Συλλαλητήριο με επίκεντρο την ακρίβεια έγινε χθες στα Γιάννενα

ΜΕΓΑΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Κατώτερη των προσδοκιών η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, η οποία για μία ακόμη φορά επιχειρήθηκε να «καπελωθεί» κομματικά

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους εξαιτίας της πορείας…

APERGIA POREIA 17 4 24

• Μπορεί τα αιτήματα της χθεσινής κινητοποίησης να ήταν άκρως επίκαιρα, όμως δεν κατάφερε να προσελκύσει συμμετοχή αντίστοιχη εκείνης που είχε γίνει στα Γιάννενα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς ο κόσμος γενικά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων του. 

Οι λόγοι για τη χαμηλή συμμετοχή θα πρέπει να αναζητηθούν από τους ίδιους τους διοργανωτές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν πια στην αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους κινητοποιήσεων, ενώ η προσπάθεια για κομματικό τους «καπέλωμα» θεωρείται πως λειτουργεί αποτρεπτικά για την πλειοψηφία εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων που ζητούν μόνο να προβληθούν τα αιτήματά τους. Από την άλλη, είναι σαφές ότι το κλείσιμο κεντρικών δρόμων της πόλης σε ώρες που είναι ανοιχτή η αγορά δεν βοηθάει στην επίτευξη του σκοπού ενός συλλαλητηρίου. Σε δηλώσεις τους, πάντως, οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν την πρωτοβουλία της κινητοποίησης έδειξαν τον δρόμο του αγώνα ως μόνη επιλογή για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων.

Η κινητοποίηση

Με σαφώς λιγότερο κόσμο από την προηγούμενη κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου έλαβε χώρα χθες το νέο απεργιακό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, ενώ αντίστοιχα έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κατέβηκαν σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του, φοιτητές και μαθητές. Αυτό ξεκίνησε από την οδό Αβέρωφ και η πορεία με πανό και συνθήματα ανέβηκε προς την πλατεία και στη συνέχεια ακολούθησε μια διαδρομή σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα αιτήματά της ήταν επίκαιρα και σημαντικά, εφόσον είχαν να κάνουν με το μείζον πρόβλημα των ημερών, την ακρίβεια, η οποία επηρεάζει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και την υψηλή φορολογία, ενώ προβλήθηκε και το πάγιο αίτημα που είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Κομματικό «καπέλωμα»

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το αποτέλεσμα του χθεσινού συλλαλητηρίου ήταν κατώτερο των προσδοκιών των διοργανωτών του. Τα περίπου 1.000 άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτό σε μία πόλη με πληθυσμό λίγο παραπάνω από 110.000 κόσμο δεν αντιπροσωπεύουν παρά μία πολύ μικρή μερίδα του. 

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή ήταν περιορισμένη και θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια εκείνα που αποτρέπουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών από το να λάβει μέρος σε κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή. Από πολλούς θεωρείται πάντως ότι η «αποστροφή» αυτή οφείλεται στο… καπέλωμα των κινητοποιήσεων από κόμματα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες συνθήκες, κερδίζοντας πόντους ενόψει ευρωεκλογών. Χθες, για παράδειγμα, ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και Νέα Αριστερά έκαναν όσο μπορούσαν πιο αισθητή την παρουσία της στο συλλαλητήριο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους συνδικαλιστές και τα αιτήματά τους.  

Οι πιο πολλοί αγνοούν…

Με αυτό τον τρόπο όμως επιτυγχάνεται τελικά το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού, αντί να πληγεί η κυβέρνηση προς την οποία στρέφουν όλοι τα «βέλη», βγαίνει ενισχυμένη, καθώς ο κόσμος βλέπει να πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις, αντί των συνδικαλιστικών στελεχών, εκπρόσωποι κομμάτων! Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να εκτονώνονται μεν οι συνδικαλιστές, το μήνυμά τους όμως να μη φτάνει στην τοπική κοινωνία, η οποία περισσότερο εκνευρίζεται από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλείται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης εν ώρα αιχμής, εξαιτίας του οποίου διαταράσσεται η καθημερινότητά της. Όσο δε για τα εμπορικά καταστήματα, η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή είναι συνήθως περιορισμένη, με κάποιους εμπόρους να κατεβάζουν ρολά μόνο την ώρα που περνάει μπροστά τους η πορεία για να μην υποστούν επίθεση, καθώς δεν έχουν την… πολυτέλεια να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για μία ολόκληρη ημέρα. 

Οι δηλώσεις

• «Σήμερα κλιμακώνουμε γιατί τα ίδια προβλήματα που μας βγάζουν στο δρόμο παραμένουν εδώ», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Θανάσης Κονταξής και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια με αυτούς τους χαμηλούς μισθούς. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτή την ακρίβεια στα βασικά είδη, τρόφιμα, καύσιμα, τα πάντα. Αυτό το πράγμα χρειάζεται απάντηση, αυξήσεις, κανονικές αυξήσεις όχι ψίχουλα όπως αυτά που τάζει η κυβέρνηση. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα ψίχουλα εξαφανίζονται μόλις πατήσουμε το πόδι μας στο σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Κονταξής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαζεύει δισεκατομμύρια από τη φορολογία όλου του λαού των εργαζομένων… που γίνονται επιδοτήσεις σε εργοστάσια, σε βιομηχάνους, σε εφοπλιστές, σε τραπεζίτες. Γίνονται ακόμη και καύσιμο στην πολεμική μηχανή από την πολύ επικίνδυνη εμπλοκή που έχει η χώρα μας και στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον πόλεμο που χοντραίνει και διεξάγεται στη Μέση Ανατολή»!..

• Από την πλευρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας σημείωσε: «Δηλώνουμε αλληλέγγυοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο τομέα, των εργατών και των αγροτών που κινητοποιούνται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που έχει μαυρίσει τη ζωή τους. Μια πολιτική που έχει ονοματεπώνυμο, έχει διεκδίκηση της πατρότητας και της μητρότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί εκπορεύεται και υλοποιείται πιστά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με συμπαραστάτες και τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου». Όπως πρόσθεσε, ο μόνος δρόμος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ο δρόμος του αγώνα και σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης.

Οι εργαζόμενοι ΟΤΑ

Με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση και για τη συμμετοχή των μελών του στο συλλαλητήριο, στάση εργασίας έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων. Σε ανακοίνωσή του παραθέτει τα αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι οι αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, τα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Παράλληλα, λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. «Συνεχίζουμε. Βάζουμε μπροστά τις ζωές μας, τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας. Δεν βολευόμαστε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης» αναφέρει με έμφαση ο Σύλλογος.