ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η παράδοση... μόδα!
✒    Κάπως έτσι γίνεται σήμερα! Εντελώς ξαφνικά ένας παραδοσιακός Ηπειρώτικος ρυθμός έγινε της μόδας κι ετοιμάζεται να «ντύσει» μουσικά το φετινό καλοκαίρι μας απ’ το οποίο απέχουμε πια μία «ανάσα»!

Μια «Μάντισσα»…
✒    Μια νεαρή ερμηνεύτρια, η Μαρίνα Σάττι, (με καμία Ηπειρώτικη καταβολή και σχέση), έγραψε στίχους, μουσική, μαζί με τον Μιχάλη Κουινέλη των Stavento, τραγούδησε το κομμάτι με τίτλο «Μάντισσα» και το έριξε στο youtube.

Ρεκόρ στο Ίντερνετ!
✒    Ξεκίνησε λοιπόν ένας κακός χαμός με το τραγούδι να συγκεντρώνει μέσα στο πρώτο τετραήμερο της παρουσίας του στο Ίντερνετ περίπου 1,3 εκατομμύρια προβολές! Αριθμός – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ κάποιοι μιλούν ήδη για κοινωνικό φαινόμενο.

Ξεχωρίζει…
✒    Βασισμένη σε δημοτικούς ρυθμούς, που φαίνεται πως έχουν αντληθεί από την Ηπειρώτικη παράδοση, η «Μάντισσα» ξεχωρίζει και με διαφορά ανάμεσα στα… πεζά και ανόητα ακούσματα που έχουμε συνηθίσει να «παίζουν» στα ραδιόφωνα.

Στα παιδιά του youtube…
✒    Και μόνο το γεγονός ότι η μουσική μας παράδοση περνάει «φρεσκαρισμένη» μέσω του συγκεκριμένου κομματιού στο κατεξοχήν νεανικό ακροατήριο του διαδικτύου και του youtube δεν είναι μικρό πράγμα.

Θ’ ανοίξει η όρεξη!..
✒    Ποιος ξέρει, ίσως έτσι ανοίξει η όρεξη και σε άλλους νέους καλλιτέχνες προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία από τον δημοτικό μουσικό πλούτο της χώρας μας ώστε να του δώσουν ξανά ζωή και προοπτική. Μακάρι…

Δίκτυο μονοπατιών…
✒ Πάμε τώρα σε κάτι άλλο και συγκεκριμένα στο δίκτυο μονοπατιών με τη γενική ονομασία «Epirus Trail» που… χαράσσει η Περιφέρεια Ηπείρου στοχεύοντας στο να πάρει η περιοχή μας ένα γερό κομμάτι από την «πίτα» του πεζοπορικού τουρισμού.

Έχουμε τα… φόντα!
✒    Μιλάμε για μία ταχέως αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια εναλλακτική μορφή τουρισμού από την οποία η Ήπειρος μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα καθώς διαθέτει όλα τα… φόντα για κάτι τέτοιο. Δηλαδή εντυπωσιακό ορεινό ανάγλυφο, μοναδικά δάση, γραφικά χωριά…

Μια γοητεία…
✒    Το δίκτυο των συνολικά 380 χιλιομέτρων θα είναι βασισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε ήδη υπάρχοντα μονοπάτια που οι Ηπειρώτες χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες για να μετακινούνται κι αυτό το γεγονός έχει μια γοητεία.

Όπως οι παππούδες!
✒    Σε λίγο καιρό, λοιπόν, όλοι μας θα έχουμε τη δυνατότητα να περπατάμε στα… χνάρια των παππούδων μας, σε πλαγιές, μέσα σε δάση, δίπλα σε ποτάμια και ρέματα, πάνω από χωριά και γεφύρια απ’ τα οποία βάδιζαν κι εκείνοι κάποτε, όταν ταξίδευαν…

Πρωτοποριακές μέθοδοι…
✒    Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι του «Epirus Trail» που αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση, με πρωτοποριακές μεθόδους, μονοπατιών που θα συνθέσουν ένα μοναδικό δίκτυο. Όλα αυτά με βάση τα Ευρωπαϊκά στάνταρντς!

Μεγάλη η «προίκα»!
✒    Κάτι μας λέει πως όταν ολοκληρωθεί το έργο, η Ήπειρος θα έχει «προικιστεί» με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ποιοτικά και μεγαλύτερα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια της Ευρώπης. Σπουδαία υπόθεση αυτή…

Στα αληθινά «χνάρια»!
✒ Εκατοντάδες λάτρεις του ορεινού τρεξίματος θα λάβουν μέρος την Κυριακή «στα χνάρια της αρκούδας» στο Μέτσοβο. Κι επειδή η ονομασία του αγώνα δεν είναι σχήμα λόγου, ο Νίκος Καλοφύρης, «ψυχή» του «Ursa Trail» ανέβασε μία φωτογραφία στο Facebook με αληθινές πατημασιές αρκούδας, τις οποίες εντόπισε καθαρίζοντας το συγκεκριμένο μονοπάτι! Ας μη φοβούνται όμως οι αθλητές. Στις αρκούδες δεν αρέσει η πολυκοσμία…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.