Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Με πολλή δουλειά…

Σε στολίδι μεταβλήθηκε το επιβλητικό αρχοντικό του Κώστα Φρόντζου, χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιόδου του Μεσοπολέμου για τα Γιάννενα. Κάπως έτσι, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου εκπληρώνει έναν βασικό όρο της διαθήκης του αείμνηστου δημάρχου Ιωαννίνων. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία αυτή. Υπήρχε βέβαια η οικονομική βοήθεια από πλευράς Κώστα Τασούλα και Βουλής, χωρίς την οποία δεν θα γίνονταν τίποτε. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις, το εσωτερικό του αρχοντικού ήταν σε άθλια κατάσταση και χρειάστηκε πολλή δουλειά για να μαζευτεί. Ακούσαμε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ Κώστας Πέτσιος έμπαινε μέσα με εργατικές φόρμες και πρώτος πρόσφερε προσωπική εργασία! Πλέον τόσο ο ίδιος όσο και ο πρ. πρόεδρος Κώστας Βλάχος πρέπει να νιώθουν περήφανοι για όσα έγιναν… (Άποψη από το εσωτερικό του ανακαινισμένου αρχοντικού Κ. Φρόντζου).

Κ.Α.

Με αλλαγές…

 Με νέα διαδικασία που δεν θα θυμίζει όσα ξέρουμε θα γίνουν η σημερινή αλλά και οι επόμενες δύο – τρεις παρελάσεις στα Γιάννενα, λόγω των εργασιών ανάπλασης στην Κεντρική Πλατεία. Η εξέδρα των επισήμων θα στηθεί από τη μεριά της Πλατείας πάνω στο ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Δωδώνης, ενώ μαθητές και τμήματα στρατού θα παρελάσουν από την μεριά της ανόδου των αυτοκινήτων. Δηλαδή, κατεβαίνοντας προς Ρολόι, οι παρελαύνοντες θα είναι στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Καλό είναι να το ξέρουν αυτό όσοι θα πάνε σήμερα να δουν την παρέλαση…

Κ.Α.

Στα γαλανόλευκα…

Μια όμορφη εικόνα αντίκρισαν οι Γιαννιώτες το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης, καθώς το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς ντύθηκε στα γαλανόλευκα για να γιορτάσει την επέτειο του ΟΧΙ. Μια ακόμη γαλανόλευκη πινελιά στην πόλη, η οποία φόρεσε τα γιορτινά τις για τις σημερινές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Εκτός από τη ΛΑΦΙ, και σε άλλους χώρους, ιδιαίτερα σε δεκάδες μπαλκόνια ανά την πόλη βλέπει κανείς να κυματίζει η ελληνική σημαία!

Ν.Γ.

Μύησαν μαθητές…

Σε ακόμη ένα σχολείο βρέθηκαν οι Paguristas, οι οποίοι είχαν μια όμορφη συνάντηση με τους μαθητές του 23ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας μίλησαν στα παιδιά για τον εθελοντισμό και τις δράσεις τους, τη σημασία της αλληλεγγύης στην κοινωνία μας, την προστασία του περιβάλλοντος και για την με κάθε τρόπο φροντίδα της πόλης μας. Ιδιαίτερη στιγμή, ήταν η επαφή των παιδιών με το μέλος των Paguristas και παραολυμπιονίκη Ανθή Λιάγκου. Να σημειωθεί πως το 23ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, συμμετέχει και σε σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία κι έχει πάρει υποτροφία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πολύ χρήσιμη η πρωτοβουλία Pagouristas να βρεθούν σε Νηπιαγωγείο και να μυήσουν στον εθελοντισμό τους μικρούς μαθητές!

Ν.Γ.

Με συμμετοχή Γ. Ζάψα!

Μια νέα τάση δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Δανάη Βουτυράκου. Με κείμενο - παρέμβαση που δημοσιοποίησε λίγο μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η τάση εξέφρασε τη στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη και τάχθηκαν υπέρ της ενότητας. Μεταξύ των 27 μελών, το κείμενο υπογράφει και ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. Φαίνεται πως μετά το τέλος της ενασχόλησής του με την αυτοδιοίκηση, ο κ. Ζάψας κάνει ξανά στροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε μια περίοδο εσωτερικής πόλωσης και σφοδρής «φαγωμάρας» στην αξιωματική αντιπολίτευση!

Ν.Γ.

Απροσδόκητη ευχή…

 Με ενθουσιώδη τρόπο χαιρέτισε ο Κώστας Τασούλας τον Θωμά Μπέγκα χθες το μεσημέρι στην αυλή του αρχοντικού του Κ. Φρόντζου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του. Του έδωσε μάλιστα δύο ευχές, εκ των οποίων η μία αναμενόμενη, η άλλη… απροσδόκητη. «Δήμαρχε, να είσαι σιδερένιος» ήταν η πρώτη. «Και στην ευρωβουλή εύχομαι», η δεύτερη, η οποία προκάλεσε ένα αμήχανο χαμόγελο στον κ. Μπέγκα! Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ο Πρόεδρος; Άγνωστο… Πάντως, υποθέτουμε ότι ο Θ. Μπέγκας δύσκολα θα επιχειρήσει «εισπήδηση» στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Δήμο Ιωαννιτών, τον οποίο θα αναλάβει τον ερχόμενο Ιανουάριο!

Κ.

Η κριτική…

Σκληρή, λένε, κριτική άσκησε ο Ν. Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή και είχε να κάνει με την παραχώρηση τμήματος του ΟΛΗΓ στους Ιταλούς. Ανάθεμα και αν ξέρει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι ήταν αυτό που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ηγουμενίτσα παρουσία του πρωθυπουργού…

Τ.

Δεν ρώτησε!

Μπορούσε όμως να ρωτήσει το νεοεκλεγέντα ΠΑΣΟΚο δήμαρχο στην Ηγουμενίτσα Π. Νταή, ο οποίος δήλωσε άμεση και άριστη συνεργασία με τους νέους ενοικιαστές του λιμανιού, καθώς και με την κυβέρνηση κι αυτή η συνεργασία θα αποβεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας! Τουλάχιστον ας συνεννοούνται μεταξύ τους οι ΠΑΣΟΚοι όταν έχουν κάτι να πουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο σοβαρός και υπεύθυνος της παράταξης είναι ο Νταής, ο οποίος ελέω Λώλου έγινε δήμαρχος. Λέμε ελέω Λώλου, αφού του απερχόμενου δημάρχου, ελέω Γιόγιακα, δεν του έφταναν τρεις θητείες και ήθελε άλλες τόσες για να ολοκληρώσει το έργο στην Ηγουμενίτσα! Επ’ ευκαιρία, συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκο Πάσχο, που θα προσφέρει και στο Δήμο Ηγουμενίτσας υπηρεσίες στο πλάι του νεοεκλεγέντος Π. Νταή!

Τ.

Όπου υπάρχει καπνός…

 Τελικά είναι σοβαρά τα πράγματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Φαίνεται ότι τα στελέχη του έχουν χωριστεί στα δύο και τα μαχαίρια έχουν βγει! Μετά την Μ. Κιτσανού και τον Κ. Κυρίτση, για παρεμβάσεις στο σώμα των ψηφοφόρων τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε λόγο σε δήλωσή του και ο Κώστας Γάτσιος, Δεν μπορεί όλοι αυτοί να τα έβγαλαν από το… μυαλό τους τα περί «γραμμής» που δόθηκε υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Όπου υπάρχει καπνός, προφανώς υπάρχει και κάποια φωτιά… Και άντε τώρα να σβήσουν αυτές οι «φωτιές» που έχουν ανάψει και επεκτείνονται!

Κ.