Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Κρατάει… χρόνια!

 Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια, όσον αφορά στη μεταστέγαση του εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για σημαντική υπόθεση, καθώς η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων και μία ανάσα από τη λίμνη είναι εντελώς ακατάλληλη. Με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του Β. Πήχα ότι επίκειται σύντομα… αίσια έκβαση για τη μετακίνηση του εργοταξίου, θυμηθήκαμε αντίστοιχες εξαγγελίες του Θωμά Μπέγκα από τον Ιανουάριο του 2017, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι ως τα τέλη του 2018 εργοτάξιο και υπηρεσία καθαριότητας θα είχαν πάει σε καινούριες εγκαταστάσεις κοντά στην Ανατολή. Εξίμισι χρόνια πέρασαν και το εργοτάξιο παραμένει… αμετακίνητο! Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτό του πώς προχωρούν τα έργα γενικότερα στα Γιάννενα!

Κ.Α. 

Καθαρός ο χώρος…

 Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο Πάρκο Λιθαρίτσια όπου έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, πολιτική ομιλία, συναυλίες, παραστάσεις, έκθεση κλπ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περνώντας κανείς από τα Λιθαρίτσια, βλέπει τον χώρο πεντακάθαρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί, μιας και συνήθως μετά από παρόμοιες εκδηλώσεις επικρατεί ένας μικρός χαμός. Βέβαια, από την άλλη σε κάθε εκδήλωση, φεστιβάλ, ομιλία του ΚΚΕ και της νεολαίας του στα Γιάννενα υπάρχει αυτό το χάλι με τις αφίσες και τα πανώ που... αιωρούνται για μήνες σε διάφορα σημεία. Πάντως, επισημαίνουμε και τα θετικά, μιας και δεν είναι όλα αυτονόητα!

Ν.Γ.

Ανοίγουν χαρτιά…

 Όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ήπειρο ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη προέδρου. Η στήλη χτες έγραψε ότι η Μερόπη Τζούφη στηρίζει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Στο πλευρό της πρώην υπουργού είναι και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ενώ χθες ο Μάριος Κάτσης, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας, με δηλώσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, ο κ. Κάτσης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν μαζικά και την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Οπότε, μόνο η Όλγα Γεροβασίλη επιμένει να μην... αποκαλύπτει ποιον υποψήφιο στηρίζει!

Ν.Γ.

Οι διάδοχοι…

Πήραν θέση στην αφετηρία της διαδοχής οι διάδοχοι του Τσίπρα. Πρώτη δήλωσε παρούσα η Έφη Αχτσιόγλου και μετά ακολούθησαν και άλλοι μνηστήρες… Τελευταίος ο υποψήφιος- έκπληξη ο Κασσελάκης! Όλη η «πρόοδος» μαζεμένη. Πάντως, η γυναίκα υποψήφια έχει όλα τα προσόντα για μία αξιοπρεπή διεκδίκηση… Από τον «πρώην» αρχηγό έχει σίγουρα περισσότερα!

ΜΑΤ

Τα ασυμμάζευτα…

Άφησαν ανεξέλεγκτους για πολλά χρόνια τους κλέφτες μεταλλικών καλωδίων και τώρα αναγκάζονται να χαρακτηρίσουν το αδίκημα κακούργημα για τους κλέφτες αλλά και για τους κλεπταποδόχους, προκειμένου να σταματήσει η λεηλασία! Τόσο καλά…

Θ.

Λόγω εντοπιότητας…

 Στον Νομό Άρτας έκανε την καλύτερη ίσως επίδοσή του ο Στέφανος Τζουμάκας, εκ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πανελλαδικά έκοψε το… νήμα τελευταίος την Κυριακή. Συνολικά στα επτά εκλογικά κέντρα της Άρτας έλαβε 168 ψήφους τερματίζοντας τρίτος πίσω από τον Στ. Κασσελάκη (621 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου (415 ψήφοι). Άφησε πίσω του τον Ν. Παππά (120 ψήφοι) και τον Ευκλ. Τσακαλώτο (77 ψήφοι). Εδώ μέτρησε η εντοπιότητα, καθώς, ως γνωστόν, ο κ. Τζουμάκας γεννήθηκε στον Καταρράκτη Τζουμέρκων!

Κ.Α.

Κανείς πια ήσυχος!

 Τραγική διαπίστωση: «καμιά γωνιά του πλανήτη δεν θα μπορεί από δω και πέρα να κοιμάται ήσυχη». Η κλιματική κατάρρευση έχει ξεκινήσει… Τόσο η συχνότητα όσο και η σφοδρότητα των φαινομένων προκαλούν την κατάρρευση των υποδομών αλλά θέτουν και εκτός μάχης τους μηχανισμούς και όχι μόνο στη δική μας χώρα. Χώρες πλουσιότερες από τη δική μας αλλά και καλύτερα εξοπλισμένες δεινοπάθησαν. Μπορεί να ήταν δυνατό να γίνουν περισσότερα αλλά αυτά δεν έγιναν έγκαιρα όχι μόνο προληπτικά αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης των ακραίων φαινομένων. Και στην πράξη αποδείχθηκε ότι αυτή τη χρονιά ο κρατικός μηχανισμός δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες πολυκρίσεων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν για πολλούς λόγους…

Διαχρονικές παθογένειες…

Οι παθογένειες που εγκαταστάθηκαν παντού προσθέτουν ακόμη πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι σε μια κυβερνητική τετραετία δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν παθογένειες τέτοιου μεγέθους, γι’ αυτό όφειλαν όλοι, αντί να κάνουν μόνο αρνητική κριτική εκ του ασφαλούς, να μελετήσουν πολύ σοβαρά την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που από δω και πέρα όλο και πιο συχνά θα μας ταλαιπωρούν. Είναι άμεση η ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα όλες οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος μας. Αντί να «τρώγονται» μεταξύ τους, ας κάνουν κάτι ουσιαστικό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό για τον τόπο μας. Και οφείλουμε ΟΛΟΙ, κράτος και κοινωνία να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα…

Επί του πρακτέου…

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος μας πρέπει να τρέξουν ταχύτατα και όλοι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με δεδομένο ότι οι κρίσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους η μία κατόπιν της άλλης. Δεν μπορούμε ούτε να εφησυχάζουμε ούτε να καθυστερούμε… Και για να απαλλαγούμε από στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών θα χρειαστεί πολλή δουλειά επάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο. Στις τελευταίες εκλογές η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επέλεξε τον Μητσοτάκη ως νέο μεταρρυθμιστή προκειμένου να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία ώστε να καταφέρουμε, όχι μόνο να προλαβαίνουμε τις καταστροφές που θέλουμε ή δεν θέλουμε αυτές θα έρχονται η μία μετά την άλλη, αλλά και να θεραπεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα κακά που προκύπτουν. 

Ταχύτατες παρεμβάσεις…

Όσο κι αν ο πολιτικός κόσμος, λόγω της γνωστής εμπάθειας που τον διακρίνει, δεν συνεργεί στο ξεκαθάρισμα των γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων, το έργο της πλήρους ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα. Κοινωνικό κράτος, Δημόσια υγεία, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Οικονομία  και Παιδεία πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανασυγκρότησής του. Για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο. Οι προχειρότητες πρέπει σήμερα να πάρουν τέλος. Και τα πράγματα δεν μπορούν να ακολουθούν τους γνωστούς ρυθμούς της απλής διαχείρισης. Ευτυχώς που στο τιμόνι αυτή την ώρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει, όχι μόνο τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και τη διάθεση να «δουλέψει» σκληρά…

Θεανώ Βλάχου