Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Πρόβατα κι αδέσποτα…

 Μία αποτρόπαια εικόνα αντίκρισαν χθες το πρωί όσοι πέρασαν από το πάρκινγκ των πρώτων Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη. Αδέσποτα σκυλιά σκότωσαν και έτρωγαν πρόβατο απ’ το κοπάδι του κτηνοτρόφου που έχει τη στάνη του μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η στήλη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συγκεκριμένο θέμα και επαναλαμβάνει: Δεν μπορεί μέσα σε Πανεπιστημιούπολη σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους να κυκλοφορούν κοπάδια και τα πρόβατα να βόσκουν σε αυλές, κήπους και δίπλα σε εισόδους αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων κλπ. Από την άλλη, το κακό με τα αδέσποτα στο Πανεπιστήμιο έχει παραγίνει πια. Σύμφωνα με πρόχειρη καταμέτρηση, στον χώρο του κυκλοφορούν πάνω από 100 σκυλιά, τα οποία έχουν σχηματίσει αγέλες τρομοκρατώντας φοιτητές και εργαζόμενους. Επιτέλους, Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία πρέπει να δουν και μάλιστα άμεσα, πώς θα λύσουν τα δύο αυτά μείζονα προβλήματα!

Κ.Α.

Τίποτα για την Ήπειρο!

 Κατά την ομιλία του στη πλατεία Μαβίλη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναλώθηκε εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή για να είναι αυτός κυρίαρχος, αυτοαναιρούμενος. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατάγεται από την Ήπειρο, σπατάλησε όλο τον χρόνο προκειμένου να ασκήσει δριμεία κριτική για όλα τα ζητήματα στον πολιτικό του αντίπαλο, ωστόσο από την ομιλία του έλειπαν αναφορές και προτάσεις του κόμματός του για θέματα της Ηπείρου. Όπως και να έχει, όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του, δεν θα έφυγαν σοφότεροι από τη πλατεία Μαβίλη!

Ν.Γ.

Δίνουν δυναμική…

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Δροσοχώρι ο 2ος ορεινός αγώνας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσοχωρίου και το Pamvotis View Trail. Ένας αγώνας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού έλαβαν μέρος πάνω από 250 δρομείς, ενώ έτρεξαν και 60 μικροί αθλητές στον παιδικό αγώνα. Πέρα από το αθλητικό σκέλος και την αξία του εθελοντισμού που αναδεικνύεται σε αυτές τις εκδηλώσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά και σε χωριά του Δήμου Ιωαννιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα καθώς και από χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Αυτό είναι κάτι που δείχνει επιπλέον δυναμική για τη διοργάνωση η οποία έγινε για δεύτερη χρονιά στο Δροσοχώρι!

Ν.Γ

Τέτοια υποκρισία…

 Μαύρο δάκρυ χύνει ο Τσίπρας βλέποντας τα «δεινά» που προκαλεί ο Μητσοτάκης στους Έλληνες… Για εκείνο το ΕΚΑΣ και τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, πώς νιώθει; Δεν τα ανέφερε ούτε μία φορά. Ούτε για να μας ζητήσει συγνώμη… Μήπως ήρθε η ώρα να αποκαταστήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τουλάχιστον αυτή την αδικία των Τσίπρα - Κατρούγκαλου; Καλό θα ήταν να το εξετάσει σοβαρά…

Θ.

Άξιον απορίας…

Αγνοί ιδεολόγοι νεαροί στη χώρα μας αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ιδεών του ΚΚΕ! Αυτές τις ιδέες είδαν κι έπαθαν οι λαοί της Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης να τις αποτινάξουν από πάνω τους. Όποιοι ταξιδέψαμε σ’ αυτές τις χώρες γνωρίζαμε από πρώτο χέρι το πώς βίωναν οι πολίτες το ανελεύθερο καθεστώς. Το «σύστημα» τους καταπίεζε, στερούσε τις ελευθερίες τους, δίωκε κάθε αντιφρονούντα… Τα Γκούλαγκ υπήρξαν οι τόποι εξορίας χιλιάδων πολιτών… Τέτοιο καθεστώς ελπίζουν να εγκαθιδρύουν στην Ελλάδα;

ΜΑΤ

Πέφτει άσφαλτος…

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Ζωτικό προς το Σούλι. Είναι δρόμοι δύσκολοι αυτοί, όπως και ο συγκεκριμένος, που συνδέει την Εγνατία με τον ιστορικό τόπο, αφού οι στροφές είναι πολλές, ωστόσο ανοίγουν προσβάσεις προς το Σούλι και παράλληλα δίνουν διέξοδο στους κατοίκους προς Γιάννενα ο πρώτος και προς Γιάννενα και Ηγουμενίτσα ο δεύτερος. Ταυτόχρονα και ο δρόμος από τη Γλυκή ως το Σούλι, που πολυχρησιμοποιείται, χρειάζεται να βελτιωθεί…

Η.Μ.

Δυσκολότατη εξίσωση…

 Ο κόσμος είναι ανάστατος… Το μεταναστευτικό με τις ευρύτερες αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι η δυσκολότερη εξίσωση. Πώς και ποιοι θα καταφέρουν να την επιλύσουν θα το μάθουμε εν καιρώ αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Ακούμε ότι τα κράτη της Μέσης Ανατολής αποσταθεροποιούνται, ενώ οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι δραματικές. Και αν υπολογίσεις την παρατεταμένη ξηρασία και την εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, τότε μόνο στο φόβο και την απόγνωση μπορούμε να καταλήξουμε. Όσο για την ερημοποίηση του αγροτικού τομέα, αυτή θα μας οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση που μόνο ως εφιάλτη μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και πολύ φοβάμαι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης και τα όργανα της Ε.Ε δεν ασχολούνται με τέτοια «μικροπράγματα»!

Άγνωστες οι συνέπειες!

 Οι μετακινήσεις των λαών με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικά  πολιτισμικά χαρακτηριστικά όταν κληθούν να συνυπάρξουν δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν υγιείς κανόνες συμβίωσης ή αν θα καταφύγουν σε ένα πόλεμο επικράτησης του ισχυρότερου σε βάρος των πιο αδύναμων. Και εδώ και πολύ καιρό τα διάφορα συμφέροντα οργανώθηκαν σε κυκλώματα ελπίδας αναλαμβάνοντας να μεταφέρουν στη γη της επαγγελίας απελπισμένους ανθρώπους… Οικογένειες ολόκληρες δουλεύουν σκληρά για να συγκεντρώσουν τα αργύρια της μεταφοράς προκειμένου να σωθεί τουλάχιστον ένας από κάθε οικογένεια, ώστε να δουλέψει στη γη της επαγγελίας και να στείλει βοήθεια σε εκείνους που απομένουν πίσω. Τραγική η τύχη των ανθρώπων και οι συνέπειες απρόβλεπτες.

Τα δύσκολα είναι πίσω!

Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα μας φέρνουν πίσω σε παλιότερες εποχές όταν οι Έλληνες αναγκάζονταν να μεταναστεύουν προκειμένου να ζήσουν καλύτερα. Για το πόσο καλύτερες ήταν οι εμπειρίες τους, εκείνοι που τις βίωσαν μπορούν να δώσουν ασφαλείς περιγραφές. Χωρίζονταν τότε οικογένειες, τα παιδιά έμεναν πίσω με τους παππούδες και η χώρα είχε την εικόνα της ερήμωσης. Εκείνες οι καταστάσεις πέρασαν, ήρθαν καλύτερες μέρες αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα δύσκολα είναι ακόμη πίσω… Αντί η ανθρωπότητα να κάνει σίγουρα βήματα μπροστά, κινείται με μεγάλη αβεβαιότητα και ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο. Κι ενώ θα περιμέναμε να σοβαρευτούν τα ελληνικά κόμματα και να συμπράξουν σε κοινές δράσεις, τα μέλη τους αλληλοσπαράσσονται σε ένα πόλεμο επικράτησης…

Συλλογικές δράσεις…

 Τα πράγματα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς! Ο κόσμος είναι ανάστατος… Και  αν είναι αληθή τα στοιχεία τότε κάτι γίνεται. Ακούσαμε ότι την περασμένη χρονιά πάνω από 339.000 πρόσφυγες από 38 χώρες επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Τι συνετέλεσε και είχαμε αυτές τις ανακατατάξεις; Οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες είναι η Τουρκία, το Ιράν, η Κολομβία, η Γερμανία, το Πακιστάν! Πώς διαβιούν εκεί δεν το ξέρουμε… Είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς «σπρώχνονται» προς τις γειτονικές χώρες. Ο φράχτης στον Έβρο χάλασε τα σχέδια των διακινητών και βρήκαν στήριξη δυστυχώς και από Έλληνες πολίτες… Ευτυχώς που η κατάσταση στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη, αν και δεν ξέρω πόσοι «ξένοι» ψάχνουν αλλού για τη λύση των προβλημάτων τους.

Θεανώ Βλάχου