Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Εθνικός θησαυρός στο Νησί!

Ένα εθνικό κειμήλιο κοσμεί το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί Ιωαννίνων, καθώς υπάρχει η Προκήρυξη έναρξης της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Χώρες (ηγεμονίες) του Αλέξανδρου Υψηλάντη 23 Φεβρουαρίου 1821 με τίτλο «Εις τα όπλα για την θρησκεία και την πατρίδα» και παρακάτω, «η ώρα εκτύπησε ανδρείοι Έλληνες» και παρακάτω, «Οι σέρβοι οι Σουλιώτες και όλοι οι Ηπειρώτες αρματωμένοι μας προσμένουν».

Ο διευθυντής του Μουσείου Φώτης Ραπακούσης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το νέο απόκτημα και δηλώνει περήφανος που αυτό κληροδοτήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων. Ευχαρίστησε την οικογένεια που την κατείχε και που εκτίμησε ότι αυτό το εθνικό κειμήλιο πρέπει να βρίσκεται στο Μουσείο, ενώ σύντομα θα εκτεθεί σε προθήκη (κώδωνα) πλάι με την μετάφραση στην νέα ελληνική. Οπότε, ακόμη ένας λόγος να επισκεφτεί κανείς για μια ακόμη φορά το Μουσείο και να δει από κοντά και τη σχετική προκήρυξη που αποτελεί εθνικό θησαυρό!

Ν.Γ.

Xαρτάκια παντού!

Γέμισαν χαρτάκια αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα από το Άλσος μέχρι το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων από οπαδούς του ΠΑΣ, πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό την Κυριακή. Οι μνήμες είναι νωπές στους Γιαννιώτες φιλάθλους από τη δολοφονική επίθεση στα Σεισμόπληκτα στις 7 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του φιλάθλου του ΠΑΣ, ο οποίος ευτυχώς κέρδισε τη μάχη με τη ζωή, ενώ οπαδοί του Ολυμπιακού είναι ακόμη στη φυλακή για το συμβάν. Άλλωστε, λόγω ύπαρξης του πανό με σχετική αναφορά, άργησε να ξεκινήσει η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό 18 λεπτά. Μέχρι και στα φρεάτια είναι πεταμένα μαζί με άλλα σκουπίδια αυτά τα χαρτάκια, όπως και στα πεζοδρόμια και στον δρόμο και δυστυχώς όσοι τα σκορπίζουν δεν σκέφτονται αυτούς που θα καθαρίσουν μετά…

Ν.Γ.

Στα απλά δυσκολεύονται!

Όσο κι αν οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πόλη βρίσκεται στα… καλύτερά της, επειδή γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις -οι οποίες μάλιστα πολυδιαφημίζονται λόγω εκλογών- οι φωτογραφίες με πολλά κακώς κείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα, δεν μπορούν να διαψευστούν! Κάποια ενδεικτικά δυσ-τοπικά... φαινόμενα, τα περισσότερα αφορούν απλές καθημερινές παρεμβάσεις, αναδεικνύουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», με ανάρτησή τους, παραθέτοντας φυσικά και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό, όπως πάντα. Μεταξύ πολλών άλλων επισημαίνουν:

Γιατί να μην βαδίσει ο κόσμος πάνω στον ποδηλατόδρομο όταν το οδόστρωμα του πεζόδρομου είναι διαλυμένο; Πόσο δύσκολο ήταν τόσα χρόνια τώρα να το ανανεώσουν; Αλλού ξηλώνουν αχρείαστα ολόκληρες οδούς και τις ξαναφτιάχνουν ίδιες (βλ. Ανεξαρτησίας).

 Τι ακριβώς προσφέρουν οι προϊστορικές μπασκέτες στο πρωτόγονο πάρκινγκ της Λιμνοπούλας; Έχουν διατηρητέο χαρακτήρα;

 Τι ρόλο παίζει το περίπτερο ενημέρωσης του Δήμου στο Μώλο, αφού είναι πάντα κλειστό; Απέναντί του ένας ανάποδος διπλός κάδος. Πού να τον βιδώνεις στο δάπεδο τώρα...

 Καθαρίζει κάποιος άραγε τα πρανή των δρόμων από φύλλα και σκουπίδια; Δύσκολο... 

Πάει το debate!..

 Τελικά, όχι, οι δημότες των Ιωαννίνων δεν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σ’ ένα debate όλους τους υποψηφίους δημάρχους πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου. Η πρόταση που έγινε από το τηλεοπτικό κανάλι ITV και από τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα για κοινή εμφάνιση των υποψηφίων αύριο το βράδυ, έπεσε στο κενό! Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων (πλην της Τατιάνας Καλογιάννη που δεν προσήλθε καν!), δεν… έβγαλε λευκό καπνό. Προσκόμματα παρουσίασαν, εκτός από την Τ. Καλογιάννη, τόσο ο νυν δήμαρχος Θ. Παπαγεωργίου, όσο και ο πρώην Θ. Μπέγκας, γεγονός που στηλιτεύουν σε χθεσινές ανακοινώσεις τους η «Λαϊκή Συσπείρωση», η παράταξη του Π. Κολόκα, αλλά και η «Αριστερή Παρέμβαση», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν αστείες προφάσεις και φθηνές δικαιολογίες για να αποφύγουν μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση! Από τους επτά υποψηφίους, οι τρεις φαίνεται ότι… κιότεψαν! 

Ε.

Η ενόχληση…

Το τραγούδι «Ζβάρα» του γνωστού μουσικού συγκροτήματος Villagers of Ioannina City (V.I.C.) ήταν ως μουσική υπόκρουση τόσο στην ομιλία και την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Αλέξανδρου Καχριμάνη, όσο και κατά τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου. Μάλιστα, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δικαιολόγησε την επιλογή του τραγουδιού, μιας και παίζει κατά την είσοδο των ομάδων στα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτή η επιλογή του Αλέξανδρου Καχριμάνη έφερε τις αντιδράσεις της rock μπάντας. Οι V.I.C. με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν «αηδιασμένοι» και ενημερώνουν ότι ήδη έχει αναλάβει την υπόθεση δικηγόρος. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε να υπάρχει αντίδραση από τους δημιουργούς ενός τραγουδιού για τη χρησιμοποίησή του σε προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις. Ποιος θα ξεχάσει το εξώδικο που έστειλε η κόρη του Μάνου Λοίζου στο ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνη, για τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού «Καλημέρα Ήλιε» σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις!

Γ.

Να «παίξουν» καθαρά...

 Στην τελική ευθεία βρίσκονται και στην Ήπειρο οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή την τελευταία εβδομάδα, που είναι και η κρίσιμη, οφείλουν όλοι να «παίξουν» καθαρά... Συνήθως, ανεξάρτητα από τι φαίνεται στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο γίνονται διάφορα πράγματα, που δεν παραπέμπουν σε πολιτικό πολιτισμό. Γενικά μιλάμε και όχι ειδικά…

H. 

«Σφάζονται παλληκάρια» για χάρη τους!

 Μάχη γίνεται για το ποιος θα... κερδίσει τους Βορειοηπειρώτες, που ψηφίζουν στη Θεσπρωτία, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών... Τι επισκέψεις και συγκεντρώσεις υποψηφίων από τη Θεσπρωτία στη Βόρειο Ήπειρο, ακόμη και στην πόλη των Αγίων Σαράντα, τι υποσχέσεις κ.ά. Βλέπετε δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός, που ψηφίζει... Τώρα τι προηγήθηκε για να ψηφίζουν είναι άλλο θέμα... Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα Γιάννινα, γιατί κι εδώ ψηφίζουν Βορειοηπειρώτες...

Η.