Οι επισκέπτες του Πάσχα ψάχνουν για το οικονομικότερο ταξίδι…

«ΠΕΤΑΞΑΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΔΙΟΔΙΑ!

Προβληματισμένοι όσοι σ’ ένα μήνα θα ξανάρθουν για τις Ευρωεκλογές και εκείνοι που τα παιδιά τους δίνουν εξετάσεις…

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Συνεχείς οι έλεγχοι και στα βενζινάδικα

ANTLIA BENZINHS

Δεν είναι μόνο οι πασχαλινές αγορές (δώρα και εορταστικό τραπέζι) που απασχολούν τους πολίτες αυτή την περίοδο. Ζητούμενο για πολλούς είναι και το εάν θα καταφέρουν να επισκεφτούν τις ημέρες του Πάσχα τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. 

Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας είναι οικονομικός, καθώς μόνο για την μετακίνηση χρειάζονται μια μικρή περιουσία! Κι αυτό γιατί «πέταξαν» οι τιμές σε καύσιμα και διόδια (πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στην Εγνατία Οδό), με αποτέλεσμα πολλοί να αναβάλουν το ταξίδι για  «Πάσχα στο Χωριό»! 

Ανοδική πορεία…

Η τιμή της βενζίνης το τελευταίο διάστημα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Ήδη η μέση πανελλαδική τιμή φτάνει το 1,97 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες και λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή να φτάσει τα 2 ευρώ! Ήδη σε αρκετούς Νομούς της χώρας (κυρίως νησιωτικούς) τα έχει ξεπεράσει, ενώ στην Ήπειρο οι τιμές κινούνται ακόμη από 1,96 - 1,97 ευρώ το λίτρο. 

Σύμφωνα με πρατηριούχους, οι τιμές την περίοδο του Πάσχα -που αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους-, προβλέπονται «τσιμπημένες», αν και, όπως λένε, δεν μπορούν ακόμη να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις!

Η τιμή του πετρελαίου Brent από τα περίπου 76 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2024 βρέθηκε στα 85 δολάρια στα τέλη Μαρτίου και προ ημερών, στην κορύφωση της αγωνίας για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, ξεπέρασε τα 91 δολάρια, ενώ προχθές Τετάρτη κυμαινόταν γύρω στα 88 δολάρια. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζιάγκα είπε ότι ούτε οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται να έχουν αντίθετες πορείες οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο, ενώ αναφέρθηκε στο πλαφόν κέρδους, που επί περίπου δύο χρόνια ισχύει για τους βενζινοπώλες, όχι όμως για τους άλλους κρίκους της αλυσίδας των καυσίμων.

Έλεγχοι στην αγορά…

Την ίδια ώρα, πιο εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα και στα βενζινάδικα. Με αφορμή τη διεθνή αύξηση του πετρελαίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε πως οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων είναι συνεχείς και «επιβάλλονται σχεδόν κάθε εβδομάδα τα αντίστοιχα πρόστιμα», προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αθέμιτη κερδοφορία. Σημείωσε, πως η χώρα μας δεν μπορεί να επηρεάσει τις τιμές αυτές, αφού δεν παράγει πετρέλαιο, ούτε έχει υψηλή κατανάλωση συγκριτικά με τα άλλα κράτη τέτοιων προϊόντων.

Ευρωεκλογές – πανελλαδικές!

Όμως, εκτός από τις τιμές στα καύσιμα και γενικότερα την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που αρκετοί λαμβάνουν υπόψιν για την πασχαλινή έξοδο. Πρόκειται για τις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 9 Ιουνίου και άρα για πολλούς θα είναι πολύ δύσκολο να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους δυο φορές μέσα σ’ έναν μήνα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξουν ποια ημερομηνία θα προτιμήσουν, με το Πάσχα μάλλον να υπερισχύει, αφού αξίζει να σημειωθεί  ότι αρκετοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, άρα δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν! 

Στο μεταξύ, προβληματισμένες για το πού θα γιορτάσουν το Πάσχα είναι και αρκετές οικογένειες που τα παιδιά τους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 30 Μαΐου. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που τελικά θα παραμείνουν στα αστικά κέντρα… θυσιάζοντας το «Πάσχα στο Χωριό»!

Ψάχνοντας τον οικονομικότερο τρόπο…

Πάντως, όσοι προγραμματίζουν απόδραση από τα αστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα, ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνα, αναζητώντας την οικονομικότερη λύση. Η πιο συμφέρουσα είναι να μοιραστούν τα έξοδα με φίλους ή συγγενείς, προκειμένου να ταξιδέψουν μ’ ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι θα επιλέξουν το υπεραστικό ΚΤΕΛ, ενώ κάποιοι πιο τυχεροί, αλλά κυρίως προνοητικοί έχουν κλείσει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό. Τώρα οι τιμές είναι απλησίαστες!