Άιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Το Κεραμιδαργιό…

• Παράπονα και μόνον παράπονα αφουγκραζόμαστε από όσους είχαν την έμπνευση να παραθερίσουν στας νήσους του Αιγαίου. Είδαμε να χρεώνονται οι παραθεριστές για ένα ψαράκι, όσο μεγάλο και αν ήτο, πάντως φαλαινάκι δεν ήταν 645 Ευρώ. Έτσι ωθούνται οι τουρίστες, είτε ιθαγενείς, είτε αλλογενείς, διότι οι απέναντι τουρκικές ακτές δεν είναι μακριά. Και επιστρέφοντας στις πατρίδες τους και αφηγούμενοι τις περιπέτειές τους θα σπρώξουν και άλλους προς την Ανατολία, όπου οι τιμές, γενικώς, και από ιδίαν αντίληψη είναι υπέρ το δέον ελκυστικές. Διότι ο τέως τουρισμού Β. Κικίλιας απέβλεπε και μόνο στις αφίξεις, ότι ξεπέρασαν ακόμη και το ’19. Ξεπέρασαν, αλλά να μην γίνουν απωθητικές αυτές οι αυξήσεις, διότι είμαστε μαϊστορες σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ποια τα προσόντα; 

• Τρίβεται ο σ. Νίκος Παππάς  στην γκλίτσα του τσοπάνη για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην τετραετία που είχαμε την ατυχία να βρεθούμε υπό την ειλικρινή διακυβέρνηση του Αλεξάκη, ποιος δεν θυμάται το δημοψήφισμα και την κωλοτούμπα, - δεν είδαμε κάτι το δημοκρατικό από μέρους του. Εκείνο που μας έμεινε ήτο το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, για το πόσες τηλεοράσεις αντέχει η ελληνική ατμόσφαιρα, στρατόσφαιρα, ιονόσφαιρα. Και ο απαράδεκτος για δημοκρατική χώρα τρόπος να ανιχνευθεί ποιος έχει τα φόντα για την απόκτηση της σχετικής αδείας, δηλαδή, ποιος έχει τα περισσότερα βοσκοτόπια για να τύχει αυτής της προνομιακής μεταχειρίσεως από μέρους της κυβερνήσεως Αλεξάκη. Αλλά εκείνο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός, ότι πειθάρχησαν οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν μεταφέροντες τα κλινοσκεπάσματά τους, ωσάν να έμειναν επί εξάμηνο έγκλειστοι και σε αναμονή για να τελεσφορήσει η καταμέτρηση των βοσκοτοπίων. Κατά τα άλλα, ουδέν.

 Οι Σύγχρονοι Ψελλοί… 

• Ο Μιχαήλ Ψελλός ήταν δάσκαλος και επί παντός επιστητού, ήταν φιλόσοφος, νομικός, φιλόλογος, μαθηματικός, γεωγράφος και κατείχε κάθε επιστήμη. Αυτήν του την πανεπιστήμη, αξιοποιούσαν οι ηγέτες της εποχής του, ΙΑ’ αιώνα και τον χρησιμοποιούσαν ως λογογράφο και στα εξ΄απορρήτων. Διετέλεσε υπουργός σε τέσσερις διαδοχικές δούκες και αυτοκράτορες κι όλους τους υπηρέτησεν ευσυνειδήτως, ως τον θάνατό τους, οπότε τους έσυρε μετά τα εξ’΄αμάξης. Επισημαίνω αυτήν την περίπτωση, γιατί και την σήμερον ημέραν οι ηγέτες μας χρησιμοποιούν λογογράφους, που προηγουμένως υπηρέτησαν μετ’ αφοσιώσεως, άλλον ηγέτη και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπηρετήσουν άλλον τελείως αντιφρονούντα και να σέρνουν τα εξ’ αμάξης, στον μόλις εγκαταλειφθέντα. Ας το προσέχουν αυτό οι την σήμερον ημέραν ευρισκόμενοι στην εξουσία, διότι άδηλοι αι βουλαί του Κυρίου.

 Το φασκέλωμα…

• Οι παρουσιαστές και οι παρουσιάστριες των TV έχουν μια κακή συνήθεια όταν μεταδίδουν τις ειδήσεις να κινούν και τα χέρια τους προς όλες τις κατευθύνσεις, λες και πρόκειται για εκπομπή στην νοηματική, η οποία τελευταίως έχει καθιερωθεί. Όμως, στην αφέλειά τους ή και στην απερισκεψία τους κουνούντας τα χέρια τους δεξιά και αριστερά, άλλοτε έχουν κλειστά τα δάκτυλά τους, άλλοτε όμως ολάνοικτα και μας φασκελώνουν, μετά πλήρους ικανοποιήσεως, ότι αυτό αξίζετε, να παρακολουθείτε τα νέα από άσχετους παρουσιαστές/στριες, που έχουν άγνοια για την σκέψη του Χίλωνος, ενός εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος, κατά τον οποίον: - Λέγοντα, κινείν τας χείρας, μανικόν. Δηλαδή, αυτός που μιλάει και κινεί τα χέρια του είναι μανιακός, είναι τρελός. Εκτός του ότι πολλές φορές αφουγκραζόμαστε: όπως βλέπετε πίσω μου. Κάνε, κοπέλα μου, λίγο αριστερά ή δεξιά και πεσ’ μας, όπως βλέπετε στα αριστερά μου... Και όχι πίσω μου.