Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Υπουργική επίσκεψη!

Στην Ήπειρο θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ερχόμενο διήμερο η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθεί αύριο τα Γιάννενα και μεθαύριο τη Θεσπρωτία. Κατά την παρουσία της στην περιοχή μας, θα επισκεφθεί το Συμβουλευτικό Κέντρο και προνοιακές δομές όπως του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Να θυμίσουμε ότι το νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου έχει και γιαννιώτικη εκπροσώπηση, καθώς Υφυπουργός είναι η Μαρία Κεφάλα. Όσο για τη Σοφία Ζαχαράκη, από όποιο κυβερνητικό ή κομματικό πόστο ήταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχανε την ευκαιρία να επισκέπτεται τα Γιάννενα και να δείχνει το ενδιαφέρον της για την περιοχή…

Ν.Γ.

Δε βρίσκουν εργάτες!

 Στον κάμπο Κεστρίνης - Ραγίου - Ασπροκλησίου - Σαγιάδας οι παραγωγοί δεν βρίσκουν εύκολα εργάτες για τη συγκομιδή μανταρινιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εμφανής έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς δεν είναι πολλοί οι Αλβανοί εργάτες πλέον, που έρχονται για τη συγκομιδή, αφού οι περισσότεροι έχουν φύγει, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όσοι έρχονται να εργαστούν, ζητούν πλέον υψηλά μεροκάματα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίοι. Δύσκολες οι περιστάσεις για τους παραγωγούς…

H.M.

Σωστή πρωτοβουλία...

 Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων ήταν το θέμα ημερίδας στα Γιάννινα, από την Περιφέρεια Ηπείρου και με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν σημαντικές ερευνητικές εργασίες, που σχετίζονται με την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι «πρόκειται για μια δράση, που ανοίγει νέους ορίζοντες στον χώρο της Ηπείρου. Με τη σωστή έρευνα, ανάπτυξη και προστασία, η περιοχή αυτή μπορεί να παράγει όχι μόνο θεραπευτικά προϊόντα, αλλά και να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής».

Η.Μ.

Αντίστροφη μέτρηση…

 Δυο μόλις εικοσιτετράωρα έμειναν για την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος που θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο, ώρα 11 π.μ. στον Ναό  του Αγίου Δονάτου. Ο νέος μητροπολίτης μαζί με αυτούς της Θεσσαλονίκης και της Φλωρίνης, έδωσαν τη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία των Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη. Οι διαβεβαιώσεις που δίνουν οι Αρχιερείς και οι κληρικοί προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης το Σάββατο και επίσημα πλέον η Μητρόπολη θα έχει νέο μητροπολίτη μετά από ακριβώς μισό αιώνα παραμονής του παραιτηθέντος Τίτου στη συγκεκριμένη θέση…

Ν.Γ.

Θέλει δουλειά

 Στον κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco μπαίνει το Ζαγόρι και πολύ σωστά. Το αξίζει! Όμως στην πράξη πρέπει να αλλάξουν πολλά «κακώς κείμενα», γιατί θα υπάρχουν πλέον υψηλές απαιτήσεις, αν θέλουμε να παραμείνει η περιοχή στο επίλεκτο αυτό «κλαμπ». Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αντικρίζει ο επισκέπτης ξεχαρβαλωμένα παγκάκια στην ύπαιθρο ή σκουριασμένες πινακίδες μνημείων πνιγμένες μέσα στα βάτα. Αυτά δε συνάδουν με την Unesco νομίζουμε… Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, λοιπόν, ειδικά σε τοπικό επίπεδο! (Οι φωτογραφίες από σχετική ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»)

Κ. 

Δεν κάνει το παιδί…

 Κόπτονται, λένε, οι γηγενείς που ο Κασσελάκης δεν κάνει το παιδί γι’ αυτή τη δουλειά και του φωνάζουν «Στέφανε, πάρε τον Τάιλερ και μπρος, δεν σε θέλει ο λαός!» Το γιουχάισμα στην Κεντρική Επιτροπή από τα στελέχη, δεν το έχει ζήσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας. Τον φτύνουν κι αυτός το γνωστό! Μιλάει για… ψιλόβροχο!

Τ.

Θ’ αργήσουν τα led…

 Αυτά τα καψο-led πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν θα μπουν σύντομα στις κολώνες φωτισμού στα Γιάννενα. Η μελέτη εφαρμογής του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού πέρασε μεν από την Οικονομική Επιτροπή, όμως η παράταξη Μπέγκα που θα αναλάβει τα ηνία του Δήμου από τον ερχόμενο Γενάρη θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Οπότε, μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες διαδικασίες έχουμε καιρό... Δεν εξετάζουμε ποιος έχει δίκιο. Το ζήτημα είναι ότι φωτισμό με led δεν θα δούμε σύντομα!

Κ.

Διαφορετική τακτική…

 Μια διαφορετική τακτική σε σχέση με τον Δήμο Ιωαννιτών αναφορικά με τα Νομικά Πρόσωπα και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ακολούθησε ο γειτονικός Δήμος Αρταίων. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων η ένταξη του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Παιδείας - Αθλητισμού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης στο Δήμο Αρταίων. Είχε προηγηθεί πρόταση της νέας δημοτικής αρχής Σιαφάκα και η απερχόμενη δημοτική αρχή την αποδέχτηκε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Στα Γιάννενα, το τροπάρι που ακολουθήθηκε είναι διαφορετικό ως προς τα Νομικά Πρόσωπα, με τον ΟΚΠΑΠΑ να είναι ο μόνος Οργανισμός στον οποίο συμφώνησαν όλοι να παραμείνει αυτόνομος!

Γ.