Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Να μην κλειδώσουν!

Ευτυχώς ήρθαν τα Plasmata της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στα Γιάννενα και… ανακαλύψαμε όλοι, Γιαννιώτες και μη, ότι κάτω από το Κάστρο υπάρχει ένα παλιό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο επί δεκαετίες παρέμενε κλειδαμπαρωμένο και… ξεχασμένο! Αυτές τις μέρες ο κόσμος σχηματίζει ατέλειωτες ουρές για να περιηγηθεί στους διαδρόμους και τις αίθουσές του (φωτό) όπου παρουσιάζεται μία πολυμεσική εγκατάσταση των Αφροδίτης Παναγιωτάκου και Μανώλη Μανουσάκη που κυριολεκτικά συνεπαίρνει τους επισκέπτες. Πρώτον, η συγκεκριμένη εγκατάσταση πρέπει να παραμείνει για όλο το καλοκαίρι στο καταφύγιο. Δεύτερον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ο Δήμος πρέπει να δουν πώς θα αναδείξουν τον χώρο και θα τον κάνουν  επισκέψιμο όλο το χρόνο. Πολλές ιδέες μπορεί να δώσει κανείς. Πάντως, δεν πρέπει να τον κλειδώσουν πάλι! (Οι φωτό από ανάρτηση του Στάθη Σιούτη).

K.A.

Υπάρχει μία δέσμευση…

Στις 21 Μαρτίου υπογράφτηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας,  έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ταμείου και της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Ιταλική «Grimaldi». Έχει δοθεί η υπόσχεση - δέσμευση από την κυβέρνηση ότι η χερσαία ζώνη του λιμανιού Ηγουμενίτσας, μετά την ιδιωτικοποίησή του, θα παραχωρηθεί στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, όπως θα ορίζεται σαφώς από την επικύρωση της σύμβασης στη Βουλή, η οποία θα γινόταν πριν την προεκλογική περίοδο. Τελικά, δεν έγινε. Μεσολάβησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το θέμα  πάγωσε. Κάποια στιγμή, προφανώς, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία. Ελπίζουμε οι υποσχέσεις να τηρηθούν και τα πράγματα να δρομολογηθούν, όπως είχαν προαναγγελθεί…

H. M.

Δεν κουνιέται φύλλο!

 Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του μετά τις δύο ολοκληρωτικές ήττες στις βουλευτικές εκλογές αλλά και με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καλούνται να βγάλουν μόνο πρόεδρο αλλά και να στρέψουν την προσοχή τους και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με πρώτες τις αυτοδιοικητικές. Τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο πραγματικά δεν… κουνιέται φύλλο και κανείς δεν ξέρει αν θα δώσει κάποιες στηρίξεις ή κατευθύνσεις. Τόσο στην Περιφέρεια όπου εδώ και καιρό ο Γιώργος Ζάψας δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όσο και στους Δήμους δεν υπάρχει καμία κινητικότητα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. 

Ν.Γ. 

Μετά τα capital controls...

 Η παραίτηση του Τσίπρα συνέπεσε με την ημερομηνία του κλεισίματος των τραπεζών επί των ημερών της παντοδυναμίας του. Τα capital controls έμειναν στην ιστορία ως παραδείγματα προς αποφυγήν… Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν ό,τι πιο άρρωστο και τοξικό γνώρισε το πολιτικό σκηνικό στη μεταπολίτευση. Τώρα που ελευθέρωσε το κόμμα θα βρεθούν στελέχη που θα το αναστήσουν…

Θ.

Χωρίς περιεχόμενο…

«Περί προοδευτικού πόλου» εξακολουθούν κάποιες μειοψηφίες να κάνουν λόγο. Ποιος πιστεύει στη σημερινή Ελλάδα ότι με τις ιδέες και τις πρακτικές τους μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο σε καλύτερες καταστάσεις; Γι’ αυτό και τα ποσοστά του παραμένουν πολύ χαμηλά…

ΜΑΤ

Σημαντική πρωτοβουλία…

 Μια σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες σε διάφορα σημεία του Νομού Ιωαννίνων όπου μεταβαίνει η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  Πρόκειται για πρωτοβουλία της γυναικείας ομάδας Γιάννενα WFC, της Περιφέρειας Ηπείρου και δη του Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση, ενώ στη δράση συμβάλλουν οι κατά τόπους Κοινότητες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και ιδιώτες. Την περασμένη Πέμπτη η Μονάδα βρέθηκε στην Κατσικά (φωτό), χτες στο Χάνι Κουτσελιού, ενώ τις επόμενες μέρες θα πάει σε άλλα σημεία του Νομού. Πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και πολύ ευχάριστο το ότι υπάρχει ανταπόκριση!

Ν.Γ.

Λέτε να συμπράξουν;

 Μετά την αποχώρηση Τσίπρα λέτε να συμπράξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα φανεί στην πορεία… Όσο για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ακούμε ότι είναι σίγουρος ο παραιτηθείς αρχηγός ότι θα φαγωθούν μεταξύ τους οι «μνηστήρες» και θα τον θερμοπαρακαλάνε να επανέλθει… Μήπως όμως αυτά θέλει να τα  ονειρεύεται και ξυπνήσει κάποια στιγμή και δει ότι τον έβαλαν στα αζήτητα; Το ότι πρόσφερε σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο είναι σίγουρο. Εκείνο όμως που του καταλογίζουν είναι ο παραγκωνισμός ικανών στελεχών που βρισκόταν στα μετόπισθεν όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο θα φανεί στην πορεία. Εκτός κι αν το κόμμα διαλυθεί και στη θέση του αναπτυχθούν άλλες πολιτικές ομάδες με περισσότερη υπευθυνότητα για την οργάνωση της χώρας μας.

Με επιφυλακτικότητα…

 Στην τελευταία προεκλογική περίοδο είδαμε ότι οι πολίτες άκουγαν με επιφυλακτικότητα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ! Τι τους εμπόδιζε να δείξουν ενδιαφέρον και να στηρίξουν τα λεγόμενα του παραιτηθέντος αρχηγού; Οι πρακτικές του Τσίπρα τον κατέστησαν αναξιόπιστο σε μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού και όσο και αν προσπάθησε να αποδομήσει το έργο και τις οργανωτικές ικανότητες του Μητσοτάκη δεν τα κατάφερε. Ανοργάνωτος ο ίδιος, χωρίς να τον απασχολεί το μέλλον του τόπου πορευόταν με μεγάλη επιπολαιότητα χωρίς πυξίδα. Γνωρίζοντας οι Έλληνες την ανοργανωσιά στους περισσότερους τομείς έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έδειχνε στην πράξη πόσο τον απασχολεί η σωστή οργάνωση προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αύριο…

Αγνωμοσύνη…

 Μας προβλημάτιζε η στάση σιωπής του Αλαβάνου που ανέδειξε και επέβαλε τον Τσίπρα στην πολιτική σκηνή. Ακούσαμε ότι είναι πολύ πικραμένος από τη στάση του προστατευόμενού του! Η δήλωσή του ότι «ακόμη και ο Ιησούς έπεσε έξω με τον Ιούδα» λέει πολλά… Ίσως να αποφασίσει τώρα να μιλήσει και να περιγράψει τις εμπειρίες του, αλλά και να μας διαφωτίσει αν τώρα θεωρεί σωστή την επιλογή του να προωθήσει και να αναδείξει έναν πολιτικό αυτού του τύπου. Επίσης, μαθαίνουμε ότι και  η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη ήταν έργο του Τσίπρα, όπως ήταν και η αποχώρηση Λαφαζάνη και πολλών άλλων αγνών ιδεολόγων. Όσους θεωρούσε ανταγωνιστές τους έκανε πέρα. Επέλεγε δίπλα του μόνο πειθαρχημένους πολιτικούς!

Τους έκανε πέρα!

 Ο Τσίπρας φαίνεται ότι ξεκαθάριζε το τοπίο από κάθε πολιτικό που είχε προσωπικότητα και μπορούσε να του βάζει εμπόδια στα σχέδιά του… Όποιος είχε διαφορετική άποψη τον έθετε εκτός. Κρατούσε μόνο εκείνους που είχαν εκπαιδευτεί για να σκύβουν το κεφάλι και βασίλευε ανενόχλητος. Μόνο που όσο και αν προσπαθήσει τώρα έχασε τη μπάλα. Υπάρχουν στελέχη σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο με πολλά προσόντα και προσωπικότητα που θα αναδειχθούν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία και τότε δεν θα τους λείψει ο Τσίπρας και οι μεθοδεύσεις του. Και είναι καλό για όλους μας να υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί που τα στελέχη τους να ενδιαφέρονται πραγματικά για την καλύτερη οργάνωση όλων των δομών της χώρας αρχίζοντας από τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Θεανώ Βλάχου