Όσο κι αν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας βλέπει ότι τα μέτρα αποδίδουν…

ΕΠΙΜΕΝΕΙ…ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο • Άνοδος 5,3% στις τιμές τροφίμων

Νέος «πονοκέφαλος» για τα νοικοκυριά οι πασχαλινές αγορές…

AGORA PASXA LAMPADES

• Μπορεί η Κυβέρνηση να επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της αχαλίνωτης ακρίβειας, που τελευταία πλήττει σφόδρα το εισόδημα των νοικοκυριών, ωστόσο οι προσπάθειές της, δυστυχώς, πέφτουν στο κενό! Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά για την ωμή πραγματικότητα με την οποία καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές, επισκεπτόμενοι τα σούπερ μάρκετ για την προμήθεια βασικών προϊόντων. 

Χθες μάλιστα ήρθαν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να… πιστοποιήσουν του λόγου το αληθές και παράλληλα να… ταρακουνήσουν την Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης. Γιατί δεν μπορεί ενώ οι τιμές καλπάζουν, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας να βλέπει ότι τα μέτρα αποδίδουν! Δεν γίνεται να απαντά σαν να απευθύνεται σε πολίτες άλλης χώρας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους! Οι ανεπαίσθητες μειώσεις που μπορεί να καταγράφονται σε κάποια προϊόντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία, απέναντι στη μάχη κατά της ακρίβειας! Κι αυτό γιατί η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο πολύ, που αυτά τα μέτρα μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό!

Λάδι από… χρυσό!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 2,9% τον Φεβρουάριο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα τρόφιμα (5,3%). Ειδικότερα, η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυτή που… σπάει τα κοντέρ, καθώς καταγράφει αύξηση 67,2%, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρουσιάζουν τα φρούτα (12,7%), μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (11,4%), καθώς και τα ψάρια (5,7%), τα λαχανικά (4,1%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (4,7%).

Στον αντίποδα μείωση – έστω μικρή - καταγράφηκε στα γαλακτοκομικά και τα αυγά (-1,2%).

Σε άλλα προϊόντα – υπηρεσίες 

Η ακρίβεια βέβαια δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήσεις τιμών καταγράφονται και σε μια σειρά άλλων βασικών υπηρεσιών, αλλά και προϊόντων, όπως, μεταξύ άλλων, σε: Ένδυση - υπόδηση (5,8%), πετρέλαιο θέρμανσης (12,4%), στερεά καύσιμα (6,9%), φαρμακευτικά προϊόντα (5,5%), Ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,7%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (3,6%), Ενοίκια κατοικιών (4%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3,1%),  Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,6%), Κινηματογράφους - θέατρα (6,3%), Πακέτο διακοπών (8,6%), Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,6%), Τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,8%), Εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία (6,5%), Ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία (4,7%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4,2%), Ασφάλιστρα υγείας (14%), Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφηκε σε Φυσικό αέριο (-39,1%) και Ηλεκτρισμό (-4,6%).

Οι αγορές του Πάσχα…

Στο μεταξύ, κι ενώ έτσι έχει σήμερα η εικόνα στην αγορά, κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με σιγουριά για το πώς θα κινηθούν οι τιμές προϊόντων ενόψει Πάσχα. Λιγότερο από ένας μήνας απομένει και ήδη τα νοικοκυριά έχουν αρχίσει να κάνουν τον προγραμματισμό τους, καθώς εκτός από το Πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έξοδα για τα βαφτιστήρια και τα διάφορα δώρα που επιβάλλουν οι μέρες, αλλά και η έξοδος των εκδρομέων. 

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας (Παραπολιτικά 90,1) είπε ότι για την τιμή του αρνιού στο «καλάθι του Πάσχα», «στόχος είναι να είναι χαμηλότερα από 10 ευρώ το κιλό», ενώ σε ό,τι αφορά στο «καλάθι του νονού», σημείωσε πως «το αξιολογούμε», λέγοντας πως «συζητάμε με την αγορά» και πως «οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση»! Αυτό βέβαια μένει να φανείς τις επόμενες μέρες, αν και με αυτά που βλέπουν καθημερινά οι πολίτες, κρατούν μικρό καλάθι!

Στις τιμές των κρεάτων αναφέρθηκε και ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Όπως είπε: «Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο φέτος είναι ότι επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές και δημιουργούσε αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα γίνεται προγραμματισμός με μεγάλη χρονική απόσταση οπότε, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης. Φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες. Ωστόσο φαίνεται από τα στοιχεία της αγοράς, καταρχήν, ότι υπάρχει μια καλύτερη εικόνα…».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο μεσοσταθμικά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ε.Κ.