Καμία ανοχή στους βανδαλισμούς!

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει στην πόλη των Ιωαννίνων το φαινόμενο των βανδαλισμών σε κτίρια, μνημεία, προτομές, προσόψεις πολυκατοικιών, στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία γενικότερα, προκαλώντας την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας. Η Δημοτική Αρχή αναζητά τρόπους να περιορίσει τα περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και την αισθητική των κατοίκων! Μάλιστα, το τελευταίο περιστατικό στο Ρολόι -που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αποτελεί πραγματικό κόσμημα της πόλης για πάνω από έναν αιώνα- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αναγκάζοντάς την να απευθυνθεί στον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων.
Κι αν με τόση ευκολία κάποιοι μπορούν ανενόχλητοι να καταστρέφουν κτίρια στο κέντρο της πόλης, κάτω ουσιαστικά από την «μύτη» της Αστυνομίας, τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι έργο μπορούν να... παράξουν σε όλα τα Γιάννενα. Εξάλλου το βλέπουμε όλοι συχνά στους τοίχους πολυκατοικιών, σε παγκάκια, πεζούλια και ακόμη χειρότερα σε προτομές και γλυπτά που «κοσμούν» διάφορα σημεία της πόλης. Οι βάνδαλοι τα μουτζουρώνουν, οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς τα καθαρίζουν και πάλι ξανά τα ίδια! Δηλαδή, σε δουλειά να βρισκόμαστε...
Το ερώτημα είναι, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Η απάντηση, δυστυχώς, με δεδομένο ότι η κυβερνητική ανοχή παρέχεται… απλόχερα στους πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ίσως η πιο συχνή αστυνομική παρουσία σε κεντρικά σημεία της πόλης, που υποσχέθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής, να περιόριζε το φαινόμενο στις περιπολούμενες περιοχές. Ωστόσο, η υπόλοιπη πόλη θα είναι και πάλι εκτεθειμένη σε όσους θέλουν δήθεν να εκτονώσουν τις... καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Και για να περάσουν τα δικά τους πολιτικά ή άλλα μηνύματα ζωγραφιστά, χρησιμοποιούν ως... καμβά την ξένη περιουσία (δημόσια ή ιδιωτική), αδιαφορώντας φυσικά ότι για να αποκατασταθεί και πάλι, θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν από την τσέπη τους. Τι κι αν προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές στο νέο ποινικό κώδικα; Αυτές, δυστυχώς, στην πράξη δεν έχουν εφαρμογή, αφήνοντας έτσι τους βάνδαλους να συνεχίζουν ανενόχλητοι το... έργο τους!
•••••••••
Για τα φαινόμενα βανδαλισμών στην πόλη των Ιωαννίνων, με τα οποία όλοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, θα πρέπει να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος τουλάχιστον να περιοριστούν. Γιατί δεν κακοποιούνται μόνο τα κεντρικά κτίρια ή οι προτομές με κάθε είδους μουτζούρες, αλλά και πολλές προσόψεις πολυκατοικιών σε όλη την έκταση της πόλης. Στη μάχη αυτή ενεργό ρόλο θα πρέπει να έχουν και οι πολίτες, συνδράμοντας το έργο των αρμόδιων Αρχών. Κάθε τέτοιου είδους πράξη που γίνεται αντιληπτή από τους κατοίκους, θα πρέπει πάραυτα να καταγγέλλεται στην Αστυνομία.
Επιτέλους, οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό πιο ζεστά, και με κάθε τρόπο δυναμικά να αντιδράσουμε... Καμία ανοχή λοιπόν σε τέτοιου είδους βανδαλισμούς, που κακοποιούν βάναυσα το περιβάλλον, το οποίο όλοι θέλουμε πιο ανθρώπινο και φιλόξενο. Ας ελπίσουμε ότι με τις προσπάθειες όλων μας, μπορεί κάτι να γίνει...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.