Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Ποιος έχει τα κλειδιά;

 Δεν είναι τελικά μόνο η αισθητική υποβάθμιση του κτιρίου της Παπαζόγλειου που έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα μετά την παραχώρησή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως κατήγγειλαν χθες εξαγριωμένοι περίοικοι, φοιτητές έκαναν πάρτι στον χώρο του το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα σηκώνοντας τη γειτονιά στο… πόδι! Κάλεσαν λοιπόν την Αστυνομία, πήγαν άνδρες της, όμως δήλωσαν… αδυναμία να παρέμβουν λόγω πανεπιστημιακού ασύλου! Δεν ήμασταν εκεί να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε, αλλά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να παραμένουν σε πανεπιστημιακά κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια όλο το εικοσιτετράωρο; Μετά τη λήξη των μαθημάτων τα βράδια, οι χώροι δεν κλειδώνουν, αλλά τα κλειδιά τα κρατούν οι φοιτητές για να κάνουν εκδηλώσεις και πάρτι; Πολύ θα θέλαμε μερικές διευκρινίσεις σ’ αυτά…

Κ.Α.

Έβαλε τη σφραγίδα της!

 Στο επίκεντρο του πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τα Γιάννενα χάρη στην Έκθεση Plasmata II της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Μια έκθεση με σημείο αναφοράς την Παμβώτιδα, καθώς τα έργα που παρουσιάζονται βρίσκονται περιμετρικά του Κάστρου και ήδη ντόπιοι και επισκέπτες βιώνουν εντυπωσιασμένοι την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία. Τη σφραγίδα της σ’ αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός έβαλε η Γιαννιώτισσα Διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία και αποκάλυψε πως πάντα ήθελε να κάνει κάτι στην πόλη, αλλά να είναι διεθνούς επιπέδου. Την ημέρα που άνοιξε η αυλαία της έκθεσης η ίδια είχε τα γενέθλιά της και μάλλον δεν υπήρχε καλύτερο δώρο γι’ αυτήν από την ικανοποίηση του συγκεκριμένου οράματός της!

Ν.Γ

Αθλητισμός και Παιδεία…

 Στο υπουργείο Παιδείας θα μετακινηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού οι αρμοδιότητες του Αθλητισμού, εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει, όπως όλα δείχνουν, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αλλαγές στη νέα κυβέρνηση, οι οποίες θα αφορούν και στη μετακίνηση του Αθλητισμού, που αν υλοποιηθεί η σκέψη του, θα ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό. Να λοιπόν που μετά το υπουργείο Οικογένειας, άλλη μια καινοτομία πρόκειται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου. Πάντως, ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα συστατικά της παιδείας και η σκέψη για ένταξη στο ομώνυμο υπουργείο είναι σωστή!

Ν.Γ.

Τάλε, κουάλε!

Οι επιθέσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν δεν απέχουν από τις επιθέσεις του Τσίπρα και των περί αυτόν! «Μητσοτάκης γιόκ» αναφώνησε ο Ερντογάν! Κάτι τέτοιο εύχεται στον ύπνο και στο ξύπνιο του ο Τσίπρας… Δεν μένει παρά να οργανώσουν μια κοινή πορεία εναντίον του στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη!

Θ 

Κακές μνήμες…

 Η σύσκεψη στην οποία μετείχε στην Καλαμάτα ο Τσίπρας, μετά το τραγικό ναυάγιο, μας ξύπνησε πικρές μνήμες! Είχε το ίδιο ύφος με εκείνο όταν «έδινε οδηγίες» για την διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι. Τελικά είναι τόσο προβλέψιμος αυτός ο πολιτικός γι’ αυτό και οι Έλληνες του γύρισαν την πλάτη… Ως εδώ οι υποκρισίες!

ΜΑΤ

Τον… επισκίασε!

Τον… έφαγε τον Τσίπρα το τοπικό ΚΚΕ. Δίπλα στην αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ που προανήγγειλε την ομιλία του στην Πλατεία Μαβίλη, το ΚΚΕ ανάρτησε ένα μεγάλο πανό για τη σημερινή δική του εκδήλωση στο άμοιρο το Άλσος (φωτό)! Πάντως, το ΚΚΕ κατά κύριο λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ δευτερευόντως πρωταγωνιστούν αυτές τις μέρες στην αφισορύπανση της πόλης. Δύσκολα συναντά κανείς διαφημιστικά από άλλα κόμματα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων έχει αρχίσει να ρίχνει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε κόμματα που κάνουν αφισοκόλληση σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Οι πρώτες «καμπάνες» έπεσαν σε ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ. Εκεί όμως έχουν διαθέσει συγκεκριμένα σημεία στην πόλη για να διαφημίζονται ενόψει εκλογών. Εμείς εδώ, πάλι, ακόμα το… συζητάμε!

Κ.Α.

Οι κατατρεγμένοι…

Με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας έρχεται επιτακτικά στην επικαιρότητα. Αν πράγματι οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως έφθασαν τα 110 εκατομμύρια τότε ο φόβος και η ανασφάλεια που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μικροί, μεγάλοι, γέροι ασθενείς, γυναίκες άνδρες και παιδιά βρίσκονται στο δρόμο προς το άγνωστο με μια ελπίδα. Την καλύτερη και ασφαλή ζωή. Βλέπεις, τα φαινόμενα της φτώχειας, των πολεμικών συρράξεων και γενικά οι ανθρωπιστικές κρίσεις βυθίζουν τους λαούς στο φόβο και την ανασφάλεια. Υπάρχει χειρότερο πρόβλημα από το να μη νιώθεις ασφαλής στον τόπο και στο σπίτι σου; Και αυτές οι μετακινήσεις προς το άγνωστο κρύβουν τόσους και τόσους κινδύνους…

Τα στοιχεία τρομοκρατούν!

 Αν πράγματι αυξήθηκαν οι μετακινήσεις κατά 19 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2021 τότε είναι αδύνατο να μην κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις στα καυτά προβλήματα της ανθρωπότητας. Τα στοιχεία που έρχονται στην επικαιρότητα δεν σου επιτρέπουν να εφησυχάζεις… Και μπορεί να μη γίνεται άμεσα αντιληπτό, αλλά 110 εκατομμύρια πολίτες έφυγαν από τις εστίες τους εξαιτίας πολέμων, διωγμών, διακρίσεων και βίας αλλά και λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ανάστατος ο κόσμος… Και αν οι κατατρεγμένοι  συναντούν εχθρικό περιβάλλον στις χώρες όπου καταφεύγουν τότε τα κοινωνικά προβλήματα θα διογκώνονται και θα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτά δεν θα αφορούν μόνο στους μετακινούμενους.

Διεθνής προστασία…

 Μία πρόσθετη ευθύνη έχουν οι επικεφαλής  όλων των χωρών. Να πείσουν την κοινή γνώμη πως υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν διεθνή προστασία. Αν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων έχουν καταλήξει σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τότε το ερώτημα παραμένει: Οι πλούσιες χώρες δεν χαλάνε τη βόλεψή τους για να προσφέρουν κοινωνικό έργο; Σιγά-σιγά φαίνεται ότι αφυπνίζεται η Ε.Ε. όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις των κανόνων για άσυλο και την πολιτική για τη μετανάστευση. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να αποκλιμακώσουν οι εντάσεις, πάντως στο σύστημα αλληλεγγύης που προετοίμασε η Ε.Ε. περιλαμβάνεται η ταχύτερη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στα σύνορα αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει ακόμη τέτοια σχέδια.

Θ’ ανοίξουν τις πόρτες;

 Μακάρι να αντιμετωπίζονταν οι ροές των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη προτού ξεκινήσουν την επικίνδυνη διαδρομή τους ώστε να μην υφίστανται την εκμετάλλευση από τους διακινητές. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλα περιθώρια για να εφησυχάζει. Λέτε να φθάσουμε στο σημείο ώστε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ να αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες στους αιτούντες άσυλο; Και αν όλοι οι κατατρεγμένοι της γης είναι δυνατό να ενσωματωθούν στις οργανωμένες κοινωνίες, τότε υπάρχει κοινό όφελος. Αν όμως τα προβλήματα στις χώρες υποδοχής πληθαίνουν, τότε όχι μόνο δεν θα βρίσκουν ευνοϊκό κλίμα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αλλά θα καταλήγουν σε κάποια φυλακή. Το να ζητάς άσυλο δεν είναι έγκλημα. Θα έχεις σοβαρούς λόγους για να το κάνεις…

Θεανώ Βλάχου