Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Έβαλε τη σφραγίδα του!

Από τον Κώστα Τασούλα, χάρη στις πρωτοβουλίες του οποίου η Βουλή χρηματοδότησε τις εργασίες ανακαίνισης της οικίας Κων/νου Φρόντζου, θα γίνουν σήμερα τα εγκαίνιά της. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Σε παλιότερη επίσκεψή του στην Οικία Φρόντζου (φωτό), ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής είχε πει πως η ριζική ανακαίνιση του συγκεκριμένου αρχοντικού είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση στο έργο και την κοινωνική προσφορά του Κώστα Φρόντζου. Σήμερα, λοιπόν, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου τόσο η διοίκηση του Ιδρύματος  Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου όσο και ο ίδιος ο κ. Τασούλας να νιώσουν μια τεράστια ηθική ικανοποίηση!

Ν.Γ.

Ευτυχώς δεν πήγε…

 Ευτυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή πήγε μόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν θέλησε να κατευθυνθεί προς τις επάλξεις στα Λιθαρίτσια για να θαυμάσει τα Γιάννενα από ψηλά. Γιατί, αν πήγαινε στην άκρη του Πάρκου, ενδέχεται, κοιτώντας κάτω, να έβλεπε την άκοπη βλάστηση και όλο αυτό το σκουπιδαριό που συσσωρεύεται καθώς οι «ρομαντικοί» Γιαννιώτες οι οποίοι κάθονται στο τείχος πετούν ό,τι δεν χρειάζονται κάτω από αυτό (φωτό). Λίγο εκείνοι, λίγο ο Δήμος που δεν «χτενίζει» συχνά το χώρο κάτω από τα Λιθαρίτσια και τα σκουπίδια απλώνονται παντού. Τι κρίμα… (Η φωτό από ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»).

Κ.A.

Απουσίαζαν οι φορείς…

Πανηγυρική ήταν η εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των δομών του υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ παρέστησαν η Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις. Πολύ όμορφη η γιορτή που έγινε και η κίνηση της Άννας Μπατιστάτου να δώσει αναμνηστικά δώρα στους επιτυχόντες και επιτυχούσες που κατέλαβαν την πρώτη θέση κατάταξης στα Τμήματα, ωστόσο απουσίασαν οι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, οι οποίοι θα έπρεπε να δεχτούν πρόσκληση από την Πρυτανεία για να δώσουν το «παρών». Με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί κομμάτι της γιαννιώτικης κοινωνίας καλό θα είναι αυτές οι εκδηλώσεις να είναι ανοιχτές και στην πόλη.

Ν.Γ.

Λιτά και ευλαβικά…

 Με λαμπρότητα και ευλάβεια εορτάστηκε χθες από την Εκκλησία μας η ανακομιδή των Λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Στον Προσκυνηματικό Ναό στην πλατεία Πάργης τελέστηκαν τις προηγούμενες μέρες Εσπερινός, Θεία Λειτουργία και παρακλήσεις προν τιμήν του Πολιούχου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας οι πιστοί προσέρχονταν να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί. Υπενθυμίζεται πως η Ανακομιδή των Λειψάνων έγινε το 1971 με φροντίδα του τότε αρχιμανδρίτη - πρωτοσυγκέλου και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων αοιδίμου Θεοκλήτου, ενώ μητροπολίτης ήταν ο Σεραφείμ. Όσο για τον εορτασμό, πλέον γίνεται ευλαβικά και όχι με… χορούς και πανηγύρια όπως στα πρώτα χρόνια της μητροπολιτικής θητείας Μαξίμου!

Ν.Γ.

Aνάγλυφο για τον Ανδρέα!

 Ένα ανάγλυφο που απεικονίζει τον αθλητικογράφο Ανδρέα Φιλιππούση ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 36 ετών, κοσμεί το γήπεδο του Ελληνικού. Το ανάγλυφο επιμελήθηκε ο γνωστός γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος έχει δώσει έντονη καλλιτεχνική πινελιά στο χωριό με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και τα έργα που έχει φιλοτεχνήσει σε διάφορα σημεία του. Πολύ σωστά τοποθετήθηκε στο γήπεδο του Ελληνικού το ανάγλυφο, μιας και ο Ανδρέας πέρα από αθλητικογράφος, είχε καταγωγή από το Ελληνικό από την πλευρά της μητέρας του, ενώ στο παρελθόν ήταν στη διοίκηση της τοπικής Αναγέννησης. 

Ν.Γ.

Στα δύσκολα!..

 Και αφού πέρασε το άγχος της εκλογικής μάχης και κατάκατσε ο κουρνιαχτός, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι στους μικρούς Δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι άρχισαν να ασχολούνται με τα θέματά τους, βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε μία δύσκολη πραγματικότητα, που κάποιοι προφανώς δεν περίμεναν. Οι πόροι είναι περιορισμένοι, το προσωπικό επίσης και οι εκκρεμότητες πολλές. «Απ’ όσα είδα μέχρι τώρα, δεν βρήκα κάτι που να μην χρειάζεται να παρέμβω», ακούστηκε να λέει ένας εξ ‘αυτών και σ’ εκείνους που του εύχονταν καλή θητεία είπε με νόημα: «Γερό στομάχι να έχουμε»! Αναγκαίο προσόν αυτό…

Κ.

Θα αποφύγουμε…

 Ευτυχώς που αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα προλάβει να αναλάβει καθήκοντα ο κ. Μπέγκας! Έτσι, δεν θα διακοσμήσει την κεντρική πλατεία της πόλης μας με τις «πρωτοποριακές του ιδέες»! Πάντως, πριν αναλάβουν καθήκοντα ας πάνε μια βόλτα από τα Τρίκαλα για επιμορφωτικά σεμινάρια. Κάτι χρήσιμο θα μάθουν…

ΜΑΤ

Τα… μπέρδεψαν!

Κάπου τα… μπέρδεψαν το τοπικό ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Τι σχέση έχει η 28η Οκτωβρίου και η ομόθυμη αντίσταση του ελληνικού λαού στους φασίστες Ιταλούς του Μουσολίνι με τους εκτελεσθέντες στο Σταυράκι την περίοδο του Εμφυλίου; Θα τιμήσουν, λέει τη μνήμη τους την ερχόμενη Κυριακή με αφορμή την Επέτειο του ΟΧΙ! «Η Ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια δεν ήμασταν “όλοι μαζί”, δεν πολεμήσαμε κάτω από “την ίδια σημαία”», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Λάθος κάνουν! Τουλάχιστον το ‘40 – 41 όλοι οι Έλληνες ήταν ενωμένοι και πολέμησαν κάτω από την ίδια σημαία, γι’ αυτό και δημιούργησαν το Εθνικό Έπος που τιμάμε αύριο. Ας βγάλουν τις κομματικές τους «παρωπίδες» μπας και δουν λίγο πιο καθαρά…

Κ.

Κι εκείνοι… λούζονται!

 Σύγκληση της πολιτικής γραμματείας ζητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύσουν, αν τα καταφέρουν, τα εσωκομματικά τους προβλήματα, ενώ ο κόσμος… χάνεται! Στη λωρίδα της Γάζας ο πόλεμος καταστρέφει ολόκληρες περιοχές και χάνονται ζωές και τούτοι το χαβά τους… Τι κάνει ο Κασσελάκης, τι φοράει και πώς γυμνάζεται!

Θ.