Οι καταναλωτές με τις όποιες δυσκολίες, έχουν κάνει κουμάντο για το Πάσχα, όμως…

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ!

- Πώς θα λειτουργήσει η Γιαννιώτικη αγορά σήμερα και αύριο…

- Συμβουλές για τα κρέατα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία…

AGORA IOANNINA

Κορυφώνονται αύριο, Μεγάλο Σάββατο οι αγορές των καταναλωτών, οι οποίες κυρίως αφορούν το πασχαλινό τραπέζι. Τα καταστήματα σήμερα Μ. Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από 1 μ.μ. έως 7 μ.μ. και αύριο, Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες έγκειται στο γεγονός ότι οι πιο πολλοί κάνουν στο… παραπέντε τα ψώνια τους, είτε γιατί περίμεναν την καταβολή του Δώρου, είτε για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες στα Γιάννενα δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τους πασχαλινούς τζίρους, αφού το μεγαλύτερο μερίδιο κατευθύνθηκε και πάλι στα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και στις αγορές που αφορούν το εορταστικό τραπέζι.

Ο Γολγοθάς της ακρίβειας!

Πάντως, παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών, δυστυχώς, αυτό δεν έχει περάσει στο πορτοφόλι των καταναλωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να βαδίζουν τον Γολγοθά της ακρίβειας! Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε και πάλι χθες ότι η ακρίβεια παραμένει ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, αν και αυτό λίγη σημασία έχει για τους πολίτες, οι οποίοι δεν περιμένουν… συμπόνοια και κατανόηση, αλλά να δουν επιτέλους αποκλιμάκωση των τιμών σε όλο τα φάσμα της αγοράς!

Ο Υπουργός Κ. Σκρέκας δηλώνει… ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι τιμές σταθεροποιούνται και σε κάποιες κατηγορίες μειώνονται, ωστόσο είναι τόσο απλωμένο το… τέρας της ακρίβειας, που οι όποιες μειώσεις μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό! 

Οι μέρες των εορτών θα περάσουν, οι καταναλωτές με τις όποιες δυσκολίες και περικοπές έχουν κάνει το κουμάντο τους γι’ αυτή την περίοδο (ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτει), το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν γενικά καίριες παρεμβάσεις στην αγορά. Να μπουν κανόνες, να γίνονται αυστηροί έλεγχοι παντού και η Κυβέρνηση να μην εφησυχάζει ποτέ!

Το πασχαλινό τραπέζι

Σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. 

Παράλληλα σημειώνεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά κα στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Συμβουλές για τα κρέατα…

Την ίδια ώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης η Δ/νση Κτηνιατρικής Ηπείρου παρέχει χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών.

Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

- Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

- Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.

- Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και την ανάλογη επισήμανση.

Σφάγια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν:

- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» και αναγράφονται στο κέντρο της ο κωδικός αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα αρκτικόλεξα των κοινοτικών χωρών της Ε.Ε. (CE)

- σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου και χώρα ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΑΔΑ 

Σφάγια  που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», αναγράφονται στο κέντρο της ο κωδικός αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα αρκτικόλεξα των κοινοτικών χωρών της Ε.Ε. (CE)

- Την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής, προέλευση, κωδικό σφαγείου. 

Σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν:

- την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

- την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής, προέλευση, κωδικό σφαγείου.

Σφάγια που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν:

- την σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

***

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησης, για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση ή καταγγελία, η Δ/νση Κτηνιατρικής βρίσκεται στην διάθεσή τους (τηλ. 26510 25191, 26510 87159 ).