Απλησίαστα φέτος για διακοπές τα δημοφιλή νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΑ…ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι της «πίτας» του εσωτερικού τουρισμού

• Σημαντικό κίνητρο η απουσία ακτοπλοϊκών • Απαιτείται ένα ενιαίο πλάνο ισότιμης προβολής των τεσσάρων Νομών…

Σύσκεψη Δημάρχων σήμερα (12 μ.) στα Γιάννενα…

PARALIA HPEIROS

• Διακοπές μικρότερης διάρκειας θα κάνει φέτος η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, καθώς η ακρίβεια από τη μία μεριά που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα και το κόστος του ταξιδιού από την άλλη, το οποίο έχει αυξηθεί περαιτέρω σε σχέση με πέρυσι, «ψαλιδίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα. 

Ειδικά τα νησιά είναι πλέον ουσιαστικά… απλησίαστα για τον μέσο εργαζόμενο, γεγονός όμως που δημιουργεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ηπειρωτική χώρα, η οποία καλείται να προσελκύσει μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» του εσωτερικού τουρισμού. Αυτό ισχύει και για την Ήπειρο που διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να δει άνοδο στους δείκτες επισκεψιμότητας κατά την θερινή περίοδο. Πρέπει όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταστρώσουν ένα ενιαίο πλάνο ισότιμης τουριστικής ανάδειξης και των τεσσάρων Νομών με στόχο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά τον τουρισμό και τους 12 μήνες του χρόνου, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τιμές που χρεώνουν.

 Πολυτέλεια τα νησιά…

H ακρίβεια που κυριολεκτικά εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα απορροφώντας το μεγαλύτερος μέρος του για την αγορά των βασικών ειδών της καθημερινότητας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… πολυτέλειες. Γιατί ως τέτοια φαντάζει σήμερα ένα δεκαήμερο καλοκαιρινών διακοπών σε ένα δημοφιλές νησί του Ιονίου και, ακόμη χειρότερα, του Αιγαίου Πελάγους.  Δεν είναι μόνο οι τιμές στα δωμάτια που ευθύνονται για το υψηλό κόστος, αλλά και τα ακτοπλοϊκά, τα οποία ανέβηκαν κι άλλο φέτος. Για παράδειγμα, ένα άτομο χρειάζεται 120 – 140 ευρώ εισιτήριο για να πάει το καλοκαίρι από τον Πειραιά στη Νάξο με ένα γρήγορο πλοίο. Αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί σχεδόν 600 ευρώ πήγαινε – έλα. 

Αν ο προορισμός είναι η Μύκονος, τότε το εισιτήριο ανεβαίνει στα 160 – 170 ευρώ. Με τα συμβατικά πλοία η ίδια διαδρομή είναι περίπου 100 ευρώ το άτομο. Και πάλι για μία οικογένεια θα απαιτηθεί ένα ποσό της τάξης των 400 ευρώ μαζί με την επιστροφή. Αν στα παραπάνω έξοδα προστεθούν και τα χρήματα που χρειάζεται κανείς για να ταξιδέψει προς νησί από Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία κλπ. το κόστος εκτοξεύεται. Εξάλλου, τα διόδια στους βασικούς αυτοκινητόδρομους, την Ιόνια και την Ολυμπία Οδό αυξήθηκαν πρόσφατα. 

«Σφίγγουν» τις διακοπές!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ακρίβεια, ακτοπλοϊκά, γενικότερα το κόστος του ταξιδιού, οι πολίτες φαίνεται πως θα κάνουν φέτος μικρότερης διάρκειας διακοπές, προκειμένου να μη τις στερηθούν μεν, αλλά να μην ρίξουν έξω και τον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Οι δε ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις κρατήσεις του καλοκαιριού.

Σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά 90,1», ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας τόνισε ότι οι Έλληνες, όπως και πέρυσι, αναμένεται να κάνουν λιγότερες μέρες διακοπές, συστήνοντας να επιλέξουν τις περιόδους που δεν είναι υψηλή ζήτηση, όπως τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.  «Ο Έλληνας θα πάει διακοπές απλά θα πάει λιγότερες μέρες. Ας επιλέξουμε περιόδους όπου δεν γίνεται ο χαμός. Ας επιλέξουμε περιόδους που δεν είναι high season, θα είναι πολύ καλύτερα και με πολύ καλύτερες παροχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Καλή εναλλακτική

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι προορισμοί το ίδιο ακριβοί. Περιοχές όπως η Ήπειρος που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα σε κοντινές σχετικά αποστάσεις και διαθέτουν εξαιρετικές παραλίες, βραβευμένες πολλές απ’ αυτές με «Γαλάζιες Σημαίες», στοιχίζουν φτηνότερα στον πολίτη που σήμερα μετράει ακόμα και το ευρώ σχεδιάζοντας την καλοκαιρινή του παραθέριση. Και αυτό κυρίως επειδή δεν απαιτούνται ακτοπλοϊκά για να φτάσει κανείς στον προορισμό του, οπότε αφαιρείται αμέσως ένα σημαντικό έξοδο. Η ακρίβεια επομένως και το υψηλό κόστος του ταξιδιού, δίνουν ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας σε σχέση με τα νησιά, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στα παράλιά τους ένα σημαντικό ποσοστό εσωτερικού τουρισμού, ανεβάζοντας τον τζίρο τους. Φυσικά, οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στις τιμές που χρεώνουν. 

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, το δίκλινο, ο καφές, το παγωτό μηχανής ή η χωριάτικη σαλάτα στην Πάργα να κοστίζουν όσο τα αντίστοιχα προϊόντα στη Μήλο, στη Λίνδο της Ρόδου ή στη Σαντορίνη, γιατί δημιουργείται ο κίνδυνος οι επισκέπτες να της στρέψουν την πλάτη!

Ένα ενιαίο πλάνο

Το βάρος λοιπόν όσον αφορά στην Ήπειρο μπορεί και πρέπει να δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό. Πρέπει να γίνει προσπάθεια αφενός για τη συγκράτηση των Ηπειρωτών στην περιοχή και αφετέρου για την προσέλκυση παραθεριστών από άλλες περιοχές τη χώρας που αναζητούν φθηνότερες λύσεις για τις διακοπές τους, χωρίς όμως να υπολείπονται σε ποιότητα και εξυπηρέτηση, για την οποία ούτως ή άλλως ο τόπος μας διακρίνεται. 

Ζητούμενο όμως είναι η ισότιμη ανάπτυξη ανάμεσα στο εσωτερικό της Ηπείρου και τα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, με στόχο τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι που οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τις ακτές. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο τουρισμός των τεσσάρων εποχών. Για να κερδηθεί αυτό, απαιτείται ένα ενιαίο πλάνο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης για ολόκληρη την Ήπειρο, που δεν θα αφήνει εκτός κανέναν Νομό της. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμός από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Πάντως, όσον αφορά στον Νομό Ιωαννίνων, ένα καλό πρώτο βήμα αποτελεί η σύσκεψη με θέμα τον τουρισμό που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σήμερα, Παρασκευή και ώρα 12 μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία έχουν προσκληθεί από τον Θωμά Μπέγκα, όλοι οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων.