Καλή η οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας Σημείων Υδροληψίας από τη ΔΕΥΑΙ αλλά…

ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΟ ΔΙΚΤΥΟ!

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει την ανάγκη από ένα σύγχρονο σύστημα ύδρευσης

Δύο μελέτες για την ασφάλεια του νερού κατατέθηκαν προς χρηματοδότηση

ERGA APOXETEYSHS SOLHNES

• Πολλές φορές έχει αναδείξει ο «Π.Λ.» την ανάγκη η πόλη των Ιωαννίνων να αποκτήσει, επιτέλους, ένα σύγχρονο σύστημα ύδρευσης, μια απολύτως αναγκαία υποδομή που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και φυσικά θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα με τις διαρροές!

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ συχνά την τοπική επικαιρότητα, με τις διαρκείς βλάβες σε αγωγούς και σωληνώσεις, οι οποίες προκαλούν πολύωρες διακοπές νερού και δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων και των επαγγελματιών. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακριβώς λόγω της παλαιότητας του δικτύου, προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό, καθώς αρκετές φορές το νερό στις βρύσες τους φτάνει θολό! 

Σ’ αυτό τον τομέα, δυστυχώς, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές της πόλης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και να προγραμματίσουν εργασίες αντικατάστασης των κεντρικών αγωγών, ένα έργο σαφώς με πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, άκρως αναγκαίο όμως για μια σύγχρονη πόλη σαν τα Γιάννενα. Ζητούμενο λοιπόν για τη νέα Δημοτική Αρχή Μπέγκα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε να γίνει η πλήρης αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Δύο μελέτες για έλεγχο…

Σε πρώτη φάση βέβαια, η ΔΕΥΑΙ, όπως έκανε χθες γνωστό κατέθεσε προς χρηματοδότηση στο Ε.Π. «Ήπειρος 2021-2027» δυο προτάσεις για την εκπόνηση της «Μελέτης Ασφαλείας Νερού» και την «Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας Σημείων Υδροληψίας», που αφορούν την προστασία των αντλητικών συγκροτημάτων Κρύας-Αγίας Μαρίνας, Κρανούλας και Λογγάδων.

Αυτό εξάλλου επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ (Οδηγία – Πλαίσιο για  τα Νερά), η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο σύμφωνα με την 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Ηπείρου που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επίτευξη της ολοκληρωμένης προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων.

Και ανάλογα έργα…

Σύμφωνα με τις ζώνες προστασίας και τα μέτρα ασφαλείας, θα προταθούν τα ανάλογα έργα και εργαλεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υπόγειων υδατικών συστημάτων της περιοχής και θα συνταχθούν οι απαραίτητες Ειδικές Υδρογεωλογικές Περιβαλλοντικές μελέτες τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των προτεινόμενων μέτρων διαχείρισης, όσο και προστασίας των υπόγειων υδατικών συστημάτων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, οι εν λόγω μελέτες θα εκπονηθούν για πρώτη φορά, και θα συμπεριλάβουν μια έκταση περίπου ίση με 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ολοκληρώνοντας κρίσιμες απαιτήσεις του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου για τη διατήρηση και προστασία του υδάτινου πόρου από επιπτώσεις όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Με την ένταξη των μελετών προς χρηματοδότηση από το Ε.Π. Ηπείρου 2021-2027, η ΔΕΥΑΙ θα δημιουργήσει το σταθερό πλαίσιο για την ικανή προστασία και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, προκρίνοντας τεχνικοοικονομικά τις βέλτιστες λύσεις και έργα με ορίζοντα βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, με σκοπό την αποφυγή έκτακτης λήψης αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων. 

Οι Ζώνες Προστασίας 

Η πρόταση για την «Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας πεδίων Υδρογεωτρήσεων» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.014.194,09 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), ενώ στόχοι της μελέτης είναι:

- Ο προσδιορισμός των ζωνών προστασίας κάθε δημοτικής υδρογεώτρησης.

- Εκτίμηση της τρωτότητας κάθε υπόγειας υδροφορίας.

- Εκτίμηση των μηχανισμών απομείωσης των ρύπων (attenuation) στην περίπτωση ατυχηματικής ρύπανσης.

- Η ανάπτυξη ενός αντικειμενικού συστήματος συλλογής υδρογεωλογικών και υδρολογικών πληροφοριών μέσα από εκτεταμένες χημικές και βιολογικές αναλύσεις για ικανή χρονική περίοδο.

- Η επεξεργασία τους και αξιοποίησή τους μέσω ενός μοντέλου διαχείρισης των υδατικών πόρων με σκοπό τον εντοπισμό των προβλημάτων και των τάσεων στο υδατικό ισοζύγιο.

- Ο συντονισμός των διαφόρων δράσεων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

- Καθορισμός κριτηρίων οριοθέτησης των ζωνών προστασίας, προσδιορισμός επιτρεπόμενων χρήσεων και προτάσεις μέτρων προστασίας. 

Η Ασφάλεια νερού…

Το «Σχέδιο Ασφαλείας Νερού» είναι συνολικού προϋπολογισμού  227.165,25 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και στόχοι του είναι:

- Η εκτίμηση του υπάρχοντος συστήματος ύδρευσης ποσοτικά και ποιοτικά, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια της νομοθεσίας

- Ο προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων σε κάθε κρίκο της αλυσίδας υδροδότησης, το μέγεθος του κινδύνου, καθώς και τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να αναγνωριστούν για τη μετρίαση του ρίσκου.

- Καταγραφή των διαχειριστικών ρυθμίσεων και ενεργειών σε περιπτώσεις διακινδύνευσης της ανθρώπινης υγείας οφειλόμενης σε μη αποδεκτή ποιότητα του πόσιμου νερού.