Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ για την έξοδο από τα αστικά κέντρα…

ΜΟΝΟ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

Στο… περίμενε η πασχαλινή αγορά, θα «ζεσταθεί» όταν καταβληθούν συντάξεις, δώρα και επιδόματα…

Ανοιχτά τα καταστήματα στα Γιάννενα την Κυριακή των Βαΐων

POGONIANH KAFENEIO 29 10 22

• Μικρό καλάθι κρατούν οι καταστηματάρχες των Ιωαννίνων, που εναγωνίως περιμένουν να δουν κατά πόσο θα «ζεσταθεί» φέτος η πασχαλινή αγορά, η οποία θα περιμένει και τους επισκέπτες, που όμως σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις το 26% δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%!

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.

Περιμένοντας Δώρα - Συντάξεις

Το διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ περιορισμένο, με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να περιμένουν το Δώρο Πάσχα, τους συνταξιούχους την καταβολή συντάξεων, ενώ τονωτική ένεση θα αποτελέσουν και τα διάφορα επιδόματα που θα πληρώσει τις επόμενες μέρες ο ΟΠΕΚΑ. Οι συντάξεις άρχισαν να καταβάλλονται από σήμερα, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται τη Μ. Δευτέρα, ενώ σε κάποιους συνταξιούχους θα πιστωθούν και αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων. Επόμενο λοιπόν είναι ότι οι όποιες αγορές – σαφώς περιορισμένες λόγω ακρίβειας – να κορυφωθούν μετά τη Μ. Τετάρτη.

Εξάλλου, όπως προκύπτει και από έρευνα του ΙΕΛΚΑ η πλειοψηφία των αγορών του Πάσχα θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα κάνει τις αγορές νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% την Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.

Ανοιχτή η αγορά την Κυριακή

Πάντως από αυτό Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο και στην αγορά των Ιωαννίνων. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. 

Το ωράριο της αγοράς από την Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Πέμπτη διαμορφώνεται ως εξής: 9 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. 

Την Μ. Παρασκευή από 1 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ το Μ. Σάββατο από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά. Από την Τετάρτη 8 Μαΐου επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Ενδελεχής έρευνα…

Πάντως γενικά τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ήδη προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα αγοράς τόσο για δώρα σε βαφτιστήρια όσο και για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο για τους περισσότερους θα περιέχει τα απολύτως απαραίτητα και αυτά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στα προϊόντα διατροφής και κυρίως στα κρεοπωλεία. Ήδη είναι σε ισχύ διάφορα «καλάθια» έως και τις 4 Μαΐου. Χθες έκανε πρεμιέρα το «Καλάθι του Πάσχα» που περιλαμβάνει: Αρνί, Κατσίκι, Τσουρέκι, Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα, ενώ υπάρχουν ακόμη το «Καλάθι των Νονών», αλλά και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Υπουργός Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ειδικά για τα αμνοερίφια το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι στο «καλάθι» η τιμή στο αρνί να είναι από 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.

Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια και για κάθε είδους καταναλωτή. Ένας καταναλωτής πρέπει να έχει την επιλογή. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, δηλαδή να δώσουμε στα νοικοκυριά την επιλογή να μπορούν να επιλέξουν. Θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν το οποίο να είναι πιο προσιτή τιμή, γιατί δεν μπορούν; Το καλάθι του νοικοκυριού. Θέλουν να επιλέξουν ένα άλλο προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ή τέλος πάντων να τους αρέσει περισσότερο, μπορούν επίσης να το επιλέξουν. Αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε, δηλαδή να υπάρχουν επιλογές ώστε τα νοικοκυριά να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να δυσκολεύονται».

 Μικρότερα τραπέζια…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

Όσον αφορά το σούβλισμα του αρνιού, αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.