Ξεκαθαρίζει σταδιακά το «θολό» τοπίο στη διαχείριση της φοιτητικής στέγης…

EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΤΑΞΗ» ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ!

 Περίπου 200 δωμάτια (!) έμεναν κενά στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων τα προηγούμενα χρόνια

• Εκτενείς ζημιές καταγράφηκαν σε πολλά απ’ αυτά και συνεχίζεται η συντήρησή τους...

ΑΝΝΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ (Πρύτανης): Δε μας πτοούν ανακρίβειες και εκβιασμοί…

FOITHTIKES ESTIES

• Απανωτές «βολές» δέχθηκε η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το προηγούμενο διάστημα με αφορμή το περιστατικό με την πυρκαγιά που, αρχές Απριλίου, έκανε στάχτη ένα από τα δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη. 

Φοιτητικοί Σύλλογοι, με επικεφαλής εκείνον των Εστιακών Φοιτητών αλλά και κόμματα όπως το ΚΚΕ έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες, κάνοντας λόγο για προβληματικές υποδομές και απουσία συντήρησης στα συστήματα πυροπροστασίας, παρόλο που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πόρισμα της Πυροσβεστικής σχετικά με την αιτία που προκάλεσε τη φωτιά. Στις αιτιάσεις αυτές απαντά με εκτενή της ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, η οποία αφενός χαρακτηρίζει «γκρίζα ζώνη» τις Εστίες τα προηγούμενα χρόνια, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αφετέρου αποκαλύπτει ότι το τελευταίο έτος έχουν «ανοίξει» περίπου 200 δωμάτια (!) τα οποία μέχρι πρόσφατα έμεναν… κλειδαμπαρωμένα, καθώς δεν είχαν παραδοθεί στη Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας ή εξαιτίας των ζημιών που είχαν υποστεί δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν!

Είναι σαφές λοιπόν ότι για πρώτη φορά έπειτα από καιρό επιχειρείται να μπει τάξη στις Φοιτητικές Εστίες και οι Πρυτανικές Αρχές πρέπει να φροντίσουν να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και όλα τα δωμάτια να γίνουν λειτουργικά και να διατίθενται μόνο σε όσους φοιτητές πραγματικά έχουν ανάγκη. 

«Γκρίζα ζώνη…»

«Η υπευθυνότητα είναι μονόδρομος» τιτλοφορείται η χθεσινή ανακοίνωση της Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφορικά με τις Φοιτητικές Εστίες και το ζήτημα της ασφάλειάς τους, με την κ. Μπατιστάτου να τονίζει, χωρίς περιστροφές, ότι επί πολλά χρόνια η διαχείρισή τους δεν ήταν αυτή που έπρεπε. 

«Για πολλά χρόνια, το ευαίσθητο αυτό πεδίο της φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο εξαρτώνται οι σπουδές εκατοντάδων νέων και οι προσδοκίες των οικογενειών τους, είχε αναγορευτεί σε μια γκρίζα ζώνη, της οποίας η διαχείριση συντελείτο σε ένα μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των ‘Εστιακών’. Εν μέσω έντασης και διαξιφισμών, η εφαρμογή των κανονισμών μετατρεπόταν σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με τις Πανεπιστημιακές Αρχές», αναφέρει η Πρύτανης και προσθέτει πως «στα τέσσερα συναπτά χρόνια της θητείας μου στη Σύγκλητο ως Πρόεδρος της Ιατρικής, είδα το παιχνίδι αυτό να γίνεται παράδοση, παρότι είναι προφανές ότι παίζεται «εν ου παικτοίς»: εκεί δηλαδή όπου η ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες είναι αδιαπραγμάτευτη». Για τον λόγο αυτό, συμπληρώνει, η υπόθεση της φοιτητικής μέριμνας υπήρξε μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νυν Διοίκησης του Πανεπιστημίου.  

Δωμάτια… κλειδωμένα!

Η κ. Μπατιστάτου παραθέτει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τον τελευταίο χρόνο, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών, τονίζοντας πως ενισχύθηκε το διοικητικό προσωπικό στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, ανασυγκροτήθηκε η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών, η οποία συνεδριάζει πλέον τακτικά με τήρηση πρακτικών, διαμορφώθηκαν και μηχανογραφήθηκαν οι ονομαστικοί κατάλογοι διαμενόντων/δωματίων και άρχισε η διαχείρισή τους με κατάλληλο λογισμικό. Το πιο ενδιαφέρον όμως από όσα έγιναν είναι ότι ανακτήθηκαν τα κλειδιά όλων των δωματίων για χρήση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στις Εστίες κλειδωμένα δωμάτια, τη στιγμή που η ζήτηση από φοιτητές του Πανεπιστημίου είναι μεγαλύτερη από ποτέ, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που δίνει η Πρύτανης είναι ότι καταγράφηκαν εκτενείς ζημιές στα δωμάτια και μπήκε σε προτεραιότητα η συντήρησή τους. Τα δωμάτια στις Εστίες της Πανεπιστημιούπολης, που ήταν αναξιοποίητα για καιρό, δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με την Άννα Μπατιστάτου, ανέρχονται σε περίπου 200, δηλαδή το 23% του συνόλου των δωματίων της Πανεπιστημιούπολης Α΄. Αυτά επιτέλους απογράφηκαν, έγιναν επισκευές και σταδιακά αποδίδονται σε χρήστες, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. 

Ζητείται αξιοκρατία

Εκτός από την επιβεβλημένη αξιοποίηση όλων των δωματίων στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς όφελος των φοιτητών του, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ενοικίαση διαμερίσματος στην πόλη, η Διοίκηση του Ιδρύματος θα πρέπει να φροντίσει ώστε αυτά να διατίθενται μόνο σε όσους έχουν όντως ανάγκη και πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι γίνονταν πάντα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πρύτανης στη χθεσινή της ανακοίνωση δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας πως συντάχθηκε πέρυσι νέος επικαιροποιημένος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια συλλογικά όργανα και κάνει λόγο για έναν «αντικειμενικό οδικό χάρτη, που μπορεί να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή των στεγαστικών πόρων στους φοιτητές και φοιτήτριες και εξορθολογισμένη διαχείρισή τους». Όπως σημειώνει, ο νέος Κανονισμός, εκτός από τα οικονομικά, δίνει έμφαση σε κριτήρια κοινωνικά και ακαδημαϊκά και προβλέπει στήριξη των ευάλωτων ομάδων, ενώ κάνει γνωστό ότι φέτος ικανοποιήθηκαν, για πρώτη φορά όλες οι αιτήσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, και μάλιστα οι δικαιούχοι/ες ανακοινώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

 Δύσκολη συγκυρία

Η κ. Μπατιστάτου εκφράζει ένα παράπονο στο σημείο αυτό. Όπως αναφέρει, «από το κανονιστικό αυτό πλαίσιο, που έγινε για να προστατέψει όσους και όσες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή κοινωνικές ανισότητες, και που παραμένουν αφοσιωμένοι στις σπουδές τους, προβάλλεται και σχολιάζεται μόνο το μειωμένο από φέτος αντίτιμο που ζητείται από τους χρήστες, και το οποίο ανακυκλώνεται στη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών». Υπενθυμίζει δε πόσο δύσκολη είναι η συγκυρία για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. 

Εκβιαστικό παιχνίδι

«Επειδή ακούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και επειδή στεκόμαστε αλληλέγγυοι ως ακαδημαϊκή κοινότητα στον αγώνα κάθε έμψυχου μέλους της για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε σθεναρά συνολική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο αγώνας αυτός δεν είναι απλώς μια οικονομική διεκδίκηση. Είναι η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών μας αξιών, ενός τόπου «εν ου παικτοίς», όπου θεμελιώνεται το μέλλον των νέων μας», τονίζει η Πρύτανης και προσθέτει με νόημα: «Δεν υπερασπίζονται αυτούς τους νέους όσοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το συμβάν της φωτιάς των Φοιτητικών Κατοικιών, μετερχόμενοι όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιο της σύγχυσης και της εμπάθειας: ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, προσωπικές επιθέσεις… Το εκβιαστικό παιχνίδι αντιπαράθεσης επανέρχεται με τις παλιές ρητορικές, αναμενόμενο και πλέον παρωχημένο». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στεκόμαστε με ψυχραιμία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αλλά θέτουμε όρια στην ένοχη ανοχή. Είμαστε και θα είμαστε με το μέρος των φοιτητών και των φοιτητριών μας, και πάντοτε θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους μέσα από τη δημοκρατική νομιμότητα».