Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν φαίνεται η πινακίδα!

Με μουτζούρες και αφίσες είναι καλυμμένη η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο όπου φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Μπέγκα. Στο πάρκο αυτό που βρίσκεται πάνω από το Δημοτικό Ωδείο, έχουν δώσει το όνομα του Κων/νου Μπέγκα και σωστά μπήκε η σχετική πινακίδα για να γνωρίζει σχετικά ο κόσμος. Ωστόσο ο κανόνας της αφισορύπανσης και των συνθημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ούτε και εκεί. Μάλιστα στην αφίσα που είναι κολλημένη γίνεται αναφορά στο Βαλκανικό Αναρχικό Βιβλίο που έχει γίνει ήδη στη Λιουμπιάνα της Σλοβενίας, εδώ κοντά δηλαδή! Όπως και να έχει, η πόλη έχει γεμίσει αφίσες παντού και η στήλη έχει γράψει αρκετές φορές, χωρίς βέβαια να… ιδρώνει το αφτί κανενός!

Ν.Γ.

Με ψυχή και καρδιά!

 Από την Πρέβεζα έφτασε να κοσμεί πρώτες σελίδες μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Μιλάμε για τον αστυνομικό που με αυτοθυσία, εκτός των άλλων, τον είδαμε να απεγκλωβίζει ένα μικρό παιδί το οποίο κινδύνευε από την μανία της φλόγας που είχε περικυκλώσει τον οικισμό και το σπίτι που διέμενε. Ο «μπάτσος», κατά τους πάσης φύσεως προοδευτικούς, έκανε αυτό που έπρεπε την κατάλληλη στιγμή, θυμίζοντας ότι πάνω από όλα υπάρχει ανθρωπιά. Το όνομα αυτού Παύλος Τερζόγλου από τη Σινώπη Πρεβέζης. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν Παύλοι που έχουν ψυχή και καρδιά κι όταν χρειάζεται κάνουν αυτό που πρέπει.

Γ.Γ.

Άρχισαν τα όργανα!

 Μια ανάρτηση του Θανάση Οικονόμου που είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, άφησε σαφείς αιχμές για την υποψηφιότητα του Γιάννη Στέφου στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αφού ανέφερε ότι στη Δυτική Ελλάδα έγιναν προτάσεις συνεργασίας και όταν δεν απέδωσαν απευθύνθηκαν σε εκλεγμένους βουλευτές, αναρωτήθηκε γιατί στην Ήπειρο εξ αρχής απευθύνθηκαν στα… «Δευτερότριτα»; Και απάντησε πως οι πιθανοί λόγοι, αφορούν είτε ότι η Ήπειρος δεν έχει πολιτικό βάρος ώστε να πιεστούν σοβαρά τα ηγετικά επιτελεία των κομμάτων, είτε οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι κυριαρχούν και πάση θυσία πρέπει να διατηρήσουν την «pax kahrimanα». Απαντώντας, πάντως, στο δελτίο ειδήσεων του ITV, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος είπε πως έχει τη στήριξη των συντρόφων και δεν ασχολείται με τον Θ. Οικονόμου. Να λοιπόν που υπήρξε η πρώτη αντίδραση και μάλιστα δημόσια για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια!

Ν.Γ. 

Η οικογένεια εν δράσει…

Αλέξης, Γιώργος, Ζανέτ όλη η οικογένεια Τσίπρα εν δράσει…Μόνο η σύντροφος δεν έκανε πολιτικές ανακοινώσεις… Ίσως να ήταν απασχολημένη προετοιμάζοντας το ταξίδι της οικογένειας στις ΗΠΑ! Τι κάνουν εκεί; Ταξίδι αναψυχής ή ελέγχουν την ποιότητα των ΑΕΙ για τις σπουδές των παιδιών τους; Δικαιούνται και αυτοί να κάνουν το καλύτερο που νομίζουν για τα παιδιά τους αν δεν τους καλύπτουν τα δημόσια ΑΕΙ στον τόπο τους…

Θ.

Oι αξίες δεν σβήνουν...

 Η ελληνική σημαία με γκράφιτι πάνω σε πλάκα βράχου. Για να θυμίζει όσο δίσεκτοι και αν είναι οι καιροί, όσο ολόγυρά μας και αν υπάρχει πυκνή και «μαυροφόρα απελπισία» καρδιών, ότι η ιδέα  της Ελλάδας και οι αξίες των Ελλήνων μπορεί να οδηγήσουν στην έκρηξη ενός ηφαιστείου καρδιών, που είναι ικανό να συντρίψει και να σκορπίσει τα δεσμά. Ποια δεσμά; Της σκλαβιάς των ψυχών, της πνευματικής σκλαβιάς το χειροπιαστό σκοτάδι.   

Η.Μ.

Να αποκαλυφθεί η αλήθεια…

 Εάν υπάρχει πράγματι σκάνδαλο που το προκάλεσε στέλεχος της Περιφέρειας Ηπείρου να γίνουν τα δέοντα. Εάν όμως  η αποδοχή που είχε από την κοινωνία ο εν λόγω πολιτικός ενόχλησε «κάποιους» και μεθόδευσαν την υπόθεση, τότε να γίνουν  οι όποιες αποκαλύψεις τάχιστα… Δεν μπορεί να σέρνονται τέτοιες υποθέσεις…

ΜΑΤ

Είναι πολύ κρίμα…

 Το ότι χρειάστηκε να γίνουν οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσουν οι ηγέτες των δύο χωρών, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ευτυχής συγκυρία.  Και οι δύο λαοί είναι φιλικοί μεταξύ τους, όταν δεν υποδαυλίζουν τα πάθη τα διάφορα συμφέροντα. Φαίνεται πως η εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας είχε αρχίσει πριν από τους σεισμούς, με τη συνάντηση των διπλωματικών τους συμβούλων. Το κλίμα έγινε καλύτερο μετά τη βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας την περίοδο των καταστροφικών σεισμών. Τώρα που και οι δύο κυβερνήσεις έχουν νωπή λαϊκή εντολή, μπορεί να γίνουν οι κινήσεις τους πιο τολμηρές, αλλά και οι αποφάσεις τους… Τελικά ίσως οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς την Τουρκία να κάνουν το λύκο αρνάκι.

Έφθασε στο χτένι…

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι! Ο Ερντογάν έχει μπροστά του μεγάλα αδιέξοδα… Για να στεγάσει 1,5 εκατ. αστέγους θα χρειαστούν πάνω από 100 δισ. ευρώ  και ξέρει ότι αυτά μπορούν να βρεθούν μόνο αν τους υποστηρίξει η Δύση… Και η υποστήριξη της Δύσης περνάει μέσα από τη σύνεση που θα επιδείξει η Τουρκία. Με φωνές και με υστερίες το γνωρίζει ο ηγέτης τους ότι δεν πετυχαίνει τίποτε καλό για τον τόπο του. Αν με πρώτη ευκαιρία θα καταπατήσει τις συμφωνίες, αυτό δεν είναι απίθανο αλλά μπορεί οι σύμβουλοί του να τον συγκρατήσουν… Όσοι ταξιδέψαμε στην Τουρκία, έχουμε προσωπικές εμπειρίες και από τη φιλοξενία τους, αλλά και από τα φιλικά τους αισθήματα. Σερβιτόρος εστιατορίου έγραψε επάνω σε χαρτοπετσέτα «Έλληνες-Τούρκοι, γείτονες –φίλοι»! 

Πώς την εννοούν;

Ηγέτες κρατών και αξιωματούχοι οργανισμών υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου! Αυτό επανέλαβε και  Σέρβος αξιωματούχος… Την ακεραιότητα της Κύπρου πώς την εννοούν; Το μισό νησί μιας ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή… Και στα όργανα της Ε.Ε ούτε κουβέντα! Εμείς τι να υποθέσουμε; Εξυπηρετούνται και εδώ συμφέροντα; Και τι είδους είναι αυτά; Ίσως τώρα που ο Ερντογάν έχει ανάγκη από τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών να ξεκινήσει  η συζήτηση, αλλά να παρθούν και οι αποφάσεις για την ενοποίηση της Κύπρου…. Αυτή η κατάσταση πήρε τεράστιες διαστάσεις πάντα σε βάρος των Κυπρίων και η Ε.Ε κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει ότι οφείλει να παρέμβει για την ενοποίηση ενός νησιού που είναι μέλος της. 

Οι ηγεσίες σέρνουν το χορό…

 Οι ηγέτες των κρατών δεν ξέρω αν από διαστροφή ή από εξυπηρέτηση συμφερόντων βάζουν σε περιπέτεια τους λαούς τους, εμπλέκοντάς τους σε πολεμικές συρράξεις… Εμείς δεν καταλάβαμε ποιοι τελικά εξυπηρετήθηκαν από την απερίγραπτη κατάσταση στην Ουκρανία. Πόλεις ισοπεδώθηκαν, πολίτες τρομοκρατήθηκαν, ξεσπιτώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Οικογένειες χωρίστηκαν, παιδιά ψάχνουν τους δικούς τους και άλλα προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες διαβίωσης στις νέες πατρίδες. Είναι εύκολες τέτοιες καταστάσεις; Δεν ξέρω ποια είναι σήμερα η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων και πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους αύριο! Και εδώ στη χώρα μας «τρώγονται» οι πολιτικοί, τρώγονται οι υποστηριχτές των διαφόρων κομμάτων… Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται; 

Θεανώ Βλάχου