Μετά το ηχηρό μήνυμα της κάλπης ο Πρωθυπουργός μελετά τις επόμενες κινήσεις του…

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ;

- Εξαγριώνονται οι πολίτες όταν ακούνε κυβερνητικά στελέχη ότι τα μέτρα για την ακρίβεια πιάνουν τόπο!

- «Άλλα λόγια…» στον ΣΥΡΙΖΑ, γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ, πανηγυρίζουν «Ελληνική Λύση» και ΚΚΕ

YPOYRGIKO SYMBOYLIO 24 1 24

«Πληγωμένη» και ιδιαίτερα προβληματισμένη βρίσκει την Ε.Ε. η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών.

Από την μια η αυξημένη αποχή των ψηφοφόρων σε διάφορες χώρες (μια από αυτές είναι η Ελλάδα) και από την άλλη η στροφή των πολιτών σε ακροδεξιά κόμματα, δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία οφείλει ο πολιτικός κόσμος να λάβει σοβαρά υπόψη!

Ειδικά στην χώρα μας μεγάλος «νικητής» των προχθεσινών εκλογών ήταν η αποχή, που σχεδόν έφτασε το 60%, ενώ οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην Κυβέρνηση, καθώς η Ν.Δ. όχι μόνο δεν έπιασε τον στόχο του 33%, αλλά απώλεσε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της (περίπου 1 εκατ. μέσα σε έναν χρόνο από την τελευταία εκλογική μάχη). 

Το μήνυμα φαίνεται πως ελήφθη από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προχθές, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες Π. Μαρινάκης σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι «πήραν το μήνυμα» που τους έστειλαν οι πολίτες!

«Πονάει» η ακρίβεια

Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού παραδέχτηκε ότι η Ν.Δ. δεν έπιασε τον στόχο, εστίασε και στο γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι με την στάση τους θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο και κυριότερο όλων την ακρίβεια. 

Εξάλλου, η ακρίβεια αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία εξαγριώνονται ακόμη περισσότερο όταν ακούνε κυβερνητικά στελέχη να διατυμπανίζουν ότι πιάνουν τόπο τα μέτρα! 

Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός αυτές τις ώρες μελετά τις επόμενες κινήσεις του, αφού πλέον μπαίνει δυναμικά στο τραπέζι η περίπτωση ανασχηματισμού. Μάλιστα ακύρωσε προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Ιορδανία και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, όπου αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στο εκλογικό αποτέλεσμα και τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να κρύψουμε κάτω από το χαλί αυτά τα οποία ενοχλούν τον κόσμο», κάνοντας λόγο για συσσωρευμένη πίεση των νοικοκυριών από την ακρίβεια! 

Δεν έπεισαν…

Αν και κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμματα έκαναν… αγώνα δρόμου για να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, τελικά με την στάση που ακολούθησαν δεν τα κατάφεραν και επικράτησε η λογική της χαλαρής ψήφου!

Βέβαια, μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό φέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος, που το προηγούμενο διάστημα επέλεξαν την πόλωση και τον συγκρουσιακό τόνο, αφήνοντας ουσιαστικά έξω από κάθε συζήτηση την Ευρώπη, για την οποία εξάλλου κληθήκαμε να ψηφίσουμε! 

Τι έδειξαν οι κάλπες 

-Πρώτη, αν και με μεγάλες απώλειες συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2019, αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Έλαβε 28,31%, αρκετά πιο κάτω από τον στόχο του 33%, ποσοστό που είχε λάβει το 2019, εκλέγοντας επτά ευρωβουλευτές: Γιώργος Αυτιάς 309.996 ψήφους, Ευαγγ. Μεϊμαράκης 260.445, Ελίζα Βόζεμπεργκ 247.035, Φρ. Μπελέρης 238.188, Ελεονώρα Μελέτη 173.380, Μαν. Κεφαλογιάννης 162.114 και Δημ. Τσιόδρας 157.335.

- Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως κι αυτός σημείωσε μεγάλη πτώση στα ποσοστά του (14,92%) συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2019 (23,75%). Εκλέγει 4 ευρωβουλευτές: Κων. Αρβανίτης 154.468 ψήφους, Ν. Φαραντούρης 136.636, Ν. Παππάς 127.795 και Ελ. Κουντουρά 114.734.

- Τρίτο κόμμα αναδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που ναι μεν αύξησε τα ποσοστά του 12,79% (έναντι 7,72% το 2019), ωστόσο δεν κατάφερε να πιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη θέση, όπως είχε βάλει στόχο. Εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές: Ν. Παπανδρέου 122.947 ψήφους, Γιάννης Μανιάτης 107.987 και Σάκης Αρναούτογλου 91.820.

-Στην τέταρτη θέση ανέβηκε η «Ελληνική Λύση» εκτοξεύοντας το ποσοστό της στο εντυπωσιακό 9,30% (από 4,18% το 2019), εκλέγοντας δυο ευρωβουλευτές: Εμ. Φράγκος 110.390 ψήφους και Γαλάτω Αλεξανδράκη 51.307.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά στην Ευρώπη το κόμματα της ακροδεξιάς αποκτούν μια μεγάλη δυναμική, επίσης μια πραγματικότητα με πολλά μηνύματα…

- Το ΚΚΕ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, αν και με αυξημένα ποσοστά (9,25%) σε σχέση με το 2019 (5,35%), εκλέγοντας δυο ευρωβουλευτές: Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος 108.301 ψήφους και Κων. Παπαδάκης 106.350.

-Στην έκτη θέση τερμάτισε η «Νίκη» με ποσοστό 4,37%, στέλνοντας κι αυτή αντιπρόσωπο στην Ευρωβουλή, τον Νίκο Αναδιώτη, ο οποίος έλαβε 173.574 ψήφους. 

-Την έβδομη θέση κατέλαβε η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 3,40% έναντι 1,61% το 2019, εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή, την Μαρία Ζαχαρια με 23.131 ψήφους. 

- Ευρωβουλευτή όμως εκλέγει και η «Φωνή Λογικής» την επικεφαλής του κόμματος Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει 3,04% και 58.821 ψήφους.  

Το πήραν όλοι το μήνυμα; 

Για το εάν έλαβε πραγματικά το μήνυμα της προχθεσινής κάλπης το κυβερνών κόμμα, θα φανεί το επόμενο διάστημα κι αν θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο έλαβαν το μήνυμα τα άλλα κόμματα. 

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός κατέγραψε σημαντική πτώση των ποσοστών του, αν και ο Πρόεδρός του Στεφ. Κασσελάκης στις πρώτες του δηλώσεις δεν φάνηκε να διάβασε σωστά το μήνυμα. Όπως είπε ο ελληνικός λαός του έδωσε ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσει κυβερνητική εναλλακτική πρόταση! Γκρίνια όμως υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που παρά την αύξηση των ποσοστών δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο που ήταν η δεύτερη θέση. 

Για τον Πρόεδρο του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι τα δυο ισχυρά μηνύματα της κάλπης, λέγοντας πως: «Αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του…». 

Η κριτική ξεκίνησε εκ των έσω, αφού σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στο Action24 ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές», ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα αρχηγού απάντησε χαρακτηριστικά: «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα»!

Η «Ελληνική Λύση» από το βράδυ της Κυριακής πανηγυρίζει την μεγάλη άνοδο των ποσοστών της, ρίχνοντας μάλιστα από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ. Ο Κυριάκος Βελόπουλος στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «τεράστια ανατροπή», τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου…».

Πολύ καλή επίδοση κατέγραψε το ΚΚΕ, που αν και αναδείχτηκε πέμπτο κόμμα ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά του (9,3%) σε σύγκριση με το 2019 (5,35%). Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημ. Κουτσούμπας «ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τον λαό, όμως υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη, το ΚΚΕ, που μπορεί την επόμενη ημέρα και απέναντι στα δύσκολα που έρχονται να συμβάλει στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, της πορείας αντεπίθεσης, ανατροπής…».

Ικανοποιημένοι με τα ποσοστά τους εμφανίστηκαν τόσο ο Πρόεδρος της «Νίκης» Δημ. Νατσιός, όσο φυσικά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου επικεφαλής του κόμματος «Φωνή της Λογικής», δυο ακροδεξιά κόμματα που εάν αθροίσει κανείς τα ποσοστά τους μαζί με αυτά της «Ελληνικής Λύσης» φτάνουν το 16,71%!

Τέλος χαμόγελα επικρατούν και στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» που κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή και να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είμαστε το πεισματαρικό κίνημα που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει», τόνισε στις πρώτες της δηλώσεις.