ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ…
Μέσα σ’ αυτόν τον γενικότερο ορυμαγδό, υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα θέσει η πόλη μας με την αξίωση  να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα. Αυτό αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του. Αν και δύσκολο το εγχείρημα αυτό, όμως καθόλου δεν πρέπει ν’ αποκλείσει την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί.

• ΤΑ ΦΟΝΤΑ…
Έχει τα  φόντα και τις προϋποθέσεις η πρωτεύουσα της Ηπείρου να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που πρέπει να ενισχυθεί πολλαπλώς απ’ όλους όσους έχουν διάθεση και ικανότητες. Η ιστορία, ο πολιτισμός ανά τους αιώνες και ο φυσικός πλούτος είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για την επιλογή της πόλης μας.

• ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!
Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός που εντάσσεται κι αυτό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας είναι η έκθεση γλυπτικής – ζωγραφικής – χαρακτικής - καλλιτεχνικών βιβλίων, στον Τεχνοχώρο, δίπλα από την Μητρόπολη Ιωαννίνων, Σ’ αυτή λοιπόν την αίθουσα ο Ιταλός Francesco Moretti, ο οποίος ζει πολλά χρόνια στην χώρα μας, εκθέτει μία θαυμάσια συλλογή από έργα του, πολλά εκ των οποίων είναι αφιερωμένα στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης επισημαίνει.

• ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ…
Για τους μύστες της τέχνης η έκθεση του Fransceco Mοretti είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στην καλλιτεχνία και ν ' απολαύσουν μία θαυμάσια καλλιτεχνική πανδαισία που έχει να κάνει με το  «πλέξιμο εικόνων, χρωμάτων, παραστάσεων και την αποτύπωση σκέψεων». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 22 Απριλίου και όσοι πιστοί της τέχνης προσέλθετε…

❁ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ  Ο ΠΟΙΗΤΗΣ!..
«…Μοναχή το δρόμο επήρες
εξανάλθες μοναχή·
δεν είν' εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλεί».
Πόσο επίκαιρος γίνεται ο Εθνικός ποιητής αυτόν τον καιρό των δεινών που εξακολουθεί να περνάει η πατρίδα μας. Έχει πάρει το μπαστούνι της ζητιανιάς η κυβέρνηση και «κουρταλεί» θύρες φίλων, γειτόνων, εταίρων, συμμάχων που όμως, όσο κι αν τις «κουρταλεί», ίτς απόκριση.

❖ ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ!
Δεν είμαστε επαίτες γι' αυτό δεν ήρθαμε για ζητιανιά. Ήρθαμε να πούμε μια καλημέρα κι άμα κάτσει και καμιά συνεργασία δεν θα πούμε όχι. Αυτό είναι το ρεζουμέ της συνάντησης Αλέξη Τσίπρα – Πούτιν στο Κρεμλίνο προχθές, αποκομίζοντας λόγια παρηγοριάς και ευχές για ό,τι καλύτερο.

■ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ!
Πολύ καλά έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ταξίδεψε στην Ρωσία που ήταν κάποτε το κέντρο του «άλλου» κόσμου. Ήταν τότε η Σοβιετία η… Μέκκα των Ελλήνων κομμουνιστών.

❁ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ…
Με το νου στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους και συμμάχους ο Αλέξης προσπάθησε να ισορροπήσει σε πολύ τεντωμένο σχοινί. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον δεν έπεσε να γκρεμοτσακιστεί από το σχοινί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκάλεσε κάποιες θύελλες, κυρίως πριν την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

❖ Η ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ!
Έμοιαζε με τον θυμωμένο εραστή ο Αλέξης, που για να εκδικηθεί την καλή του για τη μαύρη ζωή που του έκανε, αποφάσισε να πετάξει σ' άλλη αγκαλιά για να κάνει ζήλιες. Ενίοτε όμως ο κίνδυνος παραμονεύει και το να τα χάσει όλα δεν είναι πολύ μακριά…

■ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ;
Ποιό ήταν όμως το κέρδος από αυτή την επίσκεψη του Αλέξη στη Ρωσία; Μάλλον τα ίδια, δηλαδή τίποτα! Απλά πήγε στο Κρεμλίνο, έκανε και κει βαπτίσια κι επέστρεψε. Βάπτισε ελληνικό τον αγωγό αερίου που όταν αποφασιστεί να δημιουργηθεί από την Τουρκία και δόθε θα λέγεται «ελληνικός»!

❁ ΜΗ ΤΡΙΤΩΣΕΙ!!!
Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο Έλληνες πρωθυπουργοί που θα έφτιαχναν Ρωσικό αγωγό, που θα περνάει από Τουρκία και κει θα λέγεται Τουρκικός, όταν θα περνάει από την Ελλάδα θα ονομάζεται Ελληνικός. Και οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί έφαγαν το κεφάλι τους! Ελπίζουμε να μη τριτώσει το κακό…

❖ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…
Κατά τ' άλλα, τα καλά λόγια από τον σύντροφο Πούτιν περίσσεψαν για ακόμη μια φορά, όπως και οι σκέψεις για προσεχώς ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας σε αεροδρόμια και λιμάνια! Εκεί φτάσαμε! Να έρχονται οι μπολσεβίκοι να διεκδικούν ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα του καπιταλισμού που είναι έτοιμη να δημιουργήσει κολχόζ!

■ Ο ΧΟΡΟΣ…
Την στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει την όποια μάχη μπας και σώσει την παρτίδα και την πατρίδα, πίσω στην Ελλάδα στήνεται χορός εντυπώσεων από την «παιδική χαρά» εντός κι εκτός της Βουλής. Εκτός της Βουλής έχουν αναλάβει το σωτήριο έργο οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές γενικά κι εντός της Βουλής έχει σηκώσει καπετανάτο η Ζωή, η οποία φτιάχνει δικό της… ανεξάρτητο κράτος!
❁ ΟΥΤΕ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ!
Πλάκωσε τους δημοσιογράφους κι επί τρίωρο τους κατηχούσε περί των νόμων και κανόνων που θα εφαρμοστούν προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος δε από τους δημοσιογράφους δεν συμμορφώνεται «προς τας υποδείξεις» τον περιμένει πρώτα ο βούρδουλας κι ύστερα τα κάτεργα. Θα εκκενώσει μάλιστα τις φυλακές από τους αδελφούς Ξηρού, Κουφοντίνα, Γιωτόπουλο, Μαζιώτη και στη θέση τους θα «φυτέψει» τ' άτακτα παιδιά της ενημέρωσης!

❖ ΤΟ ΣΠΟΤΑΚΙ!..
Αφού τους είπε – τους είπε – τους είπε, στο τέλος τους τράβηξε κι ένα σποτάκι, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ίδια με γκεστ-σταρ την Σοφία Σακοράφα! Οι δυο τρεϊλερτζούδες μας προτείνουν αφού γνωρίσουμε το χρέος της χώρας μας προς τους δανειστές, να το διαγράψουμε.

■ ΝΕΥΡΙΚΟΙ-ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ!
Το καλό όμως στο σποτάκι δεν είναι το τι λέγεται για το χρέος, αλλά το τι ακούγεται για τον πρωθυπουργό και τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη, όταν προβάλλονται οι φωτογραφίες τους. «Βαρέθηκα ν’ ακούω νευρικούς, στενόμυαλους, υποκριτές, πες μου την αλήθεια, θέλω μόνο την Αλήθεια»! Μ' αυτά τα λόγια είναι ντυμένες οι φωτό των δύο παραπάνω αντρών και εμάς ποιος θα μας πει την αλήθεια για το από ποιον ζητούν την αλήθεια για το χρέος;

❁ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ…
Αλήθεια, ποιος τους απαγορεύει να διαγράψουν το χρέος; Το υποσχέθηκαν προεκλογικά και μέχρι τώρα ουδέν νεότερον. Γιατί χρειάζονται άλλα χρέη για να σβήσουν τα παλιά; Δεν θέλουν οι Έλληνες να μάθουν για τα χρέη αλλά θέλουν να δουν πράξεις κι όχι λόγια και υποσχέσεις…

■ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Έρχεται όμως ο Βαρουφάκης και λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μπανταξής και θα εξοφλήσει όλες της τις υποχρεώσεις μέχρι δεκάρας! Απομένει λοιπόν ένα σποτάκι της κυβέρνησης για να μάθουμε σε ποια κυβέρνηση ανήκει ο Βαρουφάκης, σε ποιά η Ζωή, σε ποιά η Βαλαβάνη, σε ποιά ο Μητρόπουλος, ο Κατρούγκαλος και να μην ξεχάσω τον Στρατούλη που έχει δική του κυβέρνηση των ορέων κι όχι των… ωραίων!

❖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ…
Πρώτη φορά βλέπω να δημιουργείται «επιτροπή αλήθειας» για την διερεύνηση του χρέους της χώρας επιστρατεύοντας ένα σωρό τερτίπια (δεν γράφω ψέμματα) για να μη μάθει κανείς ποτέ τίποτα. Όταν θα έλθει, αν έλθει η ώρα των κρίσεων, ούτε η Ζωή θα προεδρεύει στη Βουλή, ούτε ο Στρατούλης θα παριστάνει τον απελευθερωτή της χώρας μας.

❁ Η ΒΟΜΒΑ
Η «βόμβα αυτή τη φορά έρχεται από το ΣτΕ και αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών. Με πρόσφατη απόφασή του ακυρώνει αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας, της προηγούμενης κυβέρνησης που έδινε τη δυνατότητα περισσότερων κατηγοριών φοιτητών να μεταγράφονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω υποκειμενικών ή αντικειμενικών δυσχερειών.

❖ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ…
Με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ στο εξής την υπόθεση «μετεγγραφή» θα την χειρίζονται τα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 10% και θα την παρέχουν μόνο σε όσους έχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας και αποδεδειγμένη μέχρι κεραίας ανέχεια. Αυτό τουλάχιστον ισχύει μέχρι στιγμής, κάτι που αναστάτωσε πολλές οικογένειες που αλλιώς τα είχαν προγραμματίσει. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιήσει νομοθετικά το ζήτημα και γι' αυτό ζήτησε την συμπαράσταση των πρυτανικών αρχών. Ωστόσο και σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη για το Πανεπιστήμιό μας δεν υπάρχει καμιά ανησυχία.

ΕΥΧΕΣ!
• Μ. Παρασκευή σήμερα και θέλουμε, δεν θέλουμε ζούμε και βιώνουμε στο πνεύμα της ημέρας σαν Χώρα. Με στραμμένο το νου στην Ανάσταση ας ευχηθούμε το Αναστάσιμο φως να φέρει το φως της προσδοκίας έστω κι αν αυτό είναι στην άκρη του τούνελ. Όχι άλλο πένθος, όχι άλλο σκοτάδι. Πέντε χρόνια τώρα οι Έλληνες βαδίζουν τον δικό τους Γολγοθά με τους «Ρωμαίους» να μας μαστιγώνουν, διότι επί δεκαετίες ήμασταν αμαρτωλοί! Ούτε εμείς κοντεύουμε να φτάσουμε στον Γολγοθά ούτε εκείνος να συντομεύει την απόσταση για να τελειώνουμε την σταύρωση, μπας κι έλθει η Ανάσταση.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.