ΣΕ… ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ!

-Μέχρι την Μ. Τετάρτη η καταβολή Δώρου • Από την Πέμπτη οι συντάξεις

- Δυο νέα «καλάθια» σε ισχύ από αυτή την εβδομάδα

AGORA IOANNINA PEZODROMOS 18 12 23

• Σε μια εβδομάδα από σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης που και φέτος θα εορταστεί με λαμπρότητα απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας. 

Προς το παρόν η αγορά είναι «μουδιασμένη», αφού οι περισσότεροι καταναλωτές δύσκολα τα βγάζουν πέρα οικονομικά και περιμένουν το «Δώρο Πάσχα» για τα εορταστικά ψώνια. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί από την Μ. Εβδομάδα, καθώς μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ αυτή την εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για πασχαλινές αγορές. 

 Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να κάνουν… δειλά δειλά τα πρώτα πασχαλινά ψώνια, ενώ την… τιμητική τους αυτή την περίοδο έχουν τα καταστήματα που πωλούν πασχαλινές λαμπάδες, παιχνίδια, ρούχα και είδη υπόδησης, καθώς προέχουν τα δώρα για τα βαφτιστήρια και τα παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με Γιαννιώτες καταστηματάρχες και γι’ αυτά οι καταναλωτές είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους.

Και δυο «καλάθια»…

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε προϊόντα με αυξημένη ζήτηση, ενεργοποιεί από αυτή την εβδομάδα δυο ακόμη «καλάθια».

- Πιο συγκεκριμένα από σήμερα, Δευτέρα  έως και τις 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών», στο οποίο εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, Επιτραπέζια / Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), Λούτρινα, Μουσικά παιχνίδια, Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).

- Από μεθαύριο, Τετάρτη έως και τις 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα». Επιπλέον, σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής». Σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων:  Αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

Το πασχαλινό τραπέζι!

Τελευταία οι καταναλωτές θα αφήσουν τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι. Άγνωστη παραμένει ακόμη η τιμή για τον πατροπαράδοτο οβελία, αν και γενικά τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι προμηθεύονται ολόκληρο αρνί για ψήσιμο στη σούβλα. 

«Δεν θέλουμε να περιορίσουμε το κέρδος των παραγωγών, θέλουμε να περιορίσουμε το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων, αυτή είναι η πίεση προς τις αλυσίδες, για να μείνει η τιμή λιανικής στα 10 ευρώ και κάτω, γιατί πρέπει και να πουληθούν αυτά τα προϊόντα, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα για όλη την αλυσίδα της παραγωγής από τους κτηνοτρόφους και πάνω. Πρέπει όλοι να περιορίσουν τα κέρδη τους για να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας.

Εντατικοί έλεγχοι…

Την ίδια στιγμή ο υπουργός κάνει λόγο για εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να μπει τάξη στην αγορά. Όπως σημείωσε «Από την αρχή του 2023 έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 έλεγχοι και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση των εταιρειών στη νομοθεσία για το περιθώριο κέρδους.

»Το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τον αναβαθμισμένο e-katanalotis. Στην πλατφόρμα αυτή ο καταναλωτής μπορεί να συνθέσει από το σπίτι του τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να κάνει σύγκριση τιμών αγοράζοντας από το σούπερ μάρκετ που μπορεί να τα προμηθευτεί φθηνότερα».

Η καταβολή συντάξεων 

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων έχει ως εξής:

- Την Πέμπτη, 25 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και -μισθωτών).

- Τη Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.