Οι παράλογες αυξήσεις τιμών πλήττουν το σύνολο των καταναλωτών…

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ!

Και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat επιβάλλουν κοινό μέτωπο κατά της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορείς να διαψεύσεις μια πραγματικότητα…

AGORA ELEGXOS GIA AKRIBEIA DIMEA

• Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αποτελεί για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας η ακρίβεια! Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για συγκράτηση των τιμών και καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας, η κατάσταση όχι μόνο δεν ομαλοποιείται, αλλά τα τρόφιμα κυρίως εξακολουθούν να… σέρνουν τον χορό της ακρίβειας! 

Τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) απογοητευτικά: Η χώρα μας έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 5,3%, με μόνο την Μάλτα να την ξεπερνά (5,9%). Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν έκπληξη για τους καταναλωτές, απλώς έρχονται να ενισχύσουν τις διαμαρτυρίες τους, για τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα! 

Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η πλειοψηφία των νοικοκυριών, αποτυπώνεται συχνά τόσο στις διάφορες δημοσκοπήσεις, όσο και στις περιοδείες των κυβερνητικών επιτελείων, ενόψει των Ευρωεκλογών, που… σαρώνουν αυτή περίοδο την ελληνική περιφέρεια. Βέβαια, για τους πολίτες δεν αρκεί πλέον οι κυβερνώντες να παραδέχονται το πρόβλημα, αλλά ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων που θα μπορούσαν να βάλουν «φρένο» στην ξέφρενη πορεία των τιμών. Και όχι, η «απάντηση» στην ακρίβεια δεν είναι μόνο η αύξηση των μισθών. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο δίνεται… πάτημα στις εταιρίες να κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα! 

Όπως παραδέχθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN «οι ίδιοι οι πολίτες μας λένε, με κάθε τρόπο, και στις μετρήσεις και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό. Και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, διότι αυτό βιώνουν καθημερινά και δεν μπορείς να διαψεύσεις μία πραγματικότητα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης». 

«Αγκάθι» οι πολυεθνικές 

Μάλιστα εστίασε το πρόβλημα στις πολυεθνικές, οι οποίες – όπως είπε – «χωρίζουν ουσιαστικά την Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες και τιμολογούν με έναν τρόπο αρκετά αυθαίρετο τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ιδίου προϊόντος».

Γι’ αυτό εξάλλου και προ ημερών ο Έλληνας Πρωθυπουργός με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές.

Κεντρική παρέμβαση…

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά έχει προβεί σε άστοχες δηλώσεις, στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί των πολιτικών της Κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας. 

Πάντως χθες, μιλώντας στο EΡΤΝews τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στόχος είναι «να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να αποκλιμακωθούν οι τιμές και τελικά να μπορούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που σήμερα τους ταλανίζει».

Και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά, υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά».

Κοινό μέτωπο!

Δεν φτάνει όμως να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει σήμερα τα νοικοκυριά. Πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό και το οποίο θα πρέπει να μείνει έξω από κομματικά και αντιπολιτευτικά παιχνίδια. 

Αντίθετα, απαιτείται κοινό μέτωπο σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς στενές κομματικές παρωπίδες, προκειμένου να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, αλλά δεν θα ρισκάρουν και τα δημόσια έσοδα.  

Συνεχίζονται οι έλεγχοι…

Ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» κατά της αισχροκέρδειας είναι οι συνεχείς έλεγχοι εταιριών που παραβιάζουν το Νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και οι οποίοι φαίνεται πως αποδίδουν.

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 395.125 ευρώ επιβλήθηκε στην πολυεθνική εταιρία «HENKEL ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε». Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η παράβαση αφορά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά και άλλα) ευρείας κατανάλωσης. Το υπουργείο επισημαίνει ότι, όπως προέκυψε από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων, το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρίας ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζε η εταιρεία ανέρχεται σε 197.561,54 ευρώ. 

Επομένως το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους για το σύνολο των προϊόντων, για τα οποία διαπιστώθηκε παράβαση σύμφωνα με το νόμο.