εφαρμόσει η Πολιτεία με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, τη λήψη αυστηρών μέτρων για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και άλλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr η οποία παρουσιάστηκε επίσημα χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού. Στόχος, όπως είπε και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, είναι να σπάσει η σιωπή, δίνοντας βήμα στα θύματα ενδοσχολικής βίας, προκειμένου να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

Αυξήθηκαν τα περιστατικά…

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα κατά τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, εξάλλου, έχει σοκαριστεί πολλές φορές από περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και περιπτώσεις παραβατικότητας των ανηλίκων, με τις μνήμες από το τραγικό τέλος που βρήκε ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλης Γιακουμάκης το 2015 και το bulling που δεχόταν, να είναι ακόμη νωπές. Τελευταίο φαινόμενο που έλαβε χώρα στα Γιάννενα πριν λίγες μέρες ήταν οι καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος 15χρονου μαθητή από σχολείο του Βόλου κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, με την διερεύνηση της υπόθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οξύνεται το πρόβλημα…

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, η βία επεκτείνεται και συχνά φτάνει σε τέτοιο βαθμό, που απειλούνται ακόμα και ζωές, με βασανισμούς κοριτσιών, οι οποίοι μάλιστα βιντεοσκοπούνται, με συμμορίες που επιτίθενται σε συνομηλίκους τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο, με άγριους ξυλοδαρμούς ανηλίκων μπροστά στα έντρομα μάτια συμμαθητών τους και άλλα. Στις πιο συχνές μορφές σχολικού εκφοβισμού συγκαταλέγονται η σωματική βία, ο λεκτικός εκφοβισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και φυσικά ο διαδικτυακός εκφοβισμός, σε μια εποχή που οι νέοι είναι απορροφημένοι ολημερίς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για να γεννηθούν θύματα κάθε μορφής βίας με ποικίλους τρόπους.

Οι ευθύνες…

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία νταήδων του σχολείου και συμμοριών που διογκώνουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει κατά κύριο λόγο η οικογένεια, που πολλές φορές καλλιεργεί στα παιδιά αισθήματα ανωτερότητας, επίδειξης ισχύος, ατομικισμού και άλλα.

 Βέβαια, άμοιροι ευθυνών δεν είναι όσοι βρίσκονται μπροστά σε επεισόδια σχολικού εκφοβισμού και επιλέγουν, είτε να ενθαρρύνουν τον θύτη, είτε παραμένουν άπραγοι και δεν επιλέγουν να υπερασπίσουν το θύμα προχωρώντας σε καταγγελία στη διεύθυνση του σχολείου ή στην Αστυνομία, προκειμένου να αναφέρουν το περιστατικό.  

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Όπως προαναφέρθηκε, η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες και περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμορφώνεται ένα κοινό πρωτόκολλο αντιμετώπισης ακραίας παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων.  Παράλληλα, ομάδα Άμεσης Υποστήριξης των ομάδων δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των αποδεκτών αναφορών σε σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας συμβουλευτικά, θα καθοδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες στην διαχείριση ενός περιστατικού ιδιαίτερης βαρύτητας και κοινωνικής - παιδαγωγικής έντασης. Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της έρευνας για την αποτύπωση της κατάστασης, η ανάπτυξη του ενημερωτικού υλικού και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και στελεχών εκπαίδευσης. 

 Νέος σχολικός κανονισμός!

Όπως δήλωσε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιμόρφωση 684 Συμβούλων Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχουν ήδη συσταθεί τετραμελείς ομάδες δράσης στις 116 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με συμμετοχή Συμβούλων Εκπαίδευσης, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, ενώ σε κάθε σχολείο ο Διευθυντής κι ένας Εκπαιδευτικός έχουν επιλεγεί για την υποδοχή των αναφορών.  Επιπλέον, εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο επίσης, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας, όπου διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.

Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα, ενώ, αυστηροποιούνται τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία (π.χ. επίπληξη, δυνατότητα επαναφοράς της πενθήμερης αποβολής, αποκλεισμός από δράσεις που διοργανώνει το σχολείο, αλλαγή τμήματος κλπ). Ακόμη, προβλέπεται πως οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Επίσης, αν μαθητής/τρια, έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Τέλος, ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον υπαίτιο που θα διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα.

Δηλώσεις

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε ένα συνολικό σχέδιο, πίσω από το οποίο, το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει.  «Η επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας τελικά θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των περιστατικών τα οποία θα καταγγελθούν. Όταν θα γίνει η καταγγελία, μετά θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και με το σωστό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε γνωστό ότι θα καθιερωθεί το πρόγραμμα δράσεων ενεργού πολίτη και της εισαγωγής της οριζόντιας εκπαίδευσης των μαθητών σε δεξιότητες ζωής από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ Λυκείου. «Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Όλοι μαζί πρέπει να μιλήσουμε, όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε», τόνισε. 

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η καμπάνια αυτή είναι μέρος της προσπάθειας για αλλαγή νοοτροπίας στα δικαιώματα των γυναικών, για την κλιματική κρίση, για τα εμβόλια, για την δωρεά οργάνων και άλλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.