Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Μία παρέμβαση…

 Πολύ καλή η πρωτοβουλία της ποδηλατοδρομίας με τη συμμετοχή συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης στα Γιάννενα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Ο ίδιος εξάλλου είναι λάτρης του ποδηλάτου! Φανταζόμαστε ο κ. Αμυράς θα διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την έλλειψη υποδομών στην πόλη για όσους επιλέγουν να μετακινούνται σ’ αυτήν με ποδήλατο, με εξαίρεση ένα κομμάτι της Παραλιμνίου. Αν ναι, ας κάνει μία συνάντηση με τον Μ. Ελισάφ και τη Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα και ας βοηθήσει για τη χάραξη ποδηλατολωρίδων σε όλο το κέντρο. Τώρα, πριν στεγνώσουν οι… αρμοί στα πλατιά πεζοδρόμια που κατασκευάζει ο Δήμος χωρίς καμία πρόνοια για τη συγκεκριμένη υποδομή!

Κ.Α.

Από Νέα Υόρκη…Γιάννενα!

Στη Νέα Υόρκη έφτασε ο συμπατριώτης μας σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης με την καινούρια του ταινία το «18», η οποία να θυμίσουμε ότι έκανε πρεμιέρα πέρυσι στα Γιάννενα. Εκεί προβλήθηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λέσχης «Hellenic Film Society» μαζί με άλλα επίλεκτα φιλμ από τη χώρα μας. Και μετά τη Νέα Υόρκη, ο Β. Δούβλης επιστρέφει στα Γιάννενα καθώς όπως πληροφορήθηκε η στήλη, το «18» θα προβληθεί την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 4.30 μ.μ. στο πλαίσιο φεστιβάλ με ταινίες από τα Βαλκάνια! Όσοι δεν έχετε δει την ταινία, την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Και μόνο το άκρως επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται, αυτό του σχολικού εκφοβισμού, είναι ένας καλός λόγος για να τη δει κανείς!

Κ.Α.

Κοινή πορεία...

 Συνεργασία με κεντροαριστερό πρόσημο προέκυψε στην Άρτα, καθώς ενώνουν τις δυνάμεις τους οι παρατάξεις «Δημοτική Αναγέννηση» της Τζένης Ταπραντζή και «Γέφυρα στο Μέλλον» του Γιάννη Παπαλέξη. Η παράταξη της πρώτης έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και του δεύτερου στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2019 η παράταξη Ταπρατζή συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 19,85% και του Παπαλέξη το 17,53%, οπότε η κοινή τους πορεία αναμένεται να… ανάψει το πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική πόλη ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Μάλιστα, λεπτομέρειες για την συνεργασία θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σήμερα και αναμένεται με ενδιαφέρον!

Ν.Γ.

Να αναφέρουν τιμές!

 Εντύπωση προκαλούν κάποιες διαφημίσεις από τα Super Market που προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης, όπου για κάποια προϊόντα δηλώνουν πώς υπάρχει έκπτωση 20, 30, 50%. Βέβαια, αυτό που δεν αναφέρουν τις περισσότερες φορές είναι η αρχική τιμή των αγαθών και η τιμή με την έκπτωση. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεγελαστεί ο καταναλωτής με την... έκπτωση και να πάει στα Super Market χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων πόσα χρήματα γλιτώνει από την αρχική τιμή. Θα πρέπει να είναι πιο σαφή τα διαφημιστικά μηνύματα και ίσως θα μπορούσε να παρέμβει σ’ αυτό το αρμόδιο υπουργείο.

Ν.Γ.

Τέτοιο ήθος!..

 Βουλευτές της ΝΔ δεν παρέστησαν στην τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας αποδεικνύοντας ότι όλα τα μετρούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους… Η μία δεν δέχθηκε το υπουργείο που της πρότεινε ο πρωθυπουργός επειδή ήθελε άλλο και εκείνος δεν της έδωσε κανένα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός απολαμβάνει χρόνια τώρα τα προνόμια χωρίς να προσφέρει καμία υπηρεσία στην κυβέρνηση και στο κόμμα… Πάντως, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί καλό είναι να αποχωρούν από την πολιτική μετά τη θητεία τους…

Θ.

Τι συμβαίνει;

 Για πρώτη φορά πήγε μωρό σε βρεφικό σταθμό της πόλης μας και επέστρεψε με κορωνοϊό! Μία εβδομάδα φοίτησε σε νηπιαγωγείο πεντάχρονο παιδί και κόλλησε κορωνοϊό! Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ακούμε ότι στα Γιάννενα κάποια στιγμή ξεπέρασε το 180%! Τι διαφορετικό έγινε αυτή την εποχή και έχουμε τέτοια επιβάρυνση; Ακούσατε εσείς κάποιες οδηγίες για την αποφυγή τέτοιας κατάστασης;

ΜΑΤ

Δεν ξέρουν τι λένε…

Έχασαν κάθε κριτική ικανότητα στο ΣΥΡΙΖΑ! Στην αγωνία τους να ασκήσουν αρνητική κριτική στο Μητσοτάκη υποστήριξαν ακόμη και τους «επαγγελματίες ανέργους» που έγιναν χρόνια τώρα «πληγή» για τον ΟΑΕΔ! Βλέπεις, παίρνουν παράδειγμα από τον αρχηγό τους που χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ και χωρίς ιδιαίτερα προσόντα «βρήκε δουλειά μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου, με καλές αποδοχές και πρόσθετα προνόμια…»! Μέχρι και πρωθυπουργός έγινε! Δεν ξέρω αν εξέτασαν το τι συμβαίνει στον ΟΑΕΔ και αν συμφωνούν με τις πρακτικές κάποιων ανέργων που προτιμούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ παρά να δεχθούν την πρόταση για εργασία σύμφωνη με τα προσόντα τους και όχι μόνο με αυτά αλλά και με άλλες προϋποθέσεις ευνοϊκές και εξατομικευμένες… 

Επαγγελματίες… άνεργοι!

Τι συμβαίνει τελικά με τους μακροχρόνια ανέργους; Έσκυψε επάνω στο θέμα αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πριν εκφράσει την προσωπική του στήριξη στους «ανέργους»; Αν ο οργανισμός τους προσφέρει πράγματι δουλειές, αντίστοιχες με τις σπουδές που έχουν κάνει αλλά και τη διαδρομή τους μέχρι να δηλωθούν άνεργοι, αν η δουλειά αυτή βρίσκεται κοντά στον τόπο της κατοικίας τους και επιμένουν να την αρνούνται επιλέγοντας να παραμένουν στον ΟΑΕΔ για πολλά χρόνια, τότε κάτι στραβό συμβαίνει… Ή δεν θέλουν να δουλέψουν ή τα οφέλη που έχουν από την παραμονή τους στον ΟΑΕΔ είναι ιδιαίτερα θελκτικά και τα προτιμούν με δεδομένο ότι κάποιοι απ’ αυτούς δηλώνουν προκλητικά εισοδήματα. Ό,τι και να συμβαίνει, πρέπει να «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση και να μπουν όλα στη θέση τους…

 Τα προνόμια…

 Όσοι βρίσκονται στον ΟΑΕΔ δηλώνοντας «άνεργοι» ακούσαμε ότι δικαιούνται μοριοδότηση εάν συμμετέχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο, εκπτώσεις στις συγκοινωνίες, βιβλία κλπ. Εάν δεν υπάρχουν έλεγχοι για όσους δηλώνουν «άνεργοι» και βρίσκονται εκεί για πολλά χρόνια αρνούμενοι να εργαστούν όταν τους προσφέρεται δουλειά, τότε οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο άφησαν το θέμα να «λιμνάζει» και δεν φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν και να αποδώσουν τις ευθύνες τόσο στις διοικήσεις που ανέχονταν τέτοιες καταστάσεις όσο και σ’ εκείνους που «κρύβονται» στον ΟΑΕΔ απολαμβάνοντας τα ειδικά προνόμια. Και βέβαια δεν είναι το μόνο θέμα που αγνοεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ… Είναι πολλά εκείνα που κάνει ότι δεν τα ξέρει.

Κοινό μυστικό;

 Όσοι διοικούσαν και διοικούν και τώρα τον ΟΑΕΔ δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι υπήρχαν και ίσως υπάρχουν ακόμη «άνεργοι» που δήλωναν εισοδήματα από 40.000 μέχρι και 50.000 ευρώ ετησίως… Τώρα αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν 12.949 εγγεγραμμένοι άνεργοι εκ των οποίων οι 1.232 παρέμεναν εγγεγραμμένοι για πάνω από 10 χρόνια απολαμβάνοντας και τα προνόμια που τους πρόσφερε ο ΟΑΕΔ… Τι συνέβαινε τελικά; Οι διοικούντες δεν  γνώριζαν τα του «οίκου τους» ή υπήρχαν άλλου είδους συναλλαγές; Mε το που έβαλε χέρι και σ’ αυτό τον οργανισμό ο Χατζηδάκης ένα είναι σίγουρο… Θα «ξεκαθαρίσει» την κόπρο του Αυγεία και θα αποδώσει τον ΟΑΕΔ λειτουργικό και χωρίς τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Και αυτό θα είναι προς όφελος και των ανέργων και των φορολογουμένων.

Θεανώ Βλάχου