Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Έλεγχοι σε δέντρα!

 Τελικά, εκτός από καθάρισμα φρεατίων, ρεμάτων, αυλάκων κλπ. σημαντική δράση πρόληψης ενόψει κάθε χειμώνα πρέπει να είναι και ο έλεγχος μεγάλων δέντρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπως σε πλατείες χωριών, σε κεντρικούς δρόμους, σοκάκια, γιατί, όπως αποδείχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ισχυρούς ανέμους μπορεί να πέσουν ή να σπάσουν κλαδιά τους και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές, ακόμα και να απειλήσουν ανθρώπους. Τα πλατάνια, για παράδειγμα, είναι επιβλητικά, έχουν σκιά το καλοκαίρι, όμως κανονικά πρέπει να κλαδεύονται κάπου – κάπου, γιατί ο μεγάλος όγκος τους τα κάνει επιρρεπή στον άνεμο! Και είπαμε, η κλιματική αλλαγή δεν… αστειεύεται!

Κ.Α.

Παρήγορο… 

 Στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης εγκαινιάστηκε πρόσφατα το ανακαινισμένο σχολείο με μια σεμνή τελετή. Παρών ο Πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας, ο οποίος συμπαρίσταται σε έργα πολιτισμού, αλλά και η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα. Είναι παρήγορο, που στα χωριά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση των κτιρίων, όπου λειτουργούσαν παλαιά δημοτικά σχολεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές χρήσεις…

Η.Μ.

Ηπειρώτισσα με ταλέντο!

Τη διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού «Κρασί μ’ σε πίνω για καλό», που αποτελεί ένα μείγμα από την παράδοση και τη σύγχρονη μουσική, παρουσιάζει η ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μουσικής Δάφνη Νικολάου. Η ερμηνεύτρια κατάγεται από την Ήπειρο, από μικρή ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι, προέρχεται από μουσική οικογένεια, ενώ σε ηλικία μόλις 11 ετών συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής  μουσικής, όπως ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς. Η συμπόρευση με έναν από τους κορυφαίους της μουσικής παράδοσης ήταν κάτι που τη γέμισε εμπειρίες και την βοήθησε να εξελιχθεί. Πάντως, κάθε τι που αφορά την ενασχόληση των νέων με την παράδοση είναι ευχάριστο και μας γεμίζει αισιοδοξία για τη διάδοσή της και στις επόμενες γενιές!

Ν.Γ.

Για πέμπτη φορά…

 Τους αριστούχους απόφοιτους Λυκείων βράβευσε η Eurobank στα Γιάννενα. Επίσης, απονεμήθηκαν πλακέτες σε έξι Λύκεια, από τα οποία αποφοίτησε ο κάθε αριστούχος μαθητής με το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων βραβεύτηκε το Λύκειο των «Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων» που διακρίθηκε για πέμπτη φορά στα πλαίσια του προγράμματος και την πλακέτα παρέλαβε ο διευθυντής Κων/νος Μπολονέζος. Μια σημαντική διάκριση για τα Δωδωναία και αξίζουν συγχαρητήρια και σ’ αυτά και σε όλους τους απόφοιτους και τα σχολεία που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση!

N.Γ. 

«Επικερδής» ενασχόληση…

Επικερδής τελικά η ενασχόληση με τα κοινά. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από τη μελέτη του «πόθεν έσχες» πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Κοινώς όλοι οι διοικούντες έχουν τον… τρόπο τους. Τα ακίνητά τους, τα υψηλά εισοδήματά τους, τις μετοχές τους, τίποτα δεν τους λείπει! Βλέπεις και στην Ήπειρο βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων να δηλώνουν 14 – 15 ακίνητα, σπίτια, επαγγελματικές στέγες, οικόπεδα σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και αναρωτιέσαι πόσος τελικά είναι ο μισθός που παίρνουν και έφτιαξαν τέτοιες περιουσίες. Κάποιοι βέβαια έχουν «μαγιά» από τις οικογένειές τους, όμως η πλειοψηφία «φτιάχτηκε» κυρίως στη διαδρομή!

Κ.

Παντού σκοτάδι!

«Σκοτάδι γύρω μου σκοτάδι» λέει ένα γνωστό άσμα και αυτό δυστυχώς ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της πόλης μας, καθώς αρκετά σημεία στο κέντρο και μάλιστα πολυσύχναστα είναι σκοτεινά. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στην παραλίμνιο σε διάφορα σημεία δεν θα… βλέπει τη μύτη του, με όσους κινδύνους κρύβει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Σκάλας ή στον χώρο που είναι το θεατράκι και πίσω από αυτό δεν υπάρχει ίχνος φωτός. Φυσικά, δεν είναι και ο μόνος χώρος στο κέντρο που υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και πραγματικά η έλλειψη φωτισμού είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την ερχόμενη δημοτική αρχή!

Γ. 

Πτήσεις λόγω γιορτής!

Εντύπωση και έκπληξη προκάλεσαν χθες το πρωί σε πολλούς Γιαννιώτες οι διελεύσεις πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την πόλη. Όχι, ευτυχώς δεν… κηρύχθηκε πόλεμος, όπως αναρωτήθηκε φίλη αναγνώστρια! Τα μαχητικά έκαναν τις πτήσεις προς τιμήν της αυριανής γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από τα Γιάννενα, πέταξαν χθες πάνω από αρκετές πόλεις της Ηπείρου, των Επτανήσων, της Δυτικής Μακεδονίας κλπ. 

Κ.

«Πέταξε» το όνειρο!

Όπως ανακοινώθηκε, 36 από τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα, που είχαν ιδρυθεί, μετά την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν σε αναστολή, θα καταργηθούν με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Μεταξύ αυτών και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Φαίνεται πως «πέταξε» οριστικά το όνειρο για Σχολή στην Ηγουμενίτσα…

Η.