Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Μνήμης, όχι μίσους!

 Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την περίοδο 1946 - 49 που διοργάνωσε το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ. Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου της ΕΑΑΣ, στις εκδηλώσεις δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή πολιτικών κομμάτων, πλην δύο, αλλά ούτε και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Στεφάνι κατέθεσε βουλευτής του κόμματος Σπαρτιάτες από την Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπήρχαν και εκπρόσωποι του κόμματος ΝΙΚΗ. Κι όμως, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν είναι… μίσους όπως κάποιοι θέλουν να τις αποκαλούν, αλλά μνήμης για τους πεσόντες του Εμφυλίου και στο μνημόσυνο θα έπρεπε να δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, όχι μόνο του χώρου της ακροδεξιάς. Φτάνουν πια αυτές οι «αγκυλώσεις»!

Ν.Γ.

Στράφηκαν στα ορεινά! 

 Η ακρίβεια στα νησιά και στα ακτοπλοϊκά έστρεψε, λέει, φέτος, αρκετό κόσμο προς την ηπειρωτική χώρα, κάτι που έγραψε πρόσφατα και ο «Π.Λ.». Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Άτυπης Ομάδας Ξενοδόχων των Ορεινών και Ημιορεινών Προορισμών και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, στην εφημερίδα «Kαθημερινή», χειμερινοί συνήθως προορισμοί βρίσκονται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά με μέση αύξηση αφίξεων της τάξης του 15%. Ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριέλαβε και τα Ζαγοροχώρια, τονίζοντας ότι προσελκύουν φέτος πολλούς τουρίστες και μάλιστα αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα οι πληρότητες να είναι αυξημένες από 10 έως και 20% σε σχέση με άλλες περιόδους. Πολύ καλό νέο αυτό. Δεν είναι μόνο η θάλασσα κατάλληλη για παραθέριση το καλοκαίρι. Στα ορεινά βρίσκει κανείς πολύ ωραία πράγματα να κάνει για να περάσει καλά, συν την πολύτιμη δροσιά του βουνού και του δάσους!

Κ.Α.

Σπασμένα πλακάκια…

Παίρνει και ξαναπαίρνει στον Δήμο φίλο αναγνώστης ζητώντας να στείλουν κάποιον να επισκευάσει τα σπασμένα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Μιχ. Αγγέλου απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο (φωτό) και άκρη δεν βγάζει! Στο μεταξύ, τα πλακάκια παραμένουν έτσι και παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος ανύποπτος περαστικός και να χτυπήσει. Πάντως, δεν είναι μεγάλη η… εργολαβία. Ας φροντίσει λοιπόν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να την εντάξει στο πρόγραμμά της. 

Κ.Α.

Είναι τυχαίο;

 Το ότι μέσα σε ελάχιστη ώρα ξέσπασαν στον Έβρο ταυτόχρονα 14 φωτιές δεν μπορεί να είναι τυχαίο! Ήταν η μέρα που η ΕΜΥ είχε προβλέψει οκτώ μποφόρ για την περιοχή! Τυχαίο και που αυτή τη μέρα επέλεξαν οι 900 μετανάστες να περάσουν τον Έβρο την ώρα που οι ελληνικές δυνάμεις είχαν διασπαστεί για να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης; Πολλά «τυχαία» δεν μαζεύτηκαν;  Και αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο;

Θ.

Με επτά παρατάξεις…

 Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Αυγούστου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Μπορεί στους Δήμους να μην αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου το τοπίο είναι ξεκάθαρο και οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ηπειρωτών είναι επτά. Οι επικεφαλής Αλέξανδρος Καχριμάνης, Γιάννης Στέφος, Σπύρος Ριζόπουλος, Στέφανος Ζούμπας, Λάμπρος Γεωργόπουλος, Γιώργος Πρέντζας και Ζώης Γαλατάς μετά τη συγκρότηση και την κατάθεση των ψηφοδελτίων θα είναι έτοιμοι να μπουν δυνατά στην προεκλογική περίοδο. Με δεδομένο και το ποσοστό που είχε ο Αλ. Καχριμάνης στις προηγούμενες εκλογές υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στην Περιφέρεια, ωστόσο η κάλπη είναι σαν την εγκυμονούσα! Δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών!

Ν.Γ.

Ποιοι ωφελούνται;

Αν δεν μείνει τίποτε όρθιο στη χώρα μας ποιοι θα ωφεληθούν; Αν κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τέτοιες ασύμμετρες απειλές πού θα καταλήξουμε; Το δικό μας μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει αυτά που θα γίνουν αν κάθε χρόνο χάνουμε μέρος του πρασίνου και εξαφανίζονται ολόκληρα χωριά ενώ κινδυνεύουν μεγάλες πόλεις… Οι άστεγοι πώς θα ξαναβάλουν τη ζωή τους σε τάξη; Εφιάλτη σου προκαλούν αυτές οι σκέψεις…

ΜΑΤ

Δηλώνουν παρόντα!

 Οι Διεθνείς συγκυρίες δίνουν «τροφή» στα εν Ελλάδι κόμματα της αντιπολίτευσης για να δηλώνουν «παρόντα» στην επικαιρότητα… Θα είχαν κηρυχθεί σε «αφάνεια» αφού δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να αντιπροτείνουν αλλά αρκούνται στις αντιπολιτευτικές… κορώνες ελπίζοντας ότι αν εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση δεν θα φανεί η διαφορά ιδεών και πολιτικής και όλα θα παραμένουν… στάσιμα σ’ αυτό τον τόπο. Βγάζουν αναφυλαξία στη σκέψη και μόνο ότι κυβερνητικοί παράγοντες, και μάλιστα με διαφορετικές ιδεολογίες, συμπλέουν με σκοπό το ξεσκούριασμα των δομών της χώρας μας. Όσο για τις δράσεις του πρωθυπουργού, αυτές ενοχλούν τόσο την αντιπολίτευση που ψάχνει κι όλο ψάχνει για να του βρει ένα ψεγάδι για να το προβάλει…

Πώς θα μπορούσε;

Τα δεινά του πολέμου στην Ουκρανία δεν άφησαν απείραχτες τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών… Όποιος νομίζει ότι η δική μας χώρα βρίσκεται στο απυρόβλητο απλά δεν ξέρει τι του γίνεται ή επίτηδες ρίχνει όλα τα βάρη των επιπτώσεων του πολέμου στον μεγάλο αντίπαλο, τον Έλληνα πρωθυπουργό… Δεν ξέρω τι τους ενοχλεί! Το ότι σήμερα βρίσκεται εδώ και αύριο εκεί; Ότι τα ελέγχει όλα; Ότι παίρνει τάχιστα τις αποφάσεις και προλαβαίνει τα χειρότερα ή ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο; Η σκουριά που κατάκατσε σε κάθε κρατική δομή δύσκολα θα απαλειφθεί αλλά το ποτάμι που ξεχείλισε θα τα συμπαρασύρει όλα και θα δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα… Η σκέψη και μόνο να είχαμε άλλο πρωθυπουργό μας τρομοκρατεί αυτή την τόσο δύσκολη ώρα. 

Τους διευκολύνει…

Η ακρίβεια, που όλοι ξέρουμε από πού προέρχεται, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά δίνει την ευκαιρία  σε στελέχη της αντιπολίτευσης να βρίσκουν επιχειρήματα για να δηλώνουν «παρόντα»! Κι ενώ δεν συμμετέχουν στη διαχείριση τόσων ακραίων προβλημάτων απλά φωνασκούν ζητώντας την κεφαλή επί πίνακι του Έλληνα πρωθυπουργού. Το ξέρουν και το ξέρουμε ότι θα βιώναμε πολύ χειρότερες καταστάσεις  αν στο τιμόνι των αποφάσεων βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός! Αν πάρουμε μία - μία τις δικές του παρεμβάσεις τρομάζουμε στη σκέψη ότι θα μπορούσαμε να βιώσουμε πάλι τις ανευθυνοϋπεύθυνες πρακτικές του… Το κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις στις τιμές των λογαριασμών της ενέργειας άγγιξαν όλους τους λαούς της Ευρώπης όχι μόνο τους Έλληνες…

Κλείνει κοινές πληγές…

Κι ενώ η ανεύθυνη αντιπολίτευση αναφωνεί κάθε μέρα «σταύρωσον - σταύρωσον αυτόν», ο «εσταυρωμένος» αγωνίζεται νυχθημερόν να κλείσει πληγές και να βρει λύσεις   ώστε να μας περάσει απ’ το ποτάμι όσο το δυνατό πιο στεγνούς ή τουλάχιστον να μην πνιγούμε… Δύσκολη η διαχείριση τέτοιων απρόβλεπτων κρίσεων, όσο για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, όχι μόνο δεν ξέρουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης που φωνασκούν πώς επιλέγονται οι παρεμβάσεις αλλά μπορεί και να καλοτυχίζουν τον εαυτό τους που δεν βρίσκονται στα κέντρα λήψης τόσο δύσκολων αποφάσεων. Όσο για την αντιπολίτευση θα μπορούσε ίσως για πρώτη φορά να κατεβάσει τους τόνους και να συνδράμει το έργο της κυβέρνησης που μας αφορά όλους όποιο κόμμα και επιλέγουμε… Η μεγάλη κρίση είναι εδώ.

Θεανώ Βλάχου