Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Περί ποδηλατοδρόμων…

Ενδιαφέρουσα η επισήμανση που έκανε στη στήλη φίλος αναγνώστης αναφορικά με την ενιαία ποδηλατική διαδρομή στο παραλίμνιο μέτωπο. Πολύ καλό χαρακτηρίζει το έργο που ανακοίνωσε ο Δήμος, όμως αναρωτιέται πόσο εύκολα θα φτάνει ένας ποδηλάτης στον ποδηλατόδρομο του Μόλου αφού μέσα στην πόλη ποδηλατολωρίδα δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Προτείνει λοιπόν ο Δήμος να κοιτάξει πρώτα να δημιουργήσει και κάποιες κεντρικές διαδρομές για ποδήλατο εντός του αστικού ιστού που να ενώνονται με εκείνη της Παραλιμνίου. Εμείς πάλι θεωρούμε πολύ καλή αρχή τον ενιαίο ποδηλατόδρομο από τον Μάτσικα μέχρι την Κατσικά και αναμένουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια που έχει καταρτίσει ο Δήμος για ποδηλατοδρόμους και εντός της πόλης με βάση όσα προέκυψαν από τα συμμετοχικά εργαστήρια και τη διαδικτυακή διαβούλευση την οποία διεξήγαγε!

Κ.Α.

Ένα συμμάζεμα…

Με τον άλλοτε ανθόκηπο απέναντι από το παλιό «Χατζηκώστα» ασχολήθηκε ξανά η στήλη πριν κάποιους μήνες. Γράφαμε τότε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπλασή του, η οποία, κατά γενική ομολογία, δεν πέτυχε. Να καθαριστεί ο χώρος, από τα μπάζα και τα υπολείμματα των εργασιών, να μπουν παγκάκια κλπ. Παγκάκια μπήκαν, όμως μπάζα και άλλα άχρηστα αντικείμενα παραμένουν ακόμα εκεί μαζί με κλαδέματα και άκοπα χόρτα δημιουργώντας μία εικόνα… θλίψης και μελαγχολίας. Πότε θα τα συμμαζέψουν όλα αυτά ο εργολάβος ή ο Δήμος; Δεν είναι καιρός; Μπήκε καλοκαίρι πια… (Η φωτό από ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»).

Κ.Α.

Φιλέτο η Χιμάρα…

Μπελέρης και Κοκαβέσης παραμένουν στις φυλακές Τιράνων για λόγους που είναι άγνωστοι ή τουλάχιστον αυτές οι αιτιολογίες που επικαλέστηκε το καθεστώς Ράμα είναι κυριολεκτικά της… πλάκας! Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Ράμα δεν ήθελε να αφήσει το τουριστικό φιλέτο της Χιμάρας σε ελληνικά χέρια. Ο σύζυγος της αλβανίδας Υπουργού Εξωτερικών θέλει να γίνει το μεγάλο αφεντικό της περιοχής και ο Ράμα δεν χαλάει χατίρι…

Γ.Γ.

Αδύνατο…

 Δεν θέλω να πιστέψω ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας αρνήθηκε να συνυπογράψει τη διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του Δημάρχου της Χειμάρας… Θα μου πείτε ότι από τον ίδιο χώρο κάποιοι αντιδρούν και στην ύπαρξη του φράχτη στον Έβρο! Τι μας περιμένει αν πάρουν το πάνω χέρι…

ΜΑΤ

Κατάντημα…

 Αν από εμπάθεια και μόνο έβαλαν χέρι και στο σύστημα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ τότε είμαστε για κλάματα… Όταν όμως δίνουν το παράδειγμα οι πολιτικοί που σε τίποτε δεν συναινούν, αρκεί να βγάλουν το μίσος τους εναντίον των «άλλων», τότε το μικρόβιο θα προσβάλει και τα μέλη της κοινωνίας και οι επιπτώσεις δεν θα συμμαζεύονται… ΚΡΙΜΑ!

Θ.

Θέλουν καθάρισμα…

Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης να έχουν κατακλυστεί από χόρτα με αποτέλεσμα οι πεζοί να μη μπορούν να περάσουν. Αυτή την εποχή τα χόρτα έχουν θηριέψει σε διάφορα κοινόχρηστα σημεία όπως παιδικές χαρές, πάρκα και αλλού αλλά και στα πεζοδρόμια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Για παράδειγμα, σε εκείνο που βρίσκεται έξω από τις θύρες 9 και 10 του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων τα χόρτα έχουν μεγαλώσει, έχουν κατακλύσει τον χώρο και έτσι δεν μπορεί κανείς να περάσει. Σε αυτό το σημείο όπως και σε πολλά ακόμη, καλό θα ήταν να γίνει ένας καθαρισμός, αλλιώς το πρόβλημα θα διογκωθεί!

Ν.Γ

Δεν πάει άλλο…

 Το τελευταίο διάστημα αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη έκτασή του το πρόβλημα της κάθε είδους κακοποίησης των ανηλίκων. Δεν ξέρω τι συνετέλεσε και βγήκαν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά… Και επειδή είναι δύσκολο να εκπαιδεύσεις καθέναν που θέλει ή πρόκειται να γίνει γονιός το βάρος πέφτει στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και μέσα απ’ αυτούς στην εκπαίδευση των παιδιών που δικαιούνται να μιλάνε σε κάποιον που τον εμπιστεύονται. Μόνο έτσι μπορεί να καταφέρουμε ώστε να προλαμβάνονται οι επιθετικές συμπεριφορές των μαθητών μεταξύ τους αλλά και να μπορούν τα παιδιά να εκμυστηρεύονται όσα τους συμβαίνουν στο σπίτι και στη γειτονιά από κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά συγγενών και φίλων…

Το πράγμα χειροτερεύει!

Κι ενώ καθημερινά παρακολουθούμε όσα τραγικά συμβαίνουν γύρω μας, οι πολιτικοί ζουν στο δικό τους κόσμο και δεν προβληματίζονται για τις εξελίξεις και στον τόπο μας. Το γιατί η βία παίρνει τέτοιες διαστάσεις θα ‘πρεπε να απασχολήσει πρώτα απ’ όλους τη Βουλή των Ελλήνων και όλοι μαζί να μελετήσουν τα φαινόμενα και να πάρουν αποφάσεις. Μέσα από την εκπαίδευση θα αλλάξουν οι «κακές συνήθειες»; Χρειάζονται εκπαίδευση τα ζευγάρια προτού να γίνουν γονείς; Είναι αδύνατο να υπάρχει φόβος μέσα στην οικογένεια οποιοδήποτε μέλος της κι αν αφορά. Πάντως, τα δελτία ειδήσεων καθημερινά είναι γεμάτα από περιστατικά βίας. Και όποιοι ζουν μέσα στο φόβο είναι αδύνατο να αναπτύξουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, ούτε μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους ως γονείς. 

Τόσο κοστίζουν…

Η λειτουργία των κομμάτων αλλά και της Βουλής έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται οι μετέχοντες στη Βουλή τις μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνουν και το χρέος που έχουν απέναντι στου πολίτες αυτής της χώρας. Δεν άκουσα να έφεραν θέμα τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο σχολείο ανάμεσα σε μαθητές ή τα φαινόμενα βίας στην κοινωνία και την οικογένεια. Ξοδεύουν το χρόνο τους με το να προσπαθούν να ακυρώσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών, ακόμη και εκείνων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, από εμπάθεια και μόνο και για τα σοβαρά και αναγκαία δεν λένε λέξη. Η βία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο φόβος παραλύει!

 Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα μέλος οικογένειας που υφίσταται βία στο σπίτι του μπορεί να αποδώσει στο ρόλο που ανέλαβε ή να έχει καλές επιδώσεις στη δουλειά ή στο σχολείο;  Όσο η βία αποτελεί κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων και εκεί μένει, είναι αδύνατο να ελεγχθεί και είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Δράματα θα γίνονται μέσα στις οικογένειες και η τρομοκρατία θα παραλύει κάθε δημιουργική προσπάθεια. Όσο για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις κάθε μορφής, είναι φαινόμενα υπαρκτά και δυστυχώς συνέβαιναν και συμβαίνουν και μέσα στις οικογένειες. Δεν ξέρω με ποιους τρόπους το κράτος μπορεί να παρέμβει και οι όποιες κοινωνικές δομές μπορούν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο ώστε να προλαμβάνουν το κακό. Τα κόμματα δεν δικαιούνται να μένουν απλοί θεατές…

Θεανώ Βλάχου