Επί ποδός βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και στην Ήπειρο

Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ… ΜΕΓΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!

- Ενημέρωση έγινε χθες στους Προέδρους Τοπ. Κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών

- Έκκληση Α. Κασσή σε ιδιοκτήτες οικοπέδων για καθαρισμό τους • Συνεδριάζει το Συντονιστικό της Περιφέρειας …

- Πυρκαγιά έκαψε και δασική έκταση στη Σκλίβανη…

PYROPROSTASIA SYSKEPSH DHMOS

Περισσότερο με… Ιούνιο μοιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Απρίλης και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ακόμα πιο ασυνήθιστη ζέστη για την εποχή που διανύουμε. Καθώς, δε, έχει αρκετές εβδομάδες να βρέξει, οι συνθήκες είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκές για εκδήλωση πυρκαγιών. 

Το πρόωρο καλοκαιράκι έχει θέσει σε συναγερμό τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι στους πολίτες εφιστώντας τους προσοχή, ενώ ετοιμάζονται εντατικά προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο πλαίσιο αυτό, Δήμος Ιωαννιτών και Πυροσβεστική ενημέρωσαν χθες τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας, με τον Αντιδήμαρχο Άρη Κασσή να κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν ενόψει θερινής περιόδου σε καθαρισμούς. Πάντως, η πρώτη σημαντική πυρκαγιά της φετινής άνοιξης σημειώθηκε στη Σκλίβανη και άφησε πίσω της αρκετά καμμένα στρέμματα δάσους. 

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα την προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Ενημέρωση προέδρων

Για τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ιδιωτικούς χώρους ενημερώθηκαν χθες το πρωί οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβούλιων του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, έγινε ενημέρωση για τα ισχύοντα γύρω από τον απαιτούμενο καθαρισμό των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προκειμένου να τα επικοινωνήσουν με τη σειρά τους στους κατοίκους των περιοχών τους.

Στόχος η πρόληψη

Ζητούμενο για τον Δήμο είναι να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τόνισε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Κασσής. Όπως είπε, «καλούμε όλους τους πολίτες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε οι ιδιωτικοί χώροι να καθαριστούν όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Από την μεριά του ο Δήμος έχει την υποχρέωση και θα το κάνει όπου χρειαστεί, να προβεί σε ελέγχους, αλλά ευχόμαστε αυτό να μην χρειαστεί».

Ερωτηθείς για το αν ο Δήμος είναι αποφασισμένος να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν συμμορφωθούν, ο κ. Κασσής ανέφερε πως ο Δήμος είναι έτοιμος για τον καθαρισμό των οικοπέδων για τα οποία δεν θα υπάρξει ανταπόκριση, καθώς υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό και η σχετική εργολαβία και πρόσθεσε: «Δε θέλουμε να φτάσουμε στην επιβολή του προστίμου, γιατί, πέρα από το πρόστιμο που είναι αυστηρό και αρκετά μεγάλο, σχεδόν 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό, αν ο Δήμος καθαρίσει τα οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και το κόστος αυτό». 

«Όχι σε έξτρα ευθύνες…»

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για το θέμα της πυροπροστασίας ακινήτων. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο οι Δήμοι επωμίζονται έξτρα ευθύνες με βάση τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων που βρίσκονται εντός και κοντά σε δασικές εκτάσεις  και συγκεκριμένα τον έλεγχο για την τήρηση όσων αυτός προβλέπει.

Η ΚΕΔΕ έχει αντιδράσει έντονα και ο κ. Κασσής τόνισε από την πλευρά του πως «δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη. Δεν μπορεί η κεντρική εξουσία κάθε φορά να πετάει την καυτή πατάτα στους Δήμους χωρίς αυτοί να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων». Όσον αφορά στα Γιάννενα, με βάση τον νέο Κανονισμό ο Δήμος θα πρέπει να ελέγξει όλα τα ακίνητα από το δασύλλιο στον λόφο του Φρόντζου μέχρι την Πλατεία Πάργης, με τον Αντιδήμαρχο να αναρωτιέται «πώς θα ανταποκριθούμε στους ελέγχους αυτούς;». Καταλήγοντας, τόνισε με νόημα πως «δεν έχουμε… μαγικά ραβδιά».

Ξεκάθαρος ο νόμος

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη του Ανακριτικού Τμήματος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Αναστασία Ράγιου που παραβρέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη και ενημέρωσε τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων τόνισε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τους πολίτες στο πλευρό μας, να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος». Η κα Ράγιου σημείωσε πως «ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιδιοκτητών ή εκμεταλλευτών των οικοπεδικών χώρων, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους αυτούς, όχι μόνο πριν την αντιπυρική περίοδο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην και στην περιοχή μας, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών».

Έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι, εκτός από την επιβολή των προστίμων τα οποία είναι αποτρεπτικά, οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων που δεν διατηρούν καθαρές τις εκτάσεις τους από χόρτα, σε περίπτωση που θα εκδηλωθεί μία φωτιά στο οικόπεδό τους, έχουν και ποινικές ευθύνες.

Πυρκαγιά στη Σκλίβανη

Στο μεταξύ, στη Σκλίβανη καταγράφηκε η πρώτη σημαντική πυρκαγιά της φετινής άνοιξης, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική αφήνοντας όμως πίσω της 30 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα πέντε δασική έκταση και τα 25 στρέμματα χορτολιβαδική. 

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης σε δύσβατη ορεινή περιοχή της Σκλίβανης. Στο σημείο έσπευσαν τρία υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με έντεκα υπαλλήλους και δύο πεζοπόρα τμήματα με εννέα πυροσβέστες. Στη Σκλίβανη βρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της ΠΕΠΥΔ Ηπείρου Κων/νος Τσιώπος και ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Δημήτριος Τσουμάνης. 

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χθες νωρίς το πρωί έπειτα από τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το εγχείρημα, ωστόσο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς λόγω έλλειψης δρόμων τα υδροφόρα οχήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο σημείο που έκαιγε η φωτιά, η οποία κατασβέσθηκε από τα πεζοπόρα τμήματα με χειρωνακτικά μέσα. 

Συνεδριάζει το ΣΝΟ

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Απριλίου και ώρα 10 π.μ. το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα γίνει  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και έχει θέμα τον «σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο έτους 2024». 

Προετοιμάζεται η Πρέβεζα

Την πρώτη του συνεδρίαση έκανε ήδη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πρέβεζας, η οποία είχε στο επίκεντρο την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προετοιμασία που ήδη έχει ξεκινήσει στον Δήμο και στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως η σπουδαιότητα της πρόληψης, του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων κρίνεται στην εποχή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης ύψιστη για το περιβάλλον και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ιδιοκτησίας. Όπως είπε, οι υψηλής σημασίας περιοχές που αποτελούν οι πνεύμονες πρασίνου της περιοχής όπως, για παράδειγμα, τα αισθητικά δάση Μονολιθίου και Κυανής Ακτής και αντίστοιχα σημεία των Δ.Ε Λούρου και Ζαλόγγου, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα πολυσύχναστα σημεία και γενικότερα οι «ευάλωτοι» σε πυρκαγιές χώροι οφείλουν να προετοιμαστούν.