Ανεφάρμοστος ο νέος Κανονισμός μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια…

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

-Το ΤΕΕ Ηπείρου συντάσσεται με τους Δήμους που δηλώνουν ανέτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη και τονίζει ότι οι οριζόντιες ρυθμίσεις επιφέρουν παρενέργειες, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα…

DASOS FRONTZOY SPITIA

Σε 15 μέρες ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδος, αν και οι αφύσικα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν θέσει ήδη σε συναγερμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς οι πρώτες πυρκαγιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην περιοχή μας. Μέγα ζητούμενο λοιπόν για Δήμους, Πυροσβεστική, αλλά και πολίτες είναι η πυροπροστασία και πώς θα προετοιμαστούμε ενόψει καλοκαιριού! 

Εκτός λοιπόν από τα βασικά (τακτικός καθαρισμός ξερών χόρτων σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α.), «πονοκέφαλο» δημιουργεί τον τελευταίο καιρό στους Δήμους που επωμίζονται και την ευθύνη, ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων που βρίσκονται εντός και κοντά σε δασικές εκτάσεις.

Ως γνωστόν η ΚΕΔΕ έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίδρασή της, τονίζοντας ότι οι επιβαρυμένοι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν τους έχει παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν. 

Το ΤΕΕ Ηπείρου

Θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα πήρε χθες και το ΤΕΕ Ηπείρου, το οποίο με επιστολή του προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης (την υπογράφει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Τσίγκρος) επισημαίνει τα προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων σε περιοχές όπως οι Δήμοι Ιωαννιτών, Αρταίων, αλλά και οι ορεινοί της Ηπείρου.

Ας σημειωθεί ότι με τον νέο Κανονισμό είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι 31/03/2024. Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός μηνός, μέχρι τις 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας, στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Παρενέργειες…

Ωστόσο, το ΤΕΕ επισημαίνει και παρενέργειες οι οποίες αφορούν κάποιες οριζόντιες ρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αλλά, όπως τονίζει, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν. 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «το Τμήμα μας αφού μελέτησε αναλυτικά τις προϋποθέσεις σύνταξης των παραπάνω μελετών διαπίστωσε ότι μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί δεν μπορούν να συνταχθούν ολοκληρωμένες μελέτες όπως επιβάλλει ο ρόλος αλλά και η ευθύνη των Μηχανικών».

Μεγάλο το εύρος οικισμών

Και προσθέτει: «μετά από μια επεξεργασία των απαιτήσεων για τις περιοχές που απαιτείται η σύνταξη των μελετών διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή της Ηπείρου είναι πολύ μεγάλο το εύρος των οικισμών αλλά και των τμημάτων των πόλεων που απαιτούν να συνταχθούν οι παραπάνω μελέτες, κάτι που ουσιαστικά τις καθιστά αβάσιμες. Για παράδειγμα σύμφωνα με τους συνημμένους χάρτες που έχουμε συντάξει διαπιστώνουμε ότι μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της πόλης της Άρτας απαιτούν άμεσα μελέτες, οι οποίες όμως δεν είναι εφικτές και δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πυροπροστασία των προτεινόμενων ακινήτων. Επίσης διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου, του Μετσόβου αλλά και άλλων ορεινών Δήμων απαιτούν για όλα σχεδόν τα ακίνητα, την σύνταξη των παραπάνω μελετών κάτι που είναι ουσιαστικά ανέφικτο. Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε ότι για την μορφολογία της περιοχής μας και για τις συνθήκες που επικρατούν είναι εντελώς λανθασμένη η οριζόντια απαίτηση της απόστασης των 300 μέτρων όλων των ακινήτων».

Και το ΤΕΕ Ηπείρου προτείνει, μέχρι να ειδικευθεί ο υπολογισμός της απόστασης που απαιτείται για τα ακίνητα που βρίσκονται πλησίον των δασικών εκτάσεων, να εφαρμοστούν τα μέτρα που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι ανάλογοι φορείς κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 

Πολλές ευθύνες οι Δήμοι… 

Παράλληλα, η Διοικούσα Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι Δήμοι πλέον έχουν αναλάβει σημαντικές ευθύνες για την πρόληψη των καταστροφικών φαινομένων από πυρκαγιές και γι’ αυτό το λόγο προτείνει να δοθεί ο ανάλογος χρόνος σε αυτούς, ώστε να δημιουργήσουν τις ανάλογες δομές για την ολοκληρωμένη πυροπροστασία των περιοχών στις οποίες έχουν αρμοδιότητα. 

Κλείνοντας, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ τονίζει ότι «είναι διατιθέμενο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου έτσι ώστε να επιτύχουμε μια ουσιαστική ζωνοποίηση των ακινήτων πλησίον των δασικών εκτάσεων, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία για την περιοχή μας όπου οι μελέτες των Μηχανικών θα είναι ουσιαστικές και θα καθορίζουν πλήρως τα πραγματικά μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν τα  ακίνητα τόσο εντός, όσο και πλησίον των δασικών εκτάσεων της Ηπείρου».